Inloggen als federatielid

Taalgrenstrail: flirten met de grens in volle natuur

Klaar voor een dagje ‘taalgrenzen’ in het Pajottenland en Roman Païs? Dat werkwoord staat namelijk centraal tijdens de Taalgrenstrail, het 6de Flanders Trails-evenement van 2024. Afspraak op zondag 4 augustus 2024 in het Vlaams-Brabantse Bellingen, waar de langeafstandswandelaar opnieuw wordt verwend met een prachtig natuurparcours dat zich rondom de taalgrens slingert. In de tweede editie van de Taalgrenstrail wordt opnieuw maximaal ingezet op offroad passages doorheen talrijke verlaten velden, privédomeinen of open vlaktes met prachtige panorama’s. Ontdek het beste van het glooiende Vlaamse Pajottenland en het heuvelachtige Waalse Roman Païs met de trails van 30 – 42 of 50 kilometer. Toch liever een korte afstand? Met diverse afstanden van 7 – 10 – 15 of 22 kilometer is er voor iedere wandelaar wat wils.

Tekst: wandel.be - Foto's: Jo.Photographix

Taalgrenstrail 30 km – slingeren langs de grens

Was je vorig jaar reeds van de partij? Dan ken je het werkwoord ‘taalgrenzen’ ongetwijfeld. Zoniet wordt het een eerste ontdekking met het constante geflirt langs de taalgrens. Nu eens langs de ene kant, dan weer langs de andere kant. De Taalgrenstrail van 30 kilometer is dan ook de ideale gelegenheid om al stappend de verschillen en gelijkenissen van de twee regio’s te verkennen. Eén aspect hebben ze alvast gemeen: het wordt opnieuw een overweldigende natuurwandeling waarbij de platgelopen paden zoveel mogelijk worden vermeden.

De Taalgrenstrail in Bellingen is onderdeel van Flanders Trails.

Taalgrenstrail 42 km – uitdaging in de pure natuur

In deze uitdagende trailwalk van 42 kilometer krijg je een puur natuur wandeling voorgeschoteld. De marathonafstand wordt ongetwijfeld een stevige challenge, maar daarvoor wordt de wandelaar ruimschoots beloond met een prachtig parcours. Achter heel wat bochten houden zich dan ook vrijgemaakte idyllische paden schuil. Eénmalig geopende weilanden doorkruisen? Dwars door bos en veld stappen? Toegang tot geopende private domeinen en natuurreservaten? Bij deze tocht van 42 kilometer vink je het allemaal af.

De Taalgrenstrail in Bellingen is onderdeel van Flanders Trails.

Taalgrenstrail 50 km – ‘le mariage parfait’

Tijdens deze Taalgrenstrail van 50 kilometer mondt het geflirt langs de taalgrens als het ware uit in het ‘perfecte huwelijk’. Op deze afstand mag de wandelaar zich verwachten aan de ideale mix van natuur. Weilanden, bossen, zacht golvende landschappen tot heuvelachtige velden, slingerwegen, vergeten dorpjes of privédomeinen: ze passeren allemaal de revue. Deze Taalgrenstrail van 50 kilometer is het paradepaardje van dit Flanders Trails-event en een natuurwandeling pur sang. Geoefende stappers, avonturiers en durvers maken kennis met het Pajottenland en de Roman Païs op hun best. Dompel jezelf onder in verloren gewaande natuurparels en verken dorpen als Quenast, Rebecq, Saintes, Bierghes aan de ene kant, Bellingen, Beert, Bogaarden, Heikruis langs de andere kant.

Praktische informatie

De tweede editie van de Taalgrenstrail vindt dit jaar plaats op zondag 4 augustus 2024. Deelnemers genieten van een uitgebreid deelnamepakket, bij iedere afstand worden voldoende rustposten voorzien met bevoorrading en sanitair. Uiteraard mag een uitgebreide en sfeervolle ‘après walk’ niet ontbreken in het geheel. Deelnemen aan de Taalgrenstrail van 50 – 42 of 30 km kan enkel via voorinschrijving. Leden van Wandelsport Vlaanderen vzw stappen aan voordelig tarief. Klik op onderstaande knop voor meer info over de Taalgrenstrail.

Optimaal voorbereiden op de Taalgrenstrail?

Dat doe je met de handige trainingsgidsen van Wandelsport Vlaanderen vzw.

Andere artikelen