Van 6 tot 13 oktober vindt naar jaarlijkse gewoonte opnieuw de Week van het Bos plaats. Met deze campagne van het Agentschap Natuur & Bos wordt het bos in al zijn facetten centraal gezet, maar dit jaar wordt de biodiversiteit uitgelicht. Bij wandel.be bekijken we de Week van het Bos natuurlijk door een wandelbril. Voor veel wandelaars is het bos namelijk het ideale wandelplekje, en dan vooral in de herfst wanneer het bos met zijn prachtige herfstkleuren en -geuren pronkt. Maar eigenlijk is het bos in ieder seizoen een prachtige wandelbestemming. In deze blog lees je dan ook alles over waarom wandelen in het bos zo goed is voor jou en waarom het er heerlijk vertoeven is.
Tekst: wandel.be – Foto’s: Unsplash / Pexels
De natuur maakt je letterlijk gezonder. Het is niet zomaar een loze uitspraak, heel wat wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze stelling ook. Zo nodigt de natuur uit tot beweging, waardoor er minder kans is op zaken als hoge bloeddruk, astma en hart- en vaatziekten. Bewegen in de natuur vermindert je stressniveau en kan zelfs helpen om burn-outs tegen te gaan. Dit alles komt de immuniteit van de mens alleen maar ten goede. In de huidige maatschappij geraken we helaas met z’n allen vaak vervreemd van de natuur. Daarom een warme oproep om te wandelen in de natuur, het is dus niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, ook je mentale welzijn heeft er baat bij. Je leest het dus al: wandelen in een bos is hypergezond!
Is het weer koud en wisselvallig en twijfel je om de deur uit te gaan? Dan kan wandelen in het bos misschien wel de doorslag geven om er toch op uit te trekken. In de koude en kille wintermaanden voelt het bos vaak iets warmer en gezelliger aan. Zo word je onder meer beschermd tegen de schrale wind en heeft het bos als het ware een serre-effect. En mocht het beginnen regenen: in het dichtbegroeide bos vind je namelijk onder het bladerdek beschutting tegen de regendruppels. Daarnaast hebben de regendruppels die vallen op de bladeren een bijna therapeutisch effect. Ook als het regent is het dus fijn vertoeven in het bos! Let wel op: check zeker even het weerbericht voor je vertrekt, want bij onweer is wandelen in het bos geen goed idee. Niet alleen in de wintermaanden biedt het bos bescherming, ook op warme dagen voorziet het bos wandelaars van de nodige schaduw. Weg met die dure airco, met z’n allen naar het bos.
Naast plankton in de oceanen hebben ook bossen een belangrijk aandeel in de productie van zuurstof op aarde. Plankton mag dan wel nóg productiever zijn in het produceren van zuurstof, ook bossen zullen altijd een belangrijke bron van zuurstofproductie blijven: ze nemen koolstofdioxide uit de atmosfeer op en zetten die om in onder meer de o zo nodige zuurstof. Wist je trouwens dat één volwassen boom in één seizoen evenveel zuurstof produceert dan tien mensen op één jaar tijd inademen? Wetenschappelijk gezien verschilt het zuurstofniveau in een bos nauwelijks van dat op andere plekken. In het bos tank je dus niet per se een extra portie zuurstof. Wel een feit: de lucht is veel zuiverder in het bos en de heerlijke bosgeuren maken van het bos een aangename wandelplek.
Het bos is een ongelooflijk ecosysteem waar er elke seconde wel miljoenen interacties zijn tussen de fauna, flora en alles tussenin. Er is zoveel te zien en te beleven in het bos dat het wel één groot openluchtmuseum lijkt. Je kan je er als wandelaar vergapen aan zoveel zaken dat je je tijdens je wandeling letterlijk geen seconde verveelt. Met de wisseling van de seizoenen wordt het bos als het ware telkens getransformeerd in een compleet andere wereld. Zelfs van dag tot dag verandert het bos. Zelfs al maak je iedere dag dezelfde wandeling in hetzelfde bos, je merkt altijd wel iets anders op. Durven we daarom stellen dat het bos misschien wel de meest interessante plek is om te wandelen?
Heel wat rustzoekers zullen het beamen: het bos is dé ideale omgeving om in stilte te genieten van je wandeling. In het bos kan je even uit de drukte van het alledaagse leven ontsnappen en kan je even alles vergeten. Of je nu alleen wandelt of in gezelschap, het bos is de perfecte plek om mindful te wandelen. Geniet van de stilte, wees je bewust van je omgeving en let op de vele geluiden en geuren die het bos in petto heeft. Wedden dat je tijdens een boswandeling helemaal ontspant? Zo zijn de batterijen alvast opgeladen en ben je helemaal klaar voor de rest van de dag of zelfs week!
Het is geen toeval dat tijdens de Week van het Bos 2024 de biodiversiteit centraal staat. Het bos herbergt zoveel verschillende soorten fauna en flora, die allemaal samen leven in één groot ecosysteem. Ga al wandelend op verkenning in het bos en ontdek welke leven organismen je allemaal aantreft. Dierenliefhebbers houden hun ogen best open voor niet alleen eekhoorns, spechten of bosuilen: ook vuursalamanders, doodhoutkevers en boomklevers maken samen met wel honderden andere soorten van het bos hun thuis. Met wat geluk spot je zelfs een ree! Liefhebbers van allerlei flora kunnen dan weer op zoek naar allerlei soorten paddenstoelen, statige bomen of planten in allerlei kleuren en geuren.
Eerder vertelden we je al dat een bos continu in beweging is en dat er eindeloos veel te zien is. Veel wandelaars gaan dan ook graag op pad met fototoestel of smartphone om met de mooiste kiekjes het bos in beeld te brengen. En geef ze eens ongelijk! Het bos is een dankbare omgeving om je fotoskills verder aan te scherpen of een prachtige reportage te maken. Misschien heb je wel even geen inspiratie om fijne foto’s te nemen? Dat is zo verleden tijd eens je op pad gaat in het bos!
In deze blog geven we je maar enkele van de voordelen aan wandelen in het bos. Vind je net zoals ons wandelen in het bos o zo fijn en heb je nog andere redenen om erop uit te trekken in het bos? Laat het ons weten via communicatie@wandelsport.be en misschien vullen we de blog wel aan met jou ideeën.