Een stevige wandeling laat zijn sporen na. Op de grond, op je conditie en zeker op je wandelschoenen. Voordat je na je wandeling languit in de zetel ploft, is het aangeraden om eerst je wandelschoenen regelmatig te verzorgen. Zo zien je schoenen er bij een volgende wandeling niet alleen netjes uit, maar gaan ze ook langer mee. Bij de aankoop van een nieuw paar kwaliteitswandelschoenen, hoort ook meestal een aardig prijskaartje. Dat is een reden meer om aandacht te besteden aan een goed onderhoud van je stapschoenen. Maar hoe ga je hiervoor te werk? Aan de hand van onderstaand vijfstappenplan helpen we je op weg.
Tekst Luc van de Cauter & wandel.be / foto’s Lowa, Siegel Belgium & BRBL, Shutterstock
Het verluchten van je schoenen is belangrijk om de geurtjes eruit te krijgen, vooral als je schoenen nat en vies zijn geworden. Verwijder de veters uit je schoenen en zet de schoentong naar voren, zodat het onderhoudsproduct ook op verborgen gedeelten van je schoen terechtkomt. Haal ook de binnenzool uit je schoenen. Om scheurtjes in het materiaal van je schoeisel te voorkomen, zet je ze best niet in de zon of bij een andere warmtebron zoals een radiator.
Modder blijft al snel aan je schoenen kleven. Om ze goed proper te maken, maak je je schoenen proper met een borstel . Als je schoenen extreem vuil zijn kan je ook lauw water gebruiken. Eventueel kan je ook een speciaal schoenreinigingsmiddel gebruiken. Let hier mee op: het schoonmaakmiddel kan de poriën van het leer openen. Vraag advies in een speciaalzaak.
Impregneer je wandelschoenen met een impregneermiddel om het ademend vermogen van de schoenen te behouden en om ervoor te zorgen dat water en vuil niet in je schoenen doordringen tijdens het wandelen. Je doet dit best als ze nog nat zijn door het reinigen, want dan staan de poriën van het materiaal nog open. Na 24 uur is de werking volledig geactiveerd. Uw schoenen zijn nu weer water- en vuilafstotend.
Behandel je schoenen regelmatig met een speciaal verzorgingsproduct. Wrijf daarom met een zachte borstel je schoenen in met een wasachtige schoensmeer of –crème (geen vet, wel wax). Dat is ook nodig bij wandelschoenen met GORE-TEX membraan. Vooral bij schoenen uit leder is dit belangrijk omdat dit materiaal snel uitdroogt en broos wordt, waardoor de naden beschadigd raken en loskomen. In de webshop van wandel.be vind je zo’n verzorgingsproducten.
Berg je wandelschoenen op een droge, goed geventileerde plaats, liefst nog in de schoenendoos of in een speciale schoenenzak. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raadzaam om een houten schoenspanner te gebruiken. Zo blijft de vorm van de schoen behouden en voorkom je dat er buiglijnen ontstaan. Je kan ook opgepropt krantenpapier in de neus van de schoen duwen. Het papier neemt vocht op en zorgt bovendien dat de vorm behouden blijft. Vervang het papier dagelijks totdat de schoenen helemaal droog zijn.