Sokken, ze zijn naast wandelschoenen misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van je wandeloutfit. Ze beschermen je voeten tegen de kou, irritaties als blaren en tegen vocht. Toch wordt er bij het kopen van sokken niet altijd aandacht besteed aan de kwaliteit. We kopen liever sokken voor een lage prijs, dan één paar kwaliteitssokken.
Daarnaast moet je bij het aankopen van een paar wandelsokken op een aantal belangrijke punten letten. We brengen duidelijkheid aan de hand van drie handige tips.
Het allerbelangrijkste waar je op moet letten bij de aankoop van wandelsokken is de grondstof waarvan ze gemaakt zijn. De soort grondstof bepaalt namelijk welke eigenschappen de sok heeft. Zo kan het gebruikte materiaal ervoor zorgen dat de sok absorbeert, vormvast is of bijvoorbeeld niet irriteert.
De meest voorkomende grondstof bij wandelsokken is katoen. Katoen gaat immers ontzettend lang mee. Katoen zorgt er ook voor dat de kleur mooi blijft, zelfs na meerdere wasbeurten. Maar katoenen sokken zijn minder geschikt omdat deze het vocht voornamelijk opnemen, vasthouden en niet doorvoeren naar de buitenlaag.
Merinowol is veel beter als grondstof, maar kan niet in de wasmachine gewassen worden. Daarom zijn de meeste wandelsokken gemaakt van een mix van katoen en merinowol
Vaak is ook polyamide en/of polyester verwerkt in de sok, deze hebben de beste waterafstotende en sneldrogende eigenschappen. Deze grondstoffen zorgen ervoor dat de sokken vormvast zijn. De sokken zijn bij voorkeur gemaakt van een (elastisch) kunstvezel of (merino)wol zodat het vocht door de sok wordt gelaten.
Een andere belangrijke eis waar je sokken moeten aan voldoen is dat de naden niet voelbaar zijn. Echte naadloze sokken bestaan helaas niet, omdat de sok altijd wel ergens (vaak bij de teen) moet worden vastgezet. Bij de meeste sokken wordt deze na het weven binnenstebuiten gekeerd en machinaal vast gestikt. Hierdoor krijg je een verdikking in de teennaad die voor irritatie, knellen van de voet en voor snellere slijtage kan zorgen.
Kwalitatief goede sokken hebben handgekettelde naden. Dit betekent dat de naad met de hand worden gestikt. Hierdoor zijn ze veel fijner en platter
Als laatst moet je ook letten op de pasvorm. Met andere woorden de sokken die je koopt mogen nooit te groot zijn en al helemaal niet te klein. Sokken die te groot of te klein zijn veroorzaken vrij snel door de wrijving blaren. En dat wil je te allen tijde voorkomen. Minpunt is dat je moeilijk one size maten zal vinden. De meeste kwalitatieve sok producenten werken met diverse maatgroepen. Meestal is dat 35-38, 39-42, 43-46 & 47-48.
Sokken kan je vaak ook niet passen in de winkel omwille van de strikte hygiëne-voorwaarden. Maar er bestaat een simpele truc om alsnog zelf de perfecte maat te kiezen. Dit doe je door de sok om je vuist te vouwen. Als de hiel en de teen elkaar raken, zonder de sok uit te rekken, dan heb je je juiste maat te pakken.
Met deze drie handige tips lukt het je voortaan om kwalitatieve wandelsokken aan te schaffen. Op de webshop van Wandelsport Vlaanderen vzw prijzen we de kwaliteitsvolle BRBL-sokken aan.
BRBL koos ervoor om een kwaliteitsvolle sok aan te bieden op basis van natuurlijke materialen als Merino wol en katoen in combinatie met de zogenaamde Bearzones en Beartubes. Een slimme technologie waarbij de sokken op een functionele manier worden geweven tot een soort band die je bewegingen volgt en elastisch is. Hierdoor wordt het vocht sneller weggeleid en afgevoerd waardoor je minder kans maakt op blaren en onaangename geurtjes. Bij BRBL vind je de naden aan de buitenkant van de sokken. Alvast één van de grote pluspunten.