Je veters strikken, je doet het elke dag en denkt er waarschijnlijk nooit over na. Maar dat zou je beter wel doen! Want wist je dat de manier waarop je de veters van je wandelschoenen bindt, invloed heeft op je wandelcomfort? Een juiste techniek kan pijnlijke voeten voorkomen. Leer hier je veters (opnieuw) strikken!
Tekst & foto’s: Merel Baetens
Op de gewone kruislingse methode je veters binden, werkt prima voor de meesten onder ons. Maar heb je brede voeten? Of net heel smalle? Dan ben je misschien gebaat met een alternatieve striktechniek. Die kan brede voeten meer ruimte geven in je schoen of houdt smalle voeten beter op zijn plaats in bredere wandelschoen. Ook voor jouw specifieke wandelstijl kan een andere strikmethode beter zijn. Daardoor voorkom je bijvoorbeeld pijn aan je tenen. Een juiste striktechniek is dus belangrijk om blessures te voorkomen. Een extra troef: als je goed in je wandelschoen zit, dan zal je zorgelozer en verder kunnen stappen. Maar verlies zeker niet uit het oog: het begint bij de juiste wandelschoen in de juiste maat! Als je schoenen te klein zijn, kan een alternatieve striktechniek dat ook niet oplossen. De juiste wandelschoen in de juiste maat? Check! Dan kan je experimenteren met deze 5 veterstriktechnieken. Het zijn stuk voor stuk varianten op de klassieke kruislingse methode.
Pijn aan de zijkant van je voorvoet (net onder je tenen) of aan je wreef (bovenkant voet)?
Dat los je simpel op! Rijg je veters één of twee gaatjes recht in plaats van kruislings. Je haalt je veter dus door het gaatje erboven in plaats van schuin ertegenover. Bij pijn aan je voorvoet doe je dat in het begin (eerste gaatje), daarna ga je kruislings verder. Bij pijn aan je wreef begin je kruislings en rijg je de veter in het midden recht, daarna ook kruislings verder. Op die manier creëer je meer ruimte en minder druk op de plaats in kwestie. Ga voor jezelf na waar je drukpunten liggen en rijg op die plek recht! Je kan ook op meerdere punten recht rijgen, met slechts één kruislingse rijg ertussen. Dat werkt goed als je heel brede voeten hebt.
Heb je pijn aan je tenen, voelen ze gekneld of krijgt je nagel zelfs een donkere kleur?
Dan is deze techniek het proberen waard. Hij zorgt ervoor dat de neus van je schoen licht opheft, waardoor de druk op je tenen afneemt. Je rijgt eerst één kant van je veter van beneden meteen schuin naar boven, naar het bovenste haakje. Het andere uiteinde van je veter rijg je gewoon kruislings naar boven. De twee uiteinden knopen en klaar! Als het je een steviger gevoel geeft, kan je het ene uiteinde ook eerst door één gaatje rijgen, alvorens schuin naar boven te gaan.
Blaren aan je hiel?
De oorzaak daarvan is vaak dat je hiel wegglipt in je schoen. Met deze techniek creëer je extra ondersteuning! Zorg er vooral voor dat je de veters strakker rond de haakjes trekt. Om dat gemakkelijker te maken en te zorgen voor meer stevigheid, kan je gebruikmaken van de chirurgenknoop. Daarbij wikkel je de veters niet één maar twee keer kruislings om elkaar. Je doet dat op de overgangsplaats van gaatjes naar haakjes. Voor extra stevigheid kan je dat bij de volgende knoop nog eens doen. Dankzij de chirurgenknoop splits je het onderste en bovenste deel van je schoen als het ware op. Zo verliezen de veters hun spanning niet.
Wil je – bv. in de zomer – lage wandelschoenen dragen, maar voelen die niet stevig genoeg?
Gebruik deze techniek om je hiel meer ondersteuning te geven in lage wandelschoenen. Die hebben vaak een extra gaatje bovenaan. Rijg je veters daar doorheen, vetrekkende van het gaatje er recht onder. Daardoor ontstaat er een lus. Rijg je veters nu kruislings door die lus. Een knoop maken en klaar! Onthoud wel: voor bepaalde ondergronden zijn hoge wandelschoenen sowieso de beste keuze. Een variant op deze techniek kan je toepassen in hoge wandelschoenen. Daarbij rijg je je veters recht van het voorlaatste naar het laatste haakje. Stop het uiteinde van je veters nu kruislings door het rechte stuk dat je gecreëerd hebt. Een knoop maken en klaar! De chirurgenknoop en de extra lus zorgen allebei voor meer spanning. Daardoor blijven je veters – en dus je hiel – beter en langer zitten.
Heb je last van je scheenbeen tijdens het stappen?
Je schoen zit daar dan te strak. Los het op door je veters omgekeerd te binden. Beginnen doe je gewoon kruislings, tot net voor de haakjes. Vervolgens rijg je kruislings meteen naar het bovenste haakje. Met de resterende uiteinden ga je nu kruislings naar beneden, via de nog open haakjes. De knoop komt dan in het midden van je schoen te zitten. Zo zorg je voor minder spanning bovenaan aan je scheenbeen.
Ga nu zelf aan de slag met je eigen wandelschoenen! Het kan geen kwaad om verschillende technieken uit te proberen, misschien verbetert het je wandelcomfort wel. Hou steeds in gedachte: een correcte vetersluiting is strak, maar niet te strak. De veters moeten gelijkmatig en stevig contact maken met je wandelschoenen. Ga voor de rest op je gevoel af. Dat is het allerbelangrijkste om fijn te kunnen wandelen.