Inloggen als federatielid

Week van de mobiliteit: test je verkeerskennis als wandelaar

Wegwijs in de sites van Wandelsport Vlaanderen vzw
Wegwijs in de sites van Wandelsport Vlaanderen vzw

Als wandelaars komen we soms op plekjes waar andere weggebruikers alleen maar van kunnen dromen. Toch gelden er ook voor wandelaars heel wat regels als we ons in het verkeer begeven en de weg delen met andere weggebruikers. Sommige situaties roepen dan ook heel wat vragen op. In deze wandel.be verkeersquiz zetten we enkele situaties op een rijtje. Hoe goed ken jij de verkeersregels voor wandelaars? Test je kennis met de wandel.be verkeersquiz!

Tekst: wandel.be - Foto's: Wandelsport Vlaanderen vzw - Jo. photographix

Vraag 1: waar op de weg wandel ik?

Wat is het juiste antwoord in de volgende situatie? Je loopt met je wandelpartner op de openbare weg, want kan niet anders. Er is geen berm of fietspad beschikbaar. Wat is de juiste optie?

A. We stappen naast elkaar, links in de looprichting
B. We stappen achter elkaar, links in de looprichting
C. We stappen achter elkaar, rechts in de looprichting
D. We stappen achter elkaar, rechts in de looprichting

Antwoord B is correct. Als er geen voetpad aanwezig is moet je de volgende delen van de weg gebruiken, in volgorde van aanwezigheid en op voorwaarde dat ze veilig toegankelijk en begaanbaar zijn: ruiterpad, verhoogde berm, gelijkgrondse berm, parkeerstrook, zijdelingse strook, fietspad. Is dit niet aanwezig, dan mag je als voetganger op de rijbaan wandelen, maar links in de looprichting, achter elkaar en zo dicht mogelijk tegen de rand. Rechts wandelen mag, maar enkel als dat veiliger is. Dit bijvoorbeeld in een gevaarlijke bocht.

Vraag 2: wandelen langs een jaagpad

Volgende situatie doet zich voor: ik wandel samen met mijn partner langs het jaagpad. Waar en hoe stappen we als er geen voetpad of gelijkgrondse berm aanwezig is?

A: we wandelen naast elkaar, rechts in de looprichting
B: we wandelen achter elkaar, rechts in de looprichting
C: we wandelen achter elkaar, links in de looprichting
D: we wandelen naast elkaar, links in de looprichting

Wandelen langs Vlaamse jaagpaden.

Antwoord C is correct. Op een jaagpad gelden dezelfde regels als op de openbare weg. Als er geen voetpad of gelijkgrondse berm aanwezig is langs het jaagpad, mag je op de rijbaan stappen. Indien je op het jaagpad wandelt, loop dan zo links mogelijk en achter elkaar. Wandelaars in groep, zonder begeleiding, dienen de regels voor individuele wandelaars na te leven. Wandelaars in groep met begeleiding dienen rechts te wandelen, en hier mag niet meer dan de helft van het jaagpad worden ingenomen. Begeleide groepen mogen ook links op het jaagpad wandelen, op voorwaarde dat iedereen achter elkaar stapt. Meer over wandelen op een jaagpad lees je in deze blog.

Vraag 3: verkeersborden

Als wandelaars zijn we vaak enthousiast om op veel plekken te wandelen, toch zijn er enkele situaties waarin je absoluut niet mag zijn als wandelaar. Bij welke van deze drie situaties / verkeersborden mag je niet wandelen?

A: Enkel in situatie C mag ik niet wandelen.
B: Zowel in situatie A als C mag ik als voetganger niet wandelen.
C: Bij zowel situatie A, B als C mag ik niet wandelen.

Antwoord C is het juiste antwoord. Zie je één van deze drie borden? Hier mag je nooit wandelen!

Vraag 4: veilig oversteken

Volgende situatie doet zich voor: je wandelt een wandelroute en moet volgens de bewegwijzering een straat dwarsen. Welke van volgende beslissingen is de juiste?

