Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Epische wandelroutes langs de herinneringen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Traditioneel herdenken we op 11 november het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is de dag bij uitstek waarop we stilstaan bij de gruwel van beide Wereldoorlogen en bij uitbreiding het belang van vrede. Heel wat geschiedenis van WO I en WO II is tastbaar gemaakt met thematische wandelroutes en trails. In deze blog sommen we enkele langere wandeltochten en meerdaagse trails op in België en net daarbuiten die de Wereldoorlogen centraal plaatsen.

Tekst: wandel.be - Foto's: Visit Wallonia, Western Front Way, Liberation Route Europe.

Liberation Route Europe: in de voetsporen van de bevrijders

De Liberation Route Europe is geen specifieke wandeling, maar een overkoepelend Europees project dat het einde van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Europa in kaart wil brengen. Met wel honderden plekken en verhalen in maar liefst negen verschillende Europese landen verbindt de route de belangrijkste regio’s langs de wegen die de geallieerden in 1943-1945 volgden om Europa te bevrijden. De website van Liberation Route Europe herbergt dan ook een schat aan informatie. Op een handige kaart vind je naast honderden POI’s als begraafplaatsen en gedenktekens meteen ook het volledige overzicht van de verschillende thema-routes per land. Zo zijn er in België momenteel een achttal thematische routes, van een korte stadswandeling in Mons tot een heuse trail tussen Malmedy en Bastogne, maar daarover hieronder meer.

De Slag om de Ardennen – Epische trail van 118 km

We keren terug naar december 1944. In een laatste poging om de opmars van de Geallieerden te stuiten, lanceerde de Duitse Wehrmacht het Ardennenoffensief of de ‘Battle of the Bulge’. In de Ardense bossen werd een hevige strijd gevoerd die duurde tot 25 januari ’45. Met ruim 25.000 dodelijke slachtoffers, zowel soldaten als burgers, werd het een van de zwaarste veldslagen die in Europa werd gevoerd. Op de wandelroute in lijn van bijna 120 kilometer tussen Malmedy en Bastogne loop je letterlijk in de voetsporen van de WOII-geschiedenis en ervaar je wat de soldaten meemaakten op het slagveld tijdens ‘the Battle of the Bulge’. Vanuit Malmedy gaat het richting Stavelot, waar midden december ’44 een korte maar hevige strijd plaatsvond om de strategische brug over de Amblève. Langs Houffalize gaat het verder richting eindpunt Bastogne, waar een ommetje langs het historische Bois Jacques niet kan ontbreken, net als een bezoek aan het Bastogne War Musem. De route is te downloaden in GPX-bestand en uiteraard op te delen in verschillende etappes naar keuze.

Le Chemin de la Liberté in en rond Bastenaken

Nog zo’n prachtige herdenkingsroute, opgenomen op het Liberation Route Europe-platform is ‘Le Chemin de la Liberté’ of ‘The Freedom Trail’. Met een luswandeling van 68 kilometer in de regio rond Bastenaken ontdek je nog meer historiek over het Ardennenoffensief. De route start aan het Mardasson Memorial en verbindt veel van de dorpen die door de Amerikaanse troepen werden bevrijd na hevige gevechten in de winter van ’44-’45. Wandelen doe je langs tientallen begraafplaatsen, gedenktekens en interessante sites die het Ardennenoffensief nog zo tastbaar maken. In een grote lus rond Bastogne leer je onder meer over de aanval op Foy, de strijd om het luchtruim in Sprimont, het bloedbad en bombardement van Chenongne,... De route is trouwens gemarkeerd met geel-witte borden, meer informatie vind je in een heus routeboek.

Western Front Way: langs de frontlinie van WOI

De Western Front Way is een trail van ruim 1000 kilometer langs de historische frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Het overgrote deel van de Western Front Way wordt gewandeld in Frankrijk met als eindpunt Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens , maar de eerste 95 kilometer van de route spelen zich af op Vlaamse bodem. De tocht start immers in Nieuwpoort en gaat langs Diksmuide, Ieper en Mesen de Franse grens over richting Armentières. Goed nieuws: de wandelroute op Vlaamse bodem is bewegwijzerd in beide richtingen en dit met rechthoekige bordjes. De Western Front Way werd geïnspireerd door A.D. Gillespie, een soldaat van de toenmalige Argyll en Sutherland Highlanders, die in 1915 vanuit de loopgraven een brief schreef over de wens voor een pad dat mensen de kost van de oorlog zou doen inzien. Kort na het schrijven van de brief liet Gillespie het leven, maar zijn wens ging decennia later in vervulling.

Slag om het Hürtgenwald: gruwelijke geschiedenis

Net over de Belgische grens, ten zuidoosten van Aken, situeert zich het Hürtgenwald. Momenteel ligt het woud er vredig bij, maar dat was in de Tweede Wereldoorlog helemaal anders. In de herfst en winter van ’44 en ’45 vond in de omgeving de langste veldslag van de oorlog op Duitse bodem plaats. De Geallieerden werden in hun opmars richting de Rijn verrast door het quasi ondoordringbare terrein van het Hürtgenwald, bovendien vlakbij de Duitse verdedigingslinie of de Siegfriedlinie. Naast de ontelbare drakentanden om het voor tanks quasi onmogelijk te maken om door te breken, lag de omgeving bezaaid met mijnen, bunkers en andere verdedigingsmiddelen. De zware sneeuw- en regenval zorgde voor apocalyptische toestanden en mondde uit in een enorme strijd die aan duizenden soldaten en burgers het leven kostte. Tot op vandaag worden nog stoffelijke resten van soldaten gevonden in het Hürtgenwald. Met de lijnwandeling van ruim 90 kilometer ontdek je deze zwarte bladzijde uit de WO II-geschiedenis. De route is te downloaden in GPX-formaat, meer info via deze link.

Wandelen in het Hürtgenwald.

Poppies Walk: episch wandelevent door de Westhoek

Zin in een eendaagse wandeltocht dwars door de geschiedenis van WOI? De Poppieswalk (8 maart 2025) is een epische wandeltocht in de Westhoek die stilstaat bij de gruweldaden van WO I, waarvan de streek ruim honderd jaar later nog steeds de littekens draagt. Dit wandelevent is trouwens gegroeid uit het verhaal van de Via Sacra – Western Front WayVier verschillende afstanden van 18 km tot 55 km gidsen de deelnemers doorheen de groene bosrand van Zonnebeke, de glooiingen van Kruiseke, het Provinciaal Domein De Palingbeek en Ypres Salient met z’n vele UNESCO-oorlogssites. Meer informatie over de Poppies Walk vind je via onderstaande knop.

Andere artikelen