Inloggen als federatielid

Ik wandel veilig: waar op de weg wandel je best?

Waar moet je nu als wandelaar stappen op de weg, links of rechts? Het blijft voor velen een discussiepunt. Vaak wandel je langs straten waar er geen voetpad is, en zeker dan is het belangrijk om op de juiste plaats op de weg te wandelen. Met de campagne ‘ik wandel veilig’ wil Wandelsport Vlaanderen vzw alle wandelaars bewuster maken van de gevaren op de weg. In deze blog leggen we je graag uit waar op de weg je best wandelt per situatie.

Tekst: wandel.be, foto's: © Jo.photographix, WSVL

Wat als er geen voetpad is?

Als wandelaar ben je verplicht om eerst en vooral op het voetpad te stappen. Een voetpad is het deel van de weg dat speciaal is voorbehouden aan voetgangers. Is er geen voetpad, dan moet je wandelen op de begaanbare berm (verhoogd of gelijkgronds). Pas als ook dat niet mogelijk is, mag je een parkeerzone gebruiken. Is er geen parkeerstrook, dan pas mag je het fietspad gebruiken. Let wel op: op het fietspad moet je steeds doorgang verlenen aan de fietsers. Zijn ook de parkeerstrook of het fietspad geen optie, dan mag je op de rijbaan stappen. De eerste regel op die rijbaan is om zo links mogelijk achter elkaar te wandelen. Ook als je deelneemt aan een georganiseerde wandeltocht, moet je deze regels respecteren. Enkel als er zich een situatie voordoet, waarbij het erg goed te verantwoorden is om toch rechts achter elkaar op de rijbaan te stappen, dan mag dit. Dat kan bijvoorbeeld de veiligste optie zijn in een bocht, waar de zichtbaarheid aan de linkerkant erg beperkt is. Maak een veilige keuze.

Hoe en waar steek je over?

Als er op minder dan 20 meter afstand een oversteekplaats (zebrapad) te vinden is, dan ben je verplicht om die te gebruiken. Gaat het om een oversteekplaats zonder verkeerslichten of een agent die het verkeer regelt, dan moeten de aankomende bestuurders voorrang verlenen aan de overstekende voetgangers. Wees echter steeds voorzichtig en houd rekening met naderende voertuigen. Oversteken moet steeds haaks op de rijbaan gebeuren. De voetganger mag bovendien niet slenteren of onnodig blijven staan tijdens het oversteken. Als het voetgangerslicht op rood springt tijdens het oversteken, dan mag je verder lopen. Staat het licht op rood voor je begint met oversteken, dan moet je wachten, ook al maak je deel uit van een groep wandelaars. Op kruispunten zonder verkeerslichten mogen groepsleiders die gemachtigd opzichter zijn met verkeersbord C3 het verkeer stilleggen om de groep te laten oversteken. Om dit C3-bordje te mogen gebruiken moeten ze wel eerst een aanvraag doen bij het gemeentebestuur dat hiervoor bevoegd is. Zebrapaden op minder dan 20 meter moeten ook dan verplicht gebruikt worden, aanwijzingen met het bordje mogen niet in strijd zijn met verkeerstekens of verkeersregels.

Veilig wandelen

Groepen zonder / met begeleider

Een groep is een geheel van personen met gemeenschappelijke kenmerken die een samenhangend geheel vormen van minimum 5 personen. Er mag geen ruimte zijn tussen de wandelaars onderling, ze moeten bij elkaar aansluiten en een groep vormen. Wat groepen wandelaars betreft, wordt er in de wet een onderscheid gemaakt tussen groepen met en zonder begeleider.

Groepen zonder begeleider* volgen de regels die gelden voor de individuele wandelaars m.a.w. deze groepen moeten links achter elkaar op de rijbaan stappen (als er geen veiligere optie zoals voetpad, berm of parkeerzone of fietspad mogelijk is).

Groepen met begeleider* mogen aan de linkerkant van de rijbaan wandelen als ze achter elkaar wandelen. Als groep met begeleider mag je ook rechts wandelen op de rijbaan. In dat geval mag je met twee naast elkaar wandelen, maar mag je niet meer dan de helft van de rijbaan innemen.

*Een ‘(bege)leider’ is een persoon die toezicht uitoefent op een groep, die de leden van de groep beveelt of aanwijzingen geeft, zonder dat hij een officiële functie uitoefent. Begeleiders van groepen moeten als volgt wandelen: een begeleider vooraan en een begeleider achteraan. Allebei moeten ze een fluo-hesje dragen. Bij verminderde zichtbaarheid moeten de begeleiders ook een lichtje dragen: de begeleider vooraan een wit licht, de begeleider achteraan een rood licht.

Met de campagne 'Ik wandel veilig' wil Wandelsport Vlaanderen vzw alle wandelaars en wandelclubs bewuster maken van de gevaren op de weg en een aantal tips meegeveven om die gevaren zo goed mogelijk uit te sluiten. De campagne 'Ik wandel veilig' omvat 3 belangrijke deelthema's: ik val op, ik let op en ik stap waar het moet.

Andere artikelen