A: Ik kijk eerst of het veilig is, maar mag meteen de baan dwarsen.
B: Indien er op minder dan 20 meter afstand een zebrapad ligt, gebruik ik dit om over te steken.
C: Indien er op minder dan 50 meter afstand een zebrapad ligt, gebruik ik dit om over te steken.

Veilig wandelen

B is het juiste antwoord. De wet schrijft voor dat wanneer er op minder dan 20 meter een zebrapad ligt, je dit gebruikt om over te steken. Opgelet: maak steeds oogcontact met aankomende bestuurders voor je oversteekt. In de wegcode staat dat je je slechts voorzichtig op de rijbaan mag begeven. Daarbij let je steeds op naderende voertuigen. Ga er niet zomaar vanuit dat bestuurders je gezien hebben en zullen stoppen. Oversteken moet bovendien steeds haaks op de rijbaan gebeuren, slenter niet en blijf niet onnodig staan tijdens het oversteken.

Vraag 5: veilig oversteken

Wat doe je als voetganger in de volgende situatie? Je wandelt in de stad en wil oversteken aan een zebrapad. Er lopen tramsporen over het zebrapad en je merkt op dat er net een tram nadert.

A: ik steek meteen over op het zebrapad, als voetganger heb ik immers steeds voorrang
B: ik wacht even af tot de tram me opmerkt en steek dan pas over op het zebrapad
C: ik wacht geduldig en steek pas over van zodra de tram is gepasseerd

Antwoord C is het enige juiste antwoord. De wegcode schrijft voor dat wanneer er tramsporen over een zebrapad lopen, je in geen enkel geval mag oversteken wanneer er een tram nadert. Als voetganger heb je in deze situatie dus geen voorrang.

Vraag 6: wandelen op een fietspad

Stel: je bent samen op pad met twee wandelpartners. Uit noodzaak moeten jullie op het fietspad wandelen. Wat doe je als wandelaar?

A: We wandelen op het fietspad. Aangezien we de zwakste weggebruikers zijn, is het een voetpad waar we veilig samen op kunnen stappen.
B: We wandelen op het fietspad, maar moeten ten allen tijde voorrang verlenen aan de fietsers die er ook gebruik van maken. We stappen aan de kant en letten dus goed op.
C: Een fietspad is niet voor voetgangers. We zijn dus genoodzaakt om links op de weg te stappen, zoveel mogelijk aan de rand en letten op voor het verkeer.

Antwoord B is correct. Je mag in bepaalde gevallen op het fietspad lopen (zie het antwoord op vraag 1), maar je mag de andere weggebruikers op het fietspad niet hinderen of in gevaar brengen. Waar je precies moet stappen op het fietspad, staat niet vermeld in de wegcode. Je moet wel doorgang verlenen aan de andere weggebruikers op het fietspad. Tip: stap links in de looprichting, zo zie je de fietsers aankomen.

Vraag 7: wandelen in de groep

Wat is de juiste stelling in verband met wandelen in groep?

A: Wandelaars in groep moeten ten allen tijde de regels voor individuele voetgangers volgen.
B: Wandelaars in groep stappen steeds rechts op de rijbaan, in rijen of achter elkaar.
C: Onder 'wandelen in groep' wordt verstaan alles vanaf twintig wandelaars.
D: Geen van bovenstaande.

Groepen wandelen links op de weg

Antwoord D is correct. In het verkeersreglement staan regels voor voetgangers in groep. Maar vreemd genoeg staat nergens in het verkeersreglement vanaf hoeveel personen je een groep vormt. Groepen zonder begeleider volgen de regels voor individuele wandelaars. Groepen met begeleider mogen in principe steeds rechts op de rijbaan wandelen, in rijen of achter elkaar. In groep mag je ook altijd de regels voor individuele voetgangers volgen. Het is zelfs vaak de veiligste keuze. Hier geldt vooral: maak iedere keuze in functie van de veiligheid.

Bij wandel.be zijn we benieuwd hoe goed je scoorde op deze verkeersquiz. Hopelijk stak je er als wandelaar iets van op en hou je deze basisregels in het achterhoofd wanneer je op stap gaat. Samen gaan we voor een verkeersveiligere wandelwereld.

Meer weten over veilig wandelen?

Andere artikelen