Inloggen als federatielid

Kennedymars Maasland: wandelen door het Nationaal Park Hoge Kempen en langs de Maas

Wandelen door het Nationaal Park Hoge Kempen en langs de Maas tijdens de Kennedymars Maasland.
Wandelen door het Nationaal Park Hoge Kempen en langs de Maas tijdens de Kennedymars Maasland.

Nog op zoek naar een sportieve wandeluitdaging? Dan noteer je best zaterdag 7 september 2024 met stip in de agenda. Op die dag vindt in Dilsen-Stokkem namelijk de tweede editie van de Kennedymars Maasland plaats. In deze langeafstandswandeling van maar liefst 80 kilometer dienen de deelnemers de tocht door onder meer het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen en langs de machtige Maas af te leggen binnen een tijd van 20 uur. Liever geen tijdsdruk of een kortere route? Met afstanden van 5 – 10 – 25 – 42 of 60 kilometer is er voor iedere wandelaar een uitdaging op maat.

Wat is een Kennedymars?

Vorig jaar werd met de Kennedymars Maasland voor het eerst in ruim 30 jaar opnieuw een Kennedymars georganiseerd in België. Met ruim 1.500 deelnemers die de hitte trotseerden werd deze primeur een mooi succes. Logischerwijs volgt dus een tweede editie in 2024. Op zaterdag 7 september krijgen wandelaars opnieuw de kans om zichzelf uit te dagen tijdens een wandeltocht met historiek. De Kennedymars, een tocht waarbij deelnemers 80 kilometer dienen af te leggen in 20 uur, vindt z’n oorsprong namelijk in de Verenigde Staten.

In 1908 merkte de toenmalige president van de VS Theodore Roosevelt namelijk dat zijn soldaten minder fit waren dan hun voorgangers. Daarom gaf hij het uitvoerend bevel aan Amerikaanse mariniers om binnen de twintig uur 50 mijl (80 km) af te leggen. Enkele decennia later hernam president J.F. Kennedy het idee en daagde hij niet alleen het leger maar de volledige bevolking van de VS uit om de tocht te ondernemen. Robert Kennedy, John’s broer en de toenmalige minister van Justitie, gaf het goede voorbeeld en vertrok op zaterdag 9 februari ’63 voor een tocht in ijskoude omstandigheden. Hij volbracht de uitdaging en zou volgens de legende de tocht hebben afgelegd op lederen Oxford schoenen. Het begrip “Kennedymars” was in ieder geval geboren.

Nationaal Park Hoge Kempen en de Maas als prachtig wandeldecor

In tegenstelling tot Robert Kennedy raden we toch aan om met een stevig paar wandelschoenen af te zakken richting de start van de Kennedymars Maasland in Dilsen-Stokkem. Want die kan je goed gebruiken op het parcours, dat ruim 80% onverhard bevat. Langs de kleinste bospaden ontdek je de pracht van het Nationaal Park Hoge Kempen, waar je onder andere het oude station van As en de eerste boortoren van de steenkoolontginning bewondert.

Na de afdaling van het Kempisch plateau wacht ‘Terhills’. De terril en de mijnschachten herinneren aan het rijke steenkoolverleden wat de streek zo kenmerkt. Tegenwoordig is de site omgebouwd tot een van de mooiste natuurgebieden van België. Via de recent aangelegde pontonbrug beklim je de lage terril, waarna de beloning zoet is: één van de mooiste uitzichten van Vlaanderen. De afdaling brengt je tot aan het kasteel van Leut. De Maas volgend, ontdek je onder meer het natuurgebied de Wissen en de wijngaarden van wijndomein Thilesna in Dilsen.

Op de markt van Maaseik volgt een ontmoeting met de gebroeders Van Eyck en bevindt zich ook één van de verschillende rust- en stopplaatsen op het parcours. De laatste loodjes brengen je langs het natuurgebied Bergerven, Neeroeteren en de Zuid Willemsvaart. De Kennedymars finishen doe je op de startlocatie in Dilsen-Stokkem, waar je nadien op adem kan komen in een fijne après-walk sfeer. Is 80 kilometer iets te hoog gegrepen? Geen nood, de Kennedymars Maasland wil vooral zoveel mogelijk wandelaars op de been brengen en daarom zijn er ook routes van 5 – 10 – 25 – 42 en 60 kilometer die je zonder tijdsdruk kan wandelen. Deelnemers aan de verschillende afstanden volgen hetzelfde parcours, maar uiteraard met verschillende afslagen.

Praktische informatie Kennedymars Maasland

Wil je graag deelnemen aan de Kennedymars Maasland? Inschrijven is verplicht en kan uiterlijk tot 7 september. De start- en finishlocatie bevindt zich aan Sporthal De Vrietsel, Groenstraat 20, 3650 Dilsen-Stokkem. Meer informatie en inschrijven via onderstaande knop.

Andere artikelen