Vlaanderen bevat een schat aan mooie plekjes, en die ontdekken we met z’n allen het liefst (en misschien ook wel het best?) al wandelend. Daarom zetten we in deze blogreeks telkens een Vlaamse provincie in de kijker met de bijhorende wandelmogelijkheden. Ga je met ons mee op ontdekkingstocht in het Vlaamse landschap? Deze keer gaan we op pad in het noordoosten van België, in het gastvrije Limburg! Met een enorme diversiteit aan natuur is Limburg een echt wandelparadijs, bovendien kan de provincie uitpakken met twee van de zes Nationale Parken die België rijk is. We lijsten de wandelgebieden bij uitstek op en geven je ook enkele suggestiewandelingen mee. Daarna is het aan jou om de veters te knopen en op pad te gaan 😉
Tekst: wandel.be - Foto’s: Visit Limburg (Jonathan Ramael, Luc Daelemans, Peter Baas, Robin Reynders), Toerisme Beringen (Wout Vandenwijngaert, Jelle Canipel, Valerie Plessers), Toerisme Voeren
Ingeklemd tussen de Nederlandse grens en de provincie van Luik vind je de Voerstreek. Deze faciliteitengemeente telt zes pittoreske dorpjes, waar de tijd lijkt stil te staan en waar het heerlijk onthaasten is. Misschien doen plekken als Teuven of Moelingen wel een belletje rinkelen? Bovendien dragen de vele authentieke vakwerkhuizen bij tot de rustieke sfeer. Tel daarbij het heuvelachtige en beboste landschap en je voelt je helemaal in vakantiestemming. En geen betere manier om de Voeren te verkennen dan met een stevige wandeling, toch? Stevig wordt het zeker, want vlak is de streek allerminst. Wist je trouwens dat je via het Stroevenbos en de Reesberg in Remersdaal het hoogste punt van Vlaanderen bereikt? Het prachtige uitzicht (en misschien wel wat zweetparels) krijg je er gratis bij. Een onvergetelijke wandeling is ongetwijfeld de Bronnenwandeling (+- 8km): vanuit Sint-Martens-Voeren is het heerlijk wandelen langs de typische vakwerkhuisjes en de dassenburchten. Mag het iets meer zijn? Maak dan deze heuse Bergwandeling van maar liefst 20 kilometer en bewonder onder meer het spoorwegviaduct van Sint-Martens-Voeren of het prachtige domein van de Commanderie.
Wie Haspengouw zegt, denkt meteen aan de fruit- en bloesemstreek! Iedere keer opnieuw trekt deze regio in het zuiden van Limburg heel wat kijklustigen wanneer de fruitbomen zich in het voorjaar van hun mooiste kant laten zien en volop beginnen bloeien. Dan wordt Haspengouw omgetoverd in een prachtig wandeldecor, maar ook buiten de bloesemperiode is het in dit glooiende landschap heerlijk wandelen. Voor heel wat wandelaars kent de streek wellicht geen geheimen meer, voor anderen wordt het een ware ontdekking. Wandelen in Haspengouw doe je in de zogenaamde ‘Greenspots’, tien wandelgebieden met een ruime keuze aan enkele bewegwijzerde wandelroutes over verschillende afstanden. Ga bijvoorbeeld eens op pad in de Greenspot Grootloon met deze negen kilometer lange route: je wandelt er door het glooiende landschap bezaaid met fruitboomgaarden, weilanden en akkers. Trotseer de pittige hellingen en bewonder er onder meer het unieke doorkijkkerkje ‘Reading between the Lines’. Even uitblazen tijdens de wandeling? Ga voor een onvergetelijke picknick middenin de fruitgaarden. Maar respecteer steeds de natuur 😉
Op de grens tussen Belgisch en Nederlands Limburg bevindt zich het RivierPark Maasvallei. En uiteraard is de majestueuze Maas de rode draad in deze streek. In dit park heeft deze rivier het landschap gevormd tot een stelsel van onder meer rivierarmen, grindplassen en struingebieden. Het water is uiteraard een aantrekkingspool voor veel water- en trekvogels, maar je ontmoet er evengoed grote grazers als gallowayrunderen en konikpaarden. Aan de Belgische oevers van de Maas kan je op stap in een aantal prachtige wandelgebieden, waar je ongetwijfeld een wandellus op jouw maat vindt. Zo kan je bijvoorbeeld in Dilsem-Stokkem wandelen langs de oude Maasarmen, je ontdekt er heel wat typische kruiden en vogels onderweg. Of ga eens op pad in Kessenich, langs de Thornerbeek en het natuurgebied Megelveld. Het volledige RivierPark Maasvallei verkennen kan met een langeafstandswandeling van maar liefst 139 km. Vanaf iets onder Roermond tot in Maastricht wandel je langs het beste wat dit landschapspark te bieden heeft.
