In het voorjaar van 2024 lanceerde VRT samen met Toerisme Vlaanderen de VRT PodWalks. Het podwalk-concept is al een tijdje populair bij onze noorderburen, maar met deze gratis app werd de unieke en verhalende manier van wandelen nu ook in België geïntroduceerd. Anders dan een gewone podcast werkt de VRT PodWalks app met gps-gestuurde audio, een innovatieve technologie die wandelaars naast verhalen over de omgeving ook de exacte route aangeeft. Op basis van je gps-locatie starten de audiofragmenten op het juiste moment. Je virtuele gids onderweg is niemand minder dan Arnout Hauben, het VRT-gezicht van onder meer het razend populaire tv-programma Dwars door de Lage Landen.
Tekst: wandel.be - Foto's: VRT & wandel.be
Met de PodWalks-app wil VRT de rijke geschiedenis en cultuur van Vlaanderen al wandelend tot leven brengen. En dat doet het in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, die als beheerder van heel wat Vlaamse erfgoedsites de inspirerende verhalen van deze verborgen pareltjes in de kijker wil plaatsen bij het grote publiek. De redactie van wandel.be nam de proef op de som en ging podwalken rond het Kasteel van Poeke.
Op stap met Arnout Hauben? Dat aanbod kunnen we moeilijk afslaan. Het immer enthousiaste VRT-gezicht heeft samen met ‘compagnons de route’ Ruben en Philippe duizenden stapkilometers op de teller en kan als geen ander interessante verhalen tot bij het grote publiek brengen. Zijn we te lovend als we Arnout omschrijven als de man die z’n volk opnieuw leerde wandelen? Het zorgt er in ieder geval voor dat we met hoge verwachtingen afzakken naar Aalter, waar aan het Kasteel van Poeke een vier kilometer lange podwalk wacht.
Vlakbij de ingang, aan de toepasselijke Kasteelstraat, spotten we na het aantrekken van de wandelschoenen meteen het VRT PodWalks-infobord. De app installeer je best vooraf, maar lukt ook via een QR-code op het bord. Ook de podwalk naar keuze kan je vooraf of ter plekke downloaden, zo hoeft je mobiele data niet steeds aan te staan onderweg. Nog even locatietoestemming geven, de oortjes insteken en starten maar. Via een handige overzichtskaart navigeren we naar het eerste van in totaal 24 luisterfragmenten en meteen weerklinkt de stem van Arnout: “Welkom, fijn dat je er bent.” We bergen de smartphone op, want we worden vanaf nu door Arnout voorzien van navigatie instructies en fijne weetjes over dit domein en de omgeving. Mocht je toch de foute richting uitgaan, kan je steeds de app raadplegen.
Al snel verschijnt het Kasteel van Poeke voor ons en vertelt Arnout over het ontstaan ervan. We worden terug gekatapulteerd naar 1750, toen Charles Florent Idesbalde de Preud’homme d’Hailly tijdens zijn vakanties hier de rust kwam opzoeken wanneer het in Gent-centrum even te druk werd. We komen te weten dat de familie d’Hailly zich had opgewerkt als officieren in het Spaanse leger. De adellijke titel ontvingen ze van niemand minder dan Keizer Karel. De familie kocht de ruïnes van een oude burcht en het was baron Charles die met een ambitieus plan in Poeke het mooiste landgoed van Vlaanderen wilde creëren. Even is het wennen aan de combinatie tussen navigeren, luisteren en wandelen maar al snel zijn we goed en wel op pad en stappen we richting het dorpscentrum van Poeke.
Aan de kerk horen we dat niet alleen Charles de Preud’homme zich thuis voelde in Poeke, ook Guido Gezelle - een van de bekendste dichters uit de Vlaamse geschiedenis – kwam er ruim een eeuw later de rust opzoeken. Getuige hiervan is het gedicht aan de ingang van de kerk. Met de woorden ‘Poeke, Poeke, uw boomgewelven deen zo’n deugd aan ’t herte mijn’ in gedachten, stuurt Arnout ons even het centrum uit en steken we via het Boterstraatje de Poekebeek over. Die vult namelijk de slotgracht van het kasteel, maar zorgt er ook dat stapschoenen op deze wandeling geen overbodige luxe zijn. Sommige passages liggen er namelijk modderig bij. We wandelen opnieuw het kasteeldomein in en ontdekken onder meer de zevenster, de favoriete plek van baron Charles.
We duiken het bos achter kasteel in en op de slingerende bospaadjes weerklinkt enkel getsjirp. “Rust is de allergrootste troef van dit kasteeldomein”, vertelt Arnout en daar zijn we het volmondig mee eens. Neem voor een optimale ervaring ook even je oortjes uit en geniet van het geluid van de omgeving. Langs een verharde dreef wandelen we richting de achterkant van het kasteel en net als de wandeling, zit ook het verhaal van Charles er hier bijna op. Om zijn droom te verwezenlijken was hij goed op weg om het volledige familiefortuin erdoor te jagen, tot hij op de vingers werd getikt door vrouwlief en zelfs naar Parijs vluchtte. Uiteindelijk kwam het kasteel eind 19de eeuw in handen van Victor Pycke de Peteghem, die onder meer de gevel in het kenmerkende roze liet schilderen. Lang kon baron Pycke niet van het kasteel genieten, want enkele jaren nadien stierf hij. Wanneer zijn laatste erfgenaam overleed, werd de gemeente Aalter in 1977 eigenaar van het kasteel. Sinds 2021 is het in handen van Toerisme Vlaanderen en zo is de cirkel op deze VRT PodWalk rond.
“Hopelijk heb je genoten van de wandeling”, vraagt Arnout aan het eind. Zeker weten! We ontdekten het prachtige kasteel, de rustgevende omgeving en stonden er tegelijk van versteld hoeveel geschiedenis er te ontdekken valt op een wandeling van nog geen vier km in het pittoreske Poeke. Podwalks zijn in België een relatief nieuw concept, maar de VRT PodWalks hebben meteen een hoge standaard gezet, met Arnout Hauben als ideale gids. Wat ons betreft, tot op een volgende PodWalk!
Wandelvoer genoeg want naast Poeke telt de app momenteel nog zeven andere routes. Zo kan je in West-Vlaanderen op stap in het Zwin (Knokke-Heist), Roeselare of Brugge. In Rupelmonde ontdek je het leven van Gerardus Mercator en in Zemst leer je alles over het Rubenskasteel. Nog een kasteel wacht in Leut (Maasmechelen). In Wallonië kan je podwalken in het Wildpark van de Grotten van Han.
Praktisch
De VRT PodWalks app is volledig gratis te downloaden via de App Store of de Google Play Store.
Meer info over de PodWalks vind je op VRT MAX.