Last van opgezwollen of stijve vingers tijdens het wandelen? Niet meteen een reden tot paniek, want menig wandelaar krijgt zowel bij korte maar zeker ook bij lange afstanden te maken met dit vervelende fenomeen. Doorgaans komt het vaker voor in warmere temperaturen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Opgezwollen en/of stijve vingers zijn hoogst onaangenaam en kunnen al snel een ontspannende wandeltocht verpesten. Gelukkig zijn er enkele tips en handige hulpmiddeltjes om dikke vingers tijdens het wandelen naar het verleden te verwijzen.
Tekst: wandel.be - Foto's: Coverfoto (Freepik-shurkin_son), @Jo.Photographix
De exacte oorzaak van dikke vingers tijdens het wandelen is niet meteen eenduidig, toch zijn er verschillende manieren om opgezwollen vingers te verklaren. Wellicht speelt de zwaartekracht en je bloedcirculatie de belangrijkste rol. Bij eender welke fysieke activiteit neemt namelijk je bloedcirculatie toe. En wanneer tijdens het wandelen je armen constant naar beneden hangen, zoekt het bloed (en ook vocht) in je lichaam de weg naar het laagste punt. Zo wordt het moeilijker om het bloed terug te pompen ‘naar boven’, richting je hart. Gevolg is dat het bloed en vocht dat zich in de vingers ophoopt tot een zwelling leidt, wat je dus kan ervaren als ‘dikke vingers’. Een andere belangrijke reden heeft te maken met de verhoging van je lichaamstemperatuur bij fysieke activiteit. Bij het zweten zetten je bloedvaten uit, stroomt er meer bloed richting de handen en gaan je vingers opzwellen. Algemeen gezien zijn opgezwollen vingers dus vrijwel ongevaarlijk. Bovendien kan je er ook wat aan doen; hieronder zetten we de belangrijkste tips op een rijtje.
De meest voor de hand liggende tip om dikke vingers te voorkomen, is dus om je vingers te blijven bewegen. Zo zorg je voor een goede doorstroming en vermijd je dat bloed en vocht zich ophopen in de vingers. Een praktische oplossing is om tijdens het wandelen iets in je handen te houden. Zo bestaan er speciaal ontworpen houten wandelstokjes. Dit handig hulpmiddel past precies in je handen. Bovendien zijn ze voorzien van een polsbandje, zodat je ze even kan loslaten en ook zeker niet verliest. Door lichtjes in de wandelstokjes te knijpen en je handen te blijven bewegen, stimuleer je de doorstroming. Het hout zorgt er trouwens ook voor dat je minder gaat zweten.
Naast deze specifiek ontworpen wandelstokjes zijn er natuurlijk ook nog heel wat andere zaken om vast te houden tijdens het wandelen. Je kan opteren voor gewone, grote wandelstokken of denk maar aan een stressballetje, smovey of een simpele drinkfles. Zelfs als je tijdens het wandelen niet meteen iets bij je hebt, zijn er nog genoeg opties. Maak geregeld een vuist van je handen of kijk even in het rond, wie weet vind je wel een geschikt voorwerp zoals een tak of een paar keien?
Je hoeft niet meteen iets in je handen te hebben om van dikke vingers af te geraken. Ook met een goede wandeltechniek kan je al heel wat leed voorkomen. Tijdens het wandelen hou je je armen best in een hoek van 45 graden en beweeg je actief mee met je wandelritme. Zo zorg je opnieuw voor een betere circulatie en vermijd je dat bloed en vocht zich zal ophopen in je vingers. Even nood aan afwisseling? Het mag er misschien dan wel bizar uitzien voor je medewandelaars, maar zwaai af en toe eens met je handen in de lucht of zorg ervoor dat je handen zich een tijdje boven het hart bevinden, zodat bloed gemakkelijker kan wegvloeien.
Een bijkomende tip: laat ringen zo veel mogelijk thuis. Ze knellen je vingers af bij het opzwellen en kunnen niet alleen vervelend aanvoelen, maar ook tot gevaarlijke situaties leiden.
Ga je vaak op pad met een wandelrugzak? Dan kan je deze inzetten als een handig hulpmiddel om van die vervelende dikke vingers af te geraken. Hou af en toe eens de schouderbanden van je rugzak vast met je duimen omhoog, zo komen je handen in een hogere positie, zodat het bloed en vocht niet naar je vingers kunnen zakken. Of nog beter: zorg voor een rugzak met lussen aan de schouderbanden. Opgelet: er zijn echter ook een paar nadelen aan deze techniek. Zo kan je je armen niet meebewegen in het wandelritme en bestaat het gevaar dat je niet snel kan reageren om je handen te zetten bij een struikelpartij. Stem deze techniek dus best af op het type terrein waar je wandelt.
Gaan je dikke vingers maar niet weg tijdens het wandelen, ondanks de bovenstaande tips? Dan kunnen deze wijzen op gezondheidsproblemen zoals hyponatriëmie, waarbij er een tekort is aan natrium in het bloed. Consulteer bij twijfel dus best steeds je huisarts.
Meer gezondheidstips? Check dan zeker de pagina op wandel.be.