Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Tips & tricks om plasticvrij te wandelen

Minder plastic tijdens je wandeling
Minder plastic tijdens je wandeling

Als wandelaar is de natuur ons hoogste goed. Wandelen in de natuur is een voorrecht en daarom is enig respect aan de orde voor het decor waarin we onze favoriete hobby beoefenen. Maar helaas is dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend als we vaak denken. Wellicht heb je het ook wel al eens opgemerkt tijdens je wandeling: de talloze rondslingerende verpakkingen in midden van het bos of veld, afgedankte flesjes of blikjes in beken, uitpuilende vuilbakken langs parkings of dreven. Om nog maar te zwijgen van de vele sigarettenpeuken langs de kant van de weg…

Dergelijke zaken brengen terecht ergernissen met zich mee. Maar ondanks de vele frustraties is er ook goed nieuws: we kunnen er met z’n allen wel degelijk iets aan doen. En vaak hebben kleine, individuele gebaren een grote impact op het geheel. Zo is er in de maand mei opnieuw de bewustwordingscampagne ‘Mei Plasticvrij’, waar extra aandacht wordt gevraagd voor de impact die plastic heeft op onze samenleving, gezondheid en natuur. Gedurende de maand mei (en liefst ook erna) krijg je de volgende uitdaging voorgeschoteld: ban eens zoveel mogelijk plastic uit je leven. Bij wandel.be geven we je alvast enkele tips en tricks voor een wandeling met zo weinig mogelijk impact.

Tekst: wandel.be Bron: meiplasticvrij.be Foto's: Vecteezy, WePlog

De afvalberg verminderen = verspilling tegengaan

Misschien verrassend, maar op zich is plastic geen slechte uitvinding. Het bijproduct van aardolie werd begin 20ste eeuw uitgevonden en heeft sindsdien voor een ware revolutie gezorgd. De voordelen van plastic werden reeds bewezen in allerlei medische toepassingen (denk bv. aan protheses) of industriële processen (transport, elektronische toepassingen,…). Helaas wordt er echter gewoonweg te veel plastic geproduceerd én vooral weggegooid. Het merendeel van plastic bevindt zich namelijk in nutteloze verpakkingen. Wist je trouwens dat van al het plastic wat we dagelijks gebruiken, er maar liefst de helft binnen de 20 minuten wordt weggegooid? Een overdreven cijfer? Denk simpelweg eens aan je winkelbezoek in de supermarkt, wedden dat het klopt? De grote problematiek zit hem dus in het te snel wegwerpen van plastic. Want helaas wordt plastic niet herkend door de natuur en breekt het quasi niet af. Naargelang het soort plastic duurt het tientallen tot wel honderden jaren vooraleer het afbreekt, en dan nog… Plastic brokkelt af in kleinere deeltjes (micro- of nanoplastics) die zich op hun beurt overal verspreiden. Van grondwater, tot oceanen, in de lucht en uiteindelijk opnieuw op ons bord.

In mei wordt er tijdens 'mei plasticvrij' opnieuw meer aandacht gevraagd voor de impact van plastic.

Wat kan je als wandelaar doen?

Toegegeven, van bovenstaande uitleg word je niet echt vrolijk. Gelukkig is er ook goed nieuws! We kunnen wel degelijk onze ‘plastic footprint’ verkleinen. Enige moeilijkheid: het gebruik van plastic zit tegenwoordig zo ingebakken in de moderne maatschappij en sommige gewoonten zijn nu eenmaal moeilijk te veranderen. Toch zijn er al heel wat kleine tips en tricks die een grote impact hebben. We beginnen met de meest voor de hand liggende: laat enkel je voetstappen achter op je wandeling, niets anders. Het achterlaten van afval tijdens je wandeling is niet alleen strafbaar (sluikstorten), het kost de maatschappij jaarlijks ook miljoenen euro’s om dit op te ruimen. Van verspilling gesproken…

