Alleen op stap: de voordelen van solo wandelen opgelijst

Alleen wandelen. Voor sommigen is het heerlijk, voor anderen is de gedachte alleen al enorm spannend. Maar wat als je solo wandelen nu eens een kans geeft? Ontdek net als steeds meer wandelaars de kracht en vele voordelen van alleen wandelen. Het helpt je niet alleen volledig te ontspannen, het geeft ook rust in je hoofd en zorgt ervoor dat je opnieuw dichter bij jezelf komt. In deze blog op wandel.be lees je alles over de voordelen van alleen op stap te gaan. Hopelijk hebben we je aan het eind van deze blog helemaal overtuigd om een solo wandeltocht te maken.
Tekst: wandel.be
Zonder gesprekken, achtergrondgeluiden of sociale verplichtingen komt je hoofd echt tot rust door een solo wandeling. Je hoeft niets uit te leggen, ergens op te reageren. Wist je trouwens dat onderzoek effectief aantoont dat wandelen in een natuurlijke omgeving het stresshormoon cortisol verlaagt? De combinatie van ritme, beweging en stilte maakt dat je makkelijker spanning loslaat. Niet uitsluitend, maar toch vaak werkt solo wandelen vaak als een reset wanneer je overprikkeld bent of je hoofd gewoon vol zit. Veel mensen zeggen dan ook zich helderder en rustiger te voelen na een solowandeling dan na een wandeling met anderen.
Als je niet hoeft af te stemmen op een ander, stem je automatisch beter af op jezelf. Ben je moe? Simpel: dan neem je pauze. Heb je zin om ergens langer te blijven? Simpel: dan blijf je. Dat klinkt eenvoudig, maar het is een vaardigheid die veel mensen kwijt zijn in het dagelijks leven. Alleen wandelen is een oefening in luisteren naar je eigen behoeften. En dat kan in het begin lastig zijn, maar alleen maar voordelig voor jezelf op de lange termijn.
Wat als je eens zonder afleiding op wandel zou gaan? Dan hoor je misschien wel ineens de fluitende vogels die je anders niet opmerkt. Of let je beter op de details onderweg op het pad. Of geniet je gewoon hoe het licht door het bladerdak van het bos valt. Je zintuigen worden letterlijk op scherp gesteld wanneer je alleen stapt. Volgens psychologen versterkt deze 'stille aandacht' je band met de natuur en verhoogt het ook je gevoel van aanwezigheid.
De eerste keer alleen op pad kan spannend zijn. Maar elke positieve ervaring vergroot het zelfvertrouwen. Door letterlijk uit je 'comfort zone' te stappen geef je jezelf een vertrouwensboost. En dat zit 'm misschien wel in de kleine dingen. Je merkt dat je een route kunt volgen, dat je ook alleen beslissingen kunt nemen en dat je met ongemak en niet-alledaagse situaties om kan gaan. Wandelen als laagdrempelige manier om je zelfvertrouwen (terug) op te bouwen: check!
Tijdens een solowandeling komen gedachten en gevoelens makkelijker op gang. Er ontstaat ruimte. Soms komen er nieuwe ideeën of verrassende inzichten. Andere keren blijft het stil en wandel je gewoon. Beide vormen zijn waardevol. Uit onderzoek blijft dat wandelen je creatieve denkvermogen kan verbeteren. Pieker je even of zit je ergens mee vast? Een solo wandeling helpt ongetwijfeld om de helderheid te krijgen waar je op zoek naar was.
Solo wandelen gaat niet alleen over de meest uitdagende meerdaagse trektochten. Je hoeft dan ook niet groots te beginnen. Een half uurtje in een park in de buurt of een rustige route die je reeds wandelde is vaak al voldoende. Zet je telefoon op stil, wandel zonder haast en neem de omgeving in je op. Elke stap telt. En hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het wordt om een volgende stap te zetten.
Wil je meer tips en ervaringen rond solo wandelen horen? Meld je dan aan voor het online webinar Veilig solowandelen. Deze sessie wordt georganiseerd door Wandelsport Vlaanderen vzw en begeleid door Wanda en Shanna. Speciaal voor iedereen die met meer vertrouwen alleen op pad wil.
Lijkt alleen wandelen je fijn, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Tijdens het Sterker in je Wandelschoenenweekend leer je hoe je je routes plant, met spanning omgaat, veilig navigeert en je zelfvertrouwen opbouwt. Meer info en aanmelden via sterkerinjewandelschoenen.nl.