Hoe hou je jezelf gemotiveerd als je een mooi sportdoel voor ogen hebt? Het is niet altijd even makkelijk om de wandelschoenen aan te trekken voor die lange training of om die lekkere dingen te laten staan op een verjaardag als je enkele kilo’s af wilt vallen. Met deze tips kun je werken aan je sportmotivatie.
Tekst: Andrea van Lieshout - Foto’s: Unsplash
Met een doel voor ogen is het makkelijker om in beweging te komen en te blijven. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het al dan niet behalen van jouw doel. Een doel voor ogen hebben werkt motiverend, want je wilt iets. Daarnaast richt je je aandacht bij het bereiken van een doel op het halen van dat gestelde doel. Daarmee gaat er minder energie verloren aan irrelevante zaken, die niet bijdragen aan het halen van je doel. Bij het stellen van doelen is het wel belangrijk dat die ook haalbaar zijn. Je kunt jezelf daarin controleren door SMART te gebruiken:
Door tussendoelen te stellen, hou je jezelf scherp en gemotiveerd. Heb je voor ogen om een lange afstand te wandelen, dan kun je als tussendoelen verschillende mijlpalen opnemen op weg naar die lange afstand. Een langetermijndoel kun je zo opdelen in verschillende kortetermijndoelen. Hiermee blijf je jezelf uitdagen en blijft je doel behapbaar. Die tussendoelen helpen je om jouw grotere doel te behalen.
Deel jouw doel
Licht je thuisfront en je beste vrienden dan in over je plannen. Met steun van je geliefden is het net wat makkelijker om je doelen te behalen. Zij kunnen je helpen in het maken van gezonde voedingskeuzes of je de spreekwoordelijke schop onder je kont geven als je eigenlijk liever je training over wilt slaan.
Nog mooier is het als je een maatje hebt dat ook een doel voor ogen heeft. Samen trainen, recepten uitwisselen en samen mopperen over het feit dat het allemaal niet zo makkelijk is. Door samen te werken aan een doel, kun je ervaringen delen en bovendien heb je aanspraak. Gedeelde smart is halve smart en de wandelkilometers lijken toch makkelijker aan je voorbij te gaan tijdens een goed gesprek. Bovendien is een training overslaan een stuk lastiger als je een afspraak met je wandelmaatje gepland hebt staan.
De kracht van positief belonen heeft zich al bewezen, want wat je aandacht geeft, groeit. Waarom zou je dan voor jezelf geen beloningssysteem in het leven roepen? Bedenk een beloning waar jij blij van wordt en waarvan jij vindt dat je dat verdient als je je doel behaald hebt. Denk aan een nieuw paar wandelschoenen, een dagje wandelkleding shoppen, een weekendje weg of een terrasje na afloop van een lange en intensieve wandeling. En vergeet niet: als je jezelf tussendoelen stelt, kun je nog meer beloningsmomenten inplannen!
Steeds hetzelfde rondje wandelen kan saai worden, dus wandel eens buiten je gewoonlijke paden en trek naar een nieuw gebied. Of breng variatie in je training door op verschillende tempo’s te wandelen. Train je met iemand samen? Spreek dan af dat je om de beurt een route maakt of een wandeling uitzoekt.
Inspiratie is overal om je heen en zeker sociale media kunnen hier een enorme boost geven. Train jij voor een meerdaagse huttentocht in de bergen of ben je altijd op zoek naar lekkere en gezonde recepten? Volg dan accounts en hashtags met de mooiste foto’s, quotes of tips. Maar keep it real. Niet alles is wat het lijkt op sociale media.
Ben jij iemand van de cijfertjes en het bijhouden van data? Doe dat dan ook met je trainingen. Het kan je helpen om je doelen te bereiken. Als je bijhoudt hoeveel kilometer je wandelt, hoe snel je wandelt, welke aanvullende trainingen – zoals krachttraining – je doet en in welke omstandigheden je traint, krijg je inzicht in hoe jouw lichaam reageert op trainingsprikkels en omstandigheden. Bovendien heb je zo inzicht in je vorderingen. Gebruik voor het generen van data een sporthorloge of app. Je kan ook gebruikmaken van ons digitaal wandelboekje.