Veilig solo wandelen? Zo bereid je je goed voor!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Want voorbereid op pad gaan is cruciaal om onderweg te kunnen genieten van een geslaagde wandeltocht. Ga je bovendien solo wandelen? Dan komen er vaak nog enkele specifieke voorbereidingen aan te pas. Daarom geven we in deze blog enkele tips mee om voorbereid op pad te gaan. Natuurlijk zal je een blokje om anders voorbereiden dan een meerdaagse trektocht. Daarom geven we je in deze wandel.be-blog enkele algemene, handige tips waar jij mee aan de slag kan om je solo wandeling goed voorbereid aan te vatten.
Tekst: wandel.be & De Wandeltrainer Wanda Catsman. Foto's: Wanda Catsman (coverfoto), Sylvia Heeren Summitstories (kaart & kompas).
Het lijkt een evidentie, maar kies een route die past bij de afstand en omgeving waarin jij je prettig voelt. Controleer vooraf hoe lang de route is, welk type terrein de wandeling bevat en waar je eventueel kan stoppen of inkorten. Let op knooppunten, markeringen en bekijk of je onderweg horeca, overnachtingsmogelijkheden of schuilplekken tegenkomt. Zo voorkom je steeds verrassingen onderweg en weet je perfect wat je te wachten staat.
Vertel een bekende waar je precies gaat wandelen en hoe laat je verwacht terug te zijn. Je kunt tegenwoordig ook via allerlei apps je live locatie delen of een GPS-tracker gebruiken. Dat geeft niet alleen jezelf, maar ook thuisblijvers een gerust gevoel. Wandel je een meerdaagse tocht? Vertel de accommodatie dan waar je naartoe loopt, welke route je wandelt en waar je bent gestart. Mocht je niet aankomen, dan is er in ieder geval iemand op de hoogte en kunnen bij een noodsituatie de hulpdiensten goed geïnformeerd worden.
Wat je precies meeneemt, zal afhangen van je route en het seizoen. Absolute musts zijn onder meer een goed gevulde waterfles met minimaal 1,5 liter water, energierijke snacks zoals noten of een mueslireep, een opgeladen telefoon (met eventueel powerbank) of een satteliettelefoon/noodknop, een eenvoudige EHBO-set, een fluitje, zaklamp, zonnebrandcrème en eventueel wandelstokken. Zorg ook voor warme kleding (zelfs in de zomer), een regenjas, en een extra laag om af te koelen of op te warmen. Check vooraf of je onderweg water kunt bijvullen, en neem bij twijfel een waterfilter of extra fles mee.
We wensen je het uiteraard niet toe, maar een ongeluk is snel gebeurd. Stel jezelf de vraag wat je doet als je verdwaalt, je onveilig voelt of geblesseerd geraakt? Denk hier best dan ook vooraf bewust over na. Stel jezelf vragen als: "Wat doe ik als ik mijn telefoon kwijtraak"? of "Wat als ik last krijg van mijn enkel halverwege de route"? Formuleer 'als-dan'-scenario's en oefen ze eventueel mentaal. Dat zorgt ongetwijfeld voor rust in je hoofd en vergroot je zelfredzaamheid onderweg.
Check altijd het weerbericht voor je vertrekt, zeker als je langere tijd op pad gaat of de bergen in trekt. Gebruik je gezond verstand en vermijd extreem weer zoals hitte, storm of gladheid. Weet dat in bergachtig gebied het weer plots kan omslaan. Daarom is het ook extra belangrijk om te letten op factoren als windkracht, zicht en in de winter op het lawinegevaar. Een goede inschatting vooraf voorkomt dat je onderweg verrast wordt door gevaarlijke omstandigheden. Kom je toch in een onweersbui terecht? Vermijd dan open velden, bergkammen, hoge bomen en metalen voorwerpen zoals hekken of wandelstokken. Zoek beschutting op een lage plek, bijvoorbeeld in een kuil of tussen struiken, maar nooit onder een boom. Ga gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar en maak je zo klein mogelijk. Wacht tot het onweer helemaal voorbij is voordat je verder gaat.
Felle kleuren of reflecterende details zorgen ervoor dat je opvalt in het landschap. Dat voelt misschien onnatuurlijk als je liever onopvallend door de omgeving wandelt, maar zichtbaar zijn maakt je juist veiliger. Bovendien je beter te vinden door hulpdiensten als er iets misgaat, zeker bij slecht zicht of in afgelegen gebieden.
Controleer vooraf of er delen van je route zijn zonder mobiel bereik. Gebruik je een wandelapp? Download je wandelkaart offline en bespaar batterij door je scherm niet constant aan te laten. Een GPS-apparaat gaat vaak langer mee en zorgt ervoor dat je telefoon niet onnodig snel leegraakt en daardoor niet te gebruiken is in noodsituaties.
Maak je een meerdaagse tocht of ga je wandelen in afgelegen gebieden? Overweeg dan een satelliettelefoon of een SPOT/Garmin-inReach tracker met noodfunctie. Hiermee schakel je de hulpdiensten in, in geval van nood. Deze apparaten zijn ook op verschillende plekken te huur en maken het mogelijk om hulp in te roepen, ook als er geen mobiel netwerk beschikbaar is.
Een must als solo wandelaar is kunnen kaartlezen en oriënteren. Weten waar je bent, hoe je de route volgt en hoe je terugkeert als je verdwaalt is geen luxe, maar een basisvaardigheid. Door een topografische kaart te leren lezen en je locatie te bepalen aan de hand van herkenningspunten, vergroot je je zelfstandigheid én veiligheid. Oefen dit vooraf tijdens korte tochten of volg een cursus waarin je leert werken met kaart en kompas. Het geeft vertrouwen én voorkomt paniek op momenten dat technologie uitvalt of markeringen ontbreken.
Wil je meer tips en ervaringen rond solo wandelen horen? Meld je dan aan voor het online webinar Veilig solowandelen. Deze sessie wordt georganiseerd door Wandelsport Vlaanderen vzw en begeleid door Wanda en Shanna. Speciaal voor iedereen die met meer vertrouwen alleen op pad wil.
Lijkt alleen wandelen je fijn, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Tijdens het Sterker in je Wandelschoenenweekend leer je hoe je je routes plant, met spanning omgaat, veilig navigeert en je zelfvertrouwen opbouwt. Meer info en aanmelden via sterkerinjewandelschoenen.nