Inloggen als federatielid

Word wandelbegeleider met de Start 2 Coach-opleiding

Volg de Start 2 Coach opleiding van Wandelsport Vlaanderen vzw.
Volg de Start 2 Coach opleiding van Wandelsport Vlaanderen vzw.

Ben je gebeten door de wandelsport en wil je graag je passie delen met anderen? Dan is de cursus ‘Start 2 Coach’ misschien wel iets voor jou. In deze opleiding leer je de basisprincipes omtrent verantwoord training geven. De cursus is toegepast op de wandelsport en een eerste stap richting het trainerschap. Eens de Start 2 Coach module volbracht, kan je je indien gewenst verder bijscholen in verschillende modules tot zelfstandig trainer (Initiator wandelen).

Wat is Start 2 Coach?

De cursus Start 2 Coach is er voor wandelaars die gepassioneerd zijn door wandelen en een eerste stap willen zetten richting het trainerschap. Beginnen doe je met de basismodule ‘Start 2 Coach’, waarin je de grondbeginselen omtrent verantwoord training geven, aanleert. De Start 2 Coach module kan je apart volgen, of meteen als onderdeel van de gevorderde opleiding tot Initiator Wandelen. Eens je deze basismodule succesvol ten einde brengt, kan je met dit attest in principe een Initiator wandelen bijstaan in het begeleiden van wandeltochten en/of trainingen. Je kan daarna uiteraard verder steeds bijscholen tot zelfstandig trainer (Initiator wandelen).

Leerinhoud Start 2 Coach

In de basismodule ‘Start 2 Coach’ leer je sporters op de meest efficiënte, motiverende en veilige manier trainen. Daarvoor vertrekken we vanuit de praktijk en ligt de focus op de pedagogisch-didactische basisprincipes. Zo leer je o.a. hoe je als trainer motiverend coacht, hoe je zorgt voor een veilig sportklimaat, welke voorbeeldrol je opneemt, hoe je rekening houdt met de achtergrond en de verschillen tussen je verschillende sporters en hoe je dit alles concreet vertaalt naar je eigen trainingen of lessen. Deze basisprincipes verzamelen we in het didactisch model, wat centraal staat tijdens de Start 2 Coach en je via 5 bouwstenen (trainer - sporters - omgeving - leerdoelen - methoden) invulling helpt te geven aan jouw training. Je gaat meteen actief aan de slag via oefeningen van de docent (microteaching, groepswerk, bespreken van cases en reflectiefiches).

Praktijkvoorbeelden rond wandelen

De Start 2 Coach cursus is uiteraard toegepast op de wandelsport. De module bestaat uit 3 lesdagen, een examen en omvat 15 uren. Er wordt gewerkt met heel wat praktijkvoorbeelden die bij het geven van wandeltraining van pas komen: van kant-en klare opwarmingsoefeningen, spelvormen tot blessurepreventieoefeningen,… Wanneer je met een groep wandelaars op pad gaat, is ook het veiligheidsaspect zeer belangrijk. Er wordt onder andere aandacht besteed aan EHBO en verkeersreglementering. Aan de hand van een voorbeeldtraining geven we tips en tricks mee om je wandeltraining attractiever te maken en hoe je gepast op bepaalde uitdagende situaties reageert. Samenvattend maak je dus kennis met de basisprincipes om in de toekomst aan de slag te gaan als wandelbegeleider in een wandelclub/wandelgroep of in je gemeente.

Deelneemster Nathalie aan het woord

Een van de deelneemsters aan de opleiding is Nathalie Houfflijn. Als lid van een wandelgroep volgde ze onlangs de opleiding Initiator Wandelen, die van start gaat met de Start 2 Coach module. Sinds enkele maanden gaat ze ook regelmatig mee op pad als begeleider met wandelgroep Wandel4Health (Waregem). “Vanuit een hongergevoel om naast m’n job iets bijkomend te doen kwam via het wandel.be magazine de opleiding tot Initiator Wandelen in het vizier.” Nathalie was meteen overtuigd en schreef zich in. “In de opleiding Initiator Wandelen heb ik heel wat zaken bijgeleerd. De vele praktische tips rond het organiseren van een wandeling, het onderhoud van de materialen, de houding van je lichaam tijdens het stappen en het stukje EHBO waren enorm verrijkend. Ook enorm boeiend: leren navigeren met kaart en kompas en de kennismaking met een wandel-gps, digitaal navigeren,...”

Start 2 Coach opleiding van Wandelsport Vlaanderen vzw.

Op de vraag over Nathalie’s toekomstplannen met het diploma Initiator Wandelen antwoordt ze meteen enthousiast. “Ik wil zoveel mogelijk mensen aan het wandelen krijgen! Graag wil ik een Start2Walk organiseren en begeleiden want te veel mensen zijn bang geworden om te stappen na een ernstige ziekte of operatie, dat vind ik heel jammer. Ik speel ook met de idee om Nordic Walking opnieuw aantrekkelijk en modern te maken. Voor mij is het in ieder geval dé gezonde work-out zonder je spieren en gewrichten veel te belasten. Ik wil m’n passie dan ook verspreiden”, sluit Nathalie af.

Praktische informatie

De volgende Start 2 Coach-opleiding vindt plaats in Sport Vlaanderen Gent (Zuiderlaan 14, 9000 Gent) op de volgende dagen:

- Zaterdag 7 september 2024 van 9 tot 15h

- Zaterdag 14 september 2024 van 9 tot 15h

- Zaterdag 21 september 2024 van 9 tot 15h

Het examen vindt plaats op zaterdag 28 september 2024 van 9 tot 12h.

Inschrijven voor de Start to Coach module kan via onderstaande knop en kost €55. Voor meer info kan je terecht bij Wandelsport Vlaanderen vzw via annelies.janssens@wandelsport.be of telefonisch via 050/40 51 46

Andere artikelen