Laat je afval dus in de eerste plaats niet rondslingeren. Gooi je afval in de vuilbak of hou het bij in je rugzak. Maar het kan nog beter, want ook al gooi je alles netjes in de vuilbak, sta er dan eens bij stil dat dit ook nog steeds verwerkt en gerecycleerd moet worden. Maak het jezelf dus vooral moeilijker en zorg ervoor dat je geen afval om weg te gooien hebt. Gebruik dus eens een herbruikbare drinkfles (bij voorkeur eentje van Wandelsport Vlaanderen vzw 😉) en vul deze met kraantjeswater voor je vertrekt. Of wat dacht je van een herbruikbare boterhamdoos of stoffen boterhamzakje voor tijdens de picknick? Oké, het aankopen van herbruikbare producten is een kleine investering, maar geloof ons maar, die heb je zo terugverdiend!

Herbruikbare drinkfles van Wandelsport Vlaanderen vzw.

Neem je vaak een voorverpakte snack mee op wandel? Vaak koop je deze in de winkel zelfs allemaal apart verpakt. Sta eens vaker stil bij je koopgedrag of maak gewoon je eigen snacks en neem ze mee in een herbruikbare verpakking. Lunch je ergens? Zorg voor bestek, zo hoef je geen wegwerpplastic te gebruiken. Onderweg nood aan een shot cafeïne en stop je voor een takeaway koffie? Zorg dan dat je steeds een koffiebeker op zak hebt. Zo vermijd je een nutteloze plastic verpakking die je na enkele minuten opnieuw in de vuilbak gooit. Je beschermen tegen de zon kan voortaan ook met zonnecrème zonder microplastics. Plastic vermijden kan ook na je wandeling. Ruil tijdens je verkwikkende douche je shampoo flessen voor shampoo bars zonder microplastics.

Gebruik eens een herbruikbare koffietas tijdens je wandeling. Mei Plasticvrij.

Papieren zakdoekjes langs de kant van de weg of midden in het veld zijn schering en inslag. Denk daarom eens aan een stoffen zakdoek. Ga je wandelen met de hond? Vermijd het gebruik van plastic hondenpoepzakjes en gebruik papieren of bio-afbreekbare zakjes. Zelfs wat krantenpapier kan al wonderen verrichten. Het zijn maar enkele kleine tips, maar hoe vaker je er bij stilstaat, des te meer manieren je ongetwijfeld vindt om plastic zoveel mogelijk te vermijden.

Plandelen: wandelen met nut

Tijdens je wandeling het nuttige aan het aangename koppelen? Dan is ‘plandelen’ misschien wel iets voor jou! Plandelen is een trend die is overgewaaid uit Scandinavië en is een samensmelting van het Zweedse woord ‘plocka’, dat ‘verzamelen’ betekent, en wandelen. Plandelen is een meer toegankelijkere vorm van ‘ploggen’, waarbij je tijdens het joggen een vuilniszak meeneemt en terwijl afval verzamelt. Zorgen voor een propere buurt én wandelen, twee vliegen in één klap dus! Je kan het gerust in je eentje doen, of organiseer eens een ‘plandelmoment’ met vrienden of collega’s? In het ideale geval zou er uiteraard van plandelen geen sprake mogen zijn, dus laten we daar in de eerste plek naar streven 😉

Weplog applicatie

Plandelen in je gemeente doe je sinds 2019 met de applicatie WePlog. Het doet je niet alleen nadenken over hoeveel afval de mens in je buurt achterlaat, je kan er ook effectief iets aan doen! Om op een efficiënte manier zwerfvuil op te ruimen is het goed om te weten waar je het meeste kans hebt om zwerfvuil te vinden. Daarom wordt je opruimsessie met de gratis WePlog app getraceerd. Zo kan je zien waar iemand onlangs een straat, weg of zelfs een stuk strand heeft opgeruimd. Die sessie kleurt dan tijdelijk groen. Niet-opgeruimde straten kleuren rood en dienen dus nog opgeruimd te worden. Waar wacht je nog op?

Ruim zwerfafval op met de smartphone applicatie WePlog.

Andere artikelen