Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Natuurgebied in de kijker: wandelen in De Wijers

Wandelen in het natuurgebied De Wijers in Limburg.
Wandelen in het natuurgebied De Wijers in Limburg.

Wandelen kunnen we bijna overal, maar voor velen onder ons is de natuur wellicht dé plek bij uitstek voor een deugddoende dagtocht of meerdaags avontuur. Daarom zetten we voortaan bij wandel.be op maandbasis telkens een natuurgebied in de kijker. We bespreken telkens het gebied en uiteraard geven we ook een paar leuke wandeltips mee. De Wijers bijt in deze rubriek de spits af. Deze omvangrijke Limburgse regio is een waar wandelparadijs én lanceerde onlangs een gloednieuw netwerk van maar liefst 450 kilometer aan prachtige wandelwegen. Ontdek De Wijers op wandel.be en beleef al wandelend het waterlandschap.

Tekst: wandel.be (Bron: De Wijers) - Foto's: Visit Limburg, Robin Reynders, Regionaal Landschap Lage Kempen vzw.

Wat zijn De Wijers?

Voor De Wijers moeten we naar het hart van Belgisch Limburg. Deze unieke Vlaamse regio verspreidt zich over de gemeenten Genk – Hasselt – Diepenbeek – Lummen – Heusden-Zolder – Houthalen-Helchteren en Zonhoven. De Wijers is een uniek natuurparadijs en bovendien het grootste aaneengesloten vijvergebied van België. Niet voor niets krijgt De Wijers ook de naam ‘land van 1001 vijvers’. De uitgestrekte waterplassen vormen een prachtig decor in deze unieke brok natuur, die zich uitstrekt over ruim 25.000 ha. Het is dan ook de habitat van heel wat zeldzame planten en dieren. Niet alleen de vele waterplassen, maar ook onder meer de heide en beekvalleien trekken heel wat unieke flora en fauna aan. Unieke natuurgebieden zijn er in De Wijers genoeg: De Maten, De Teut, Ten Haagdoorn, de Mangelbeekvallei, Dauteweyers, Platwijers, Wijvenheide, Thiewinkel of de Stiemerbeekvallei,… Daarnaast kan je in De Wijers niet alleen natuur ten volle beleven, ook cultuurliefhebbers komen er aan hun trekken. Aan bezienswaardigheden en culinaire stops onderweg geen gebrek: denk maar aan de Abdij van Herkenrode, Domein Bovy, Bokrijk, Domein Kiewit, Kelchterhoef, de Kluis van Bolderberg, de uitkijktoren in Zonhoven, Demerstrand, Molenheide, Hengelhoef en de mijnsites C-mine, ZLDR Luchtfabriek en Greenville.

De Wijers: een lange geschiedenis

Voor we de vele wandelmogelijkheden in De Wijers bespreken, is het tijd voor een stukje geschiedenis. Hoe is De Wijers aan haar naam ‘land van 1001 vijvers’ gekomen? Daarvoor moeten we namelijk helemaal terug tot de late middeleeuwen (12de – 13de eeuw), toen de eerste vijvers ontstonden door veen- en ijzerwinning. Dankzij de toenmalige kloosters (met name de abdij van Herkenrode), werden deze putten later ingezet voor viskweek. De redenen waren talrijk: vis was hét alternatief ter vervanging van vlees, wat gelovigen op vrijdag niet mochten eten. Daarnaast bleken zoetwatervissen uit de kweekvijvers een goedkoper én verser alternatief voor zeevis. Financieel gezien was de viskweek ook lucratiever dan landbouw. Zo werden de vijvers in de loop van de eeuwen uitgebreid tot een prachtig landschap van wel honderden aaneengesloten vijvers. Tot op vandaag zijn de visvijvers nog steeds een essentieel onderdeel van het leven in de streek.

Wandelen langs brouwerijen en abdijen.

Wandelen in De Wijers: gloednieuw wandelnetwerk

Wandelaars konden al even dit unieke gebied te voet verkennen, maar begin 2025 kwam daar een gloednieuw wandelknooppuntennetwerk bij. Het netwerk De Wijers verbindt voortaan de mooiste plekjes in de 7 gemeenten van het land van 1001 vijvers en geeft wandelaars zo de mogelijkheid om op eigen houtje routes uit te stippelen. Na een minutieuze voorbereiding, waarbij het Regionaal Landschap Lage Kempen zorgde voor de praktische uitwerking, werd het wandelnetwerk in januari officieel ingestapt. En of het resultaat er mag zijn! Voortaan kunnen we genieten van maar liefst 450 kilometer aan wandelpaden, waarvan 70% over verkeersluwe paden. En er is ook fijn nieuws voor fans van vlonderpaden! Op het netwerk stap je een kleine zeven kilometer over de idyllische houten constructies. Uiteraard staat water centraal op het netwerk: je stapt er over dijken tussen vijvers, bewondert het lappendeken van waterplassen vanop de uitkijktorens, spot watervogels vanuit de kijkhutten en stapt zelfs dwars door het water!

Of kies voor suggestiewandelingen

Wie liever geen tijd verliest om een route samen te stellen en meteen De Wijers wil intrekken, kiest voor een van de vele suggestielussen op het wandelnetwerk De Wijers. Op deze lussen ontdek je meteen de mooiste plekjes van de regio. Met maar liefst 47 kant-en-klare wandelroutes is er keuze genoeg voor dagen wandelplezier. Ga eens op stap in natuurgebied De Teut, waar de heide in het najaar prachtig purper oogt. In De Teut wandel je niet alleen langs de heide, ook de wondermooie vennen sieren hier de omgeving. Of wat dacht je van deze route rond het Schulensmeer, een prachtige waterplas in het Schulensbroek, één van de grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Dit gebied kan trouwens rekenen op Europese bescherming. Tip: vergeet je verrekijker niet want dit is een hotspot voor vogelliefhebbers! Nog zo’n wandelparel vind je in natuurreservaat De Maten, net buiten het stadscentrum van het gastvrije Genk. Je ontdekt er op de route een uniek stukje wijerlandschap met prachtige vijvers.

Wandelen op het wandelnetwerk De Wijers.

Praktische info

Het nieuwe wandelnetwerk De Wijers en de gekleurde suggestielussen komen samen op één overzichtelijke wandelkaart te staan. De streekkaart De Wijers is voortaan te koop bij de toeristische infokantoren in De Wijers of via www.dewijers.be. Zelf routes samenstellen kan via www.wandeleninlimburg.be.

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen