Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord, of misschien ging je zelf al eens op stap. Alpacawandelingen zijn namelijk al eventjes populair bij een breed publiek. Niet alleen is een wandeling met deze Zuid-Amerikaanse dieren een ontspannende activiteit, de wol van deze vrolijke grazer blijkt ook nog eens goud waard te zijn voor pijnlijke voeten tijdens langeafstandswandelingen. Bij alpacaboerderij Oro Vivo in Zele geven ze graag een inkijk in hun wollige wereld.
Tekst: wandel.be (Merel Baetens) – Foto’s: Merel Baetens, Oro Vivo & Sanapolis.
Waarom zijn je nu net met alpaca’s op stap gaan? De belangrijkste reden: een wandeling met de dieren zou therapeutisch werken, want je moet vooral rustig zijn om hun vertrouwen te winnen. En in tegenstelling wat je zou denken, spugen de dieren maar heel zelden. Sarah, die samen met haar man in 2020 de alpacaboerderij uit de grond stampte, omschrijft alpaca’s als hoogsensitief en autistisch. “Ze houden ons een spiegel voor door te handelen naar het gedrag van de persoon waarmee ze wandelen”. Genieten de dieren dan wel zelf van de wandeling? “Ze zijn vooral heel nieuwsgierig”, verduidelijkt Sarah. “Om ze niet te overprikkelen, plannen we ook nooit meer dan één uitje per dag met dezelfde alpaca.”
Bij OroVivo organiseren ze niet alleen alpacawandelingen, ook met de wol van de dieren gaan ze aan de slag. En dat product blijkt een schot in de roos bij wandelaars. “Vorig jaar stuurde een klant een foto van haar voeten na de Dodentocht. Dankzij onze wol had ze de eindmeet gehaald zonder blessures. Ook leverden we ook eens onze producten aan iemand die onderweg was naar Compostela en zonder voorraad zat”, vertelt Sarah met de nodige trots. Pure alpacawol zou namelijk werken als een natuurlijke pleister bij blaren, likdoorns en wrijving tussen je tenen. Het materiaal is vochtabsorberend, wat ervoor zorgt dat kwaaltjes vermeden worden en al aanwezige drukpunten sneller genezen. Bijkomend voordeel: alpacawol is duurzaam en natuurlijk afbreekbaar. Doordat de vezels van de wol zich vasthechten aan je sok, heb je verder ook geen plakmiddel nodig.
Waarom heeft alpacawol nu net zo veel voordelen? Eigenlijk is de wol net zoals bijvoorbeeld kasjmier en mohair een luxe wolsoort. Hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen van alpacawol op een rijtje.
- Allergie. In tegenstelling tot schapen hebben alpaca’s geen vetlaag (lanoline). Ben je allergisch aan wol? Dan ben je wellicht allergisch aan lanoline en zal je alpacawol wel kunnen dragen.
- Warmte. Alpacawol is warmer dan schapenwol, want alpaca’s zijn van nature aangepast aan de strenge winters in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte.
- Warmteregulatie. Alpacawol is uniek dankzij zijn semi-holle vezel, die ervoor zorgt dat de wol zich aanpast aan je lichaamstemperatuur. De wol houdt namelijk warmte vast in de winter en voert overtollige warmte in de zomer af.
- Zachtheid. De vezels van alpacawol zijn minder ruw, waardoor die zachter aanvoelt en minder prikt dan schapenwol.
Wist je trouwens dat alpacawol ook wordt gebruikt als zeep? Sarah van Vivo Oro vilt de wol volledig rond een stuk zeep, op die manier werkt het als een washandje (met een licht scrubeffect): je wrijft de zeep namelijk rechtstreeks op de natte huid. Waarom zou je het gebruiken? De wol krimpt namelijk mee met de zeep, waardoor er niets verloren gaat. Eén stuk kan je vier tot vijf maanden iedere dag gebruiken. Nadien verdwijnt de wol in de natuur. Het mag dan ook niet verbazen dat deze wolzeep ideaal geschikt is voor langeafstandswandelaars. Volgens Sarah is de combinatie tussen duurzaamheid en ecologie ideaal voor in je trekkersrugzak. Daarnaast zijn ook mensen met een droge huid en andere huidproblemen erdoor geholpen. “De schimmelnagel van mijn vader is weggetrokken toen hij zijn voeten begon te wassen met de zeep. We schrikken soms zelfs van de werking van onze producten”, zegt Sarah. Test het vooral zelf eens uit om te zien of het iets voor jou is 😉
Een gezinsactiviteit die je leven verandert, zo begint het verhaal van ondernemers Sarah en Robby. De coronaperiode gaf het koppel tijd om na te denken en die alpacawandeling met het gezin kregen ze niet uit hun hoofd. In 2020 kochten ze een weide en vijf alpaca’s: Oro Vivo was geboren! Ondertussen groeide de onderneming in Zele naar ruim twintig alpaca’s: Sarah en Robby organiseren niet alleen wandelingen, ze verwerken ook zelf hun wol en geven workshops breien en vilten. Al blijft de essentie dezelfde: een weide met dieren die je doen vertragen. Meer info vind je via onderstaande knop.