Ken je het natuurgebied De Wijers al? Dit omvangrijke vijvergebied strekt zich uit van Genk en Diepenbeek helemaal tot in Lummen. Deze streek wordt niet voor niets wel eens het ‘land van 1001 vijvers’ genoemd. Dit unieke landschap werd gevormd door de eeuwenlange traditie van de zoetwaterviskweek, die helemaal terug gaat tot de 12de eeuw. Om het gebied te verkennen trek je best enkele dagen uit, want De Wijers bestaan maar liefst uit tien deelgebieden, elk met z’n eigen troeven, karakteristieken én wandelroutes. Zo kan je in het gebied de Platwijers op zoek naar boomkikkers, roerdompen of reigers. In één van de drie kijkhutten onderweg vergroot je misschien de kans dat je ze ziet. Of bekijk de streek vanuit de hoogte, vanop de 15 meter hoge uitkijktoren in het vijvergebied Bolderdal. Je vindt het allemaal op de 5 kilometer lange Platwijers-Wijvenheide wandeling. Trek je wandelschoenen aan, maar houd ook zeker je fototoestel en verrekijker bij de hand.
Misschien wel één van de mooiste wandelgebieden van Vlaanderen is het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is een enorm divers gebied van ruim 12.000 ha groot, gekenmerkt door heide, duinen, bossen en vennen. Bovendien herinneren de terrils aan het rijke mijnverleden in de streek. Met maar liefst negen toegangspoorten tot het Nationale Park heb je keuze te over, net zoals aan wandelmogelijkheden. Het Nationaal Park Hoge Kempen verkennen kan met maar liefst 440 km aan paden en ruim 80 lusvormige wandelroutes. Je zou er zowaar keuzestress van krijgen. Er is zoveel te ontdekken, zoals het Thorpark: een prachtig natuurgebied in de voormalige mijnsite van Waterschei. Of ga eens wandelen op de RegiRoute, een korte maar mooie wandellus in de bossen van Opoeteren. Het mooiste van het Park in één wandeling combineren? De 110 kilometer lange National Park Trail is een niet te missen, uitdagende langeafstandswandeling. Dankzij het ‘Leading Quality Label’ behoort deze trail zelfs tot de 25 beste wandelingen van Europa! De route is opgedeeld in vijf etappes, waarin je de pracht van het Park ontdekt.
Voor het tweede Nationale Park in Limburg moet je naar de Limburgse Kempen. Het Nationaal Park Bosland strekt zich uit over Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt en is het grootste Vlaamse natuurmassief, waar je bovendien fantastische wandelmogelijkheden vindt. Met maar liefst 400 km wandelplezier door loof- en naaldbossen ben je een tijdje zoet. Stippel zelf je route uit op het Bosland wandelnetwerk of kies voor een kant-en-klare lus in één van de vele deelgebieden. Zo kan je in Lommel op stap in de Sahara, die met z’n grote zandvlakte doet denken aan een mini-woestijn. Voor wie geen last heeft van hoogtevrees kan er de 30 meter hoge uitkijktoren beklimmen. De beloning is een fenomenaal uitzicht over het Bosland. De grootste zandbak van Vlaanderen vind je dan weer in Hechtel-Eksel, waar een reusachtig landduinengebied je opwacht om verkend te worden.
De oude mijnsite in Beringen werd omgetoverd in be-MINE: de afvalberg van stenen is tegenwoordig een groene heuvel met bossen en open ruimtes. En uiteraard kan je de terril ook te voet bedwingen. De klim is pittig, maar het uitzicht over Limburg is het meer dan waard. Enkele bewegwijzerde wandelingen leiden je langs en op de 135 meter hoge mijnterril. Vlakbij vind je het natuurreservaat van de Zwarte Beek, waar de roestbruin gekleurde ‘Zwarte Beek’ centraal staat. Het gevarieerde landschap vol natuur is een ideaal wandelgebied met uitgestrekte vlaktes, holle wegen en prachtige panorama’s. Met ruim 100 kilometer aan wandelplezier kan je er je wandelhartje meer dan ophalen. De Limburgse Mijnstreek volledig verkennen kan voortaan ook met de Streek-GR Limburgse Mijnen. De route van maar liefst 179 km lang verbindt de voormalige mijnsites van Beringen, Zolder, Houthalen, Zwartberg, Waterschei, Winterslag en Eisden.
Limburg is niet alleen gekend voor de prachtige natuur, ook in de verschillende steden die de provincie telt, kan je heerlijk wandelen (of kuieren). Snuif er de gastvrije sfeer op, doe je tegoed aan één van de lokale lekkernijen en maak een heuse stadswandeling. Zo kan je in Sint-Truiden, hoofdstad van Haspengouw, terecht voor de Trudomonumentenwandeling. Over een afstand van zes kilometer ontdek je prachtige verhalen en de vele monumenten die de stad rijk is. De route volgen doe je niet via bordjes, maar met klinknagels op de weg. Ook in Hasselt, stad van de smaak, heb je een ruim aanbod aan stadswandelingen. Ga op pad met de ‘Smaakmaker Spraakmaker’ route of ontdek de streetart en vele kunstwerken op de KunstRoute. Ook in Tongeren, de eerste stad van België, kan je enkele leerrijke stadswandelingen maken. Je vindt ze hier.