De pioniers: de geschiedenis van de thermosfles

In deze rubriek keren we terug naar de begindagen van het wandelen. De tijd waarin pioniers tal van opmerkelijke attributen uitvonden. Accessoires die nu vanzelfsprekend zijn tijdens je wandeltochten, maar waarvan de uitvinding verrassend tot stand kwam. In de eerste aflevering hebben we het over de thermosfles.
Tekst: Johan Lambrechts - Allwrite
Nee, een neus voor zaken had James Dewar (1842-1923) niet echt. En dus liet de Schotse chemicus zich de kaas van het brood eten, toen het op het commercialiseren van zijn uitvindingen aankwam. Maar de professor in de experimentele natuurkunde aan Cambridge University ging wél de geschiedenis in met talrijke innovaties. Dé uitvinding waarmee hij het hart van elke wandelfanaat veroverde, was het Dewarvat in 1892. Zeg maar: de oerversie van de thermosfles.
De dubbelwandige fles waarmee je warme dranken 24 uur ‘warm’ en koude dranken drie dagen ‘koud’ houdt, bestaat eigenlijk uit twee flessen in elkaar, die gescheiden zijn door een luchtledige ruimte. Dat vacuüm zorgt ervoor dat het doorgeven van warmte of koude door geleiding of convectie onmogelijk is, waardoor de temperatuur niet verandert. Op de binnenste fles, meestal gemaakt van glas, zit bovendien een spiegelende coating, zodat er ook geen warmte door straling vrijkomt. De buitenfles van een thermosfles is meestal gemaakt van metaal of kunststof, omdat deze materialen ook slecht geleiden.
Rijk werd James Dewar niet van zijn uitvinding. Dat was anders met zijn medewerkers, de Duitse glasblazers Reinhold Burger en Albert Aschenbrenner. In 1904 waagden ze met de thermos een sprong richting dagelijks leven door een model te ontwerpen voor in het huishouden. Toen ze een wedstrijd organiseerden voor een leuke naam voor het ding, kwam een inwoner van München met thermos op de proppen, afgeleid van het Griekse thermós, wat ‘warm’ betekent. De rest is geschiedenis. Twee jaar later werd het patent gekocht door de Amerikaan William B. Walker, die de fles zelf in een fabriekje in New York begon te fabriceren. De timing was perfect: met de opkomst van daguitstapjes werd de thermos snel een onmisbaar attribuut in elk Amerikaans – en later ook Europees – gezin. Een opvallende reclamecampagne met een rijdende thermos deed de rest.
En de firma Thermos? Die boert meer dan honderd jaar later nog altijd bijzonder goed. Het gamma kreeg een moderne look en is intussen uitgebreid met thermische drinkbekers, waterflessen, food containers en brooddozen.
Lees meer op www.thermos.com