Inloggen als federatielid

Het Waasland: wandelen langs grote W’s

Wandelen in het Waasland, Sint-Gillis-Waas.
Wandelen in het Waasland, Sint-Gillis-Waas.

Met ruim 420 kilometer aan wandelpaden zijn er voor de wandelaar al heel wat mogelijkheden om het Waasland te voet te verkennen. Recent voegde het ‘Land van Waas’ daar nog een extra troef aan toe. Op adem komen tijdens je wandeling doe je voortaan aan één van de vier opvallende rust- en uitkijkpunten in de W-vorm. Het is er heerlijk genieten van de rust en het uitzicht. Uiteraard is de ‘W’ een knipoog naar het Waasland. Maar evengoed naar de W van wandelparadijs, want deze unieke constructies voegen nog wat extra beleving toe aan je wandelplezier in het Waasland. De grote W’s vind je op vier specifieke wandelroutes. Ze laten je meteen kennis maken met het beste van het Waasland: zandige bossen tegen de Belgisch-Nederlandse grens, kreken en restanten van oude fortificaties. We stellen ze je hieronder kort voor.

Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme Oost-Vlaanderen: @Dronography / Gert Arijs / Kévin Devogele.

Kloosterbos wandelroute

Deze relatief korte suggestiewandeling (4,8 km) heeft toch heel wat te bieden. Je wandelt dwars door het Kloosterbos, een restant van wat ooit een uitgestrekt bos-en heidegebied was tussen Maldegem en Stekene. Op de dag van vandaag is het vooral een mooi provinciaal natuurdomein van 124ha in Wachtebeke. Kronkelende bospaadjes nemen je op ontdekking langs hoge bomen en open zandvlaktes. Aan het Langelede kanaaltje is het zalig onthaasten. Even verpozen? Aan de W-bank kan je ideaal picknicken of gewoon even van het uitzicht genieten. Een extra troef: kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in de grote speelzone, gelegen op de wandeling.

Wandelen in het Waasland.

Fondatie van Boudelo wandelroute

Klaar om een van de best bewaarde geheimen van het Waasland te ontdekken? Deze route van ruim 9 kilometer draait rond de Fondatie van Boudelo, een lappendeken van perceeltjes op de grens van Stekene en Sinaai. Oorspronkelijk behoorden ze tot de gelijknamige abdij, die eind 12de eeuw in Klein-Sinaai werd gesticht. Naar de restanten hoef je tegenwoordig niet meer te zoeken, de abdij heeft inmiddels plaats gemaakt voor een prachtig natuurreservaat van ruim 100ha groot. Je wandelt er onder meer langs het Stiltepad van de Stekense Vaart, het W-rustpunt en de 8 meter hoge Kijktoren, waaruit je de U-vormige vijver en omliggende graslanden in de Fondatie van Boudelo uit de hoogte kan bewonderen.

Wandelen in het Waasland.

Saleghem wandelroute

Vlakbij de Nederlandse grens ontdek je in en rond Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) de Kreken van Saleghem met een wandeling van ruim 7 kilometer. Deze plek ademt geschiedenis, want in 1584 werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog de volledige Wase polder onder water gezet om Antwerpen beter te kunnen verdedigen tegen de Spaanse bezetter. De diepe geulen bleven na het herstel van de dijken achter als een aaneenschakeling van kleine en grote plassen, rietvelden, wilgenbosjes en moerassen. Heel wat broedvogels maakten van Saleghem hun thuis. Spot jij de rietgors, boomkruiper of fuut? Verderop de wandeling steken de idyllische vissershuisjes als paalwoningen boven het water uit. Even uitrusten kan bij enkele van de horecazaken onderweg, maar zeker ook op het kunstzinnige, W-vormige rust- en uitkijkpunt.

Wandelen in het Waasland.

Kieldrechtse Kreek wandelroute

Op zoek naar een iets langere wandeling langs het Wase water? Dan is deze ontdekkingstocht van een 12-tal kilometer zeker iets voor jou! Langs parels van polders, kreken en natuurgebieden is het heerlijk uitwaaien en genieten van de natuur. De Kieldrechtse Kreek wandelroute behoort tot het wandelnetwerk Groot Saeftinghe, het grootste getijdengebied van West-Europa. Al vrij snel na de start van de wandeling bots je op de W-bank. Het contrast tussen het stille natuurgebied en de drukte van de verderop gelegen Waaslandhaven is opmerkelijk. Vergeet ook zeker je verrekijker niet, want zoals zoveel plekjes in het Waasland is ook deze wandeling een puur genot voor vogelspotters. Naar het einde van de wandeling toe, steek je even de Nederlandse grens over via de Koningsdijk. Nog energie voor een klein ommetje? Bezoek dan zeker de vroegere locatie van het Spaanse Fort Fuentes/Spinola, wat dienst deed om het Land van Waas te beschermen tegen aanvallen uit het noorden.

Wandelen in het Waasland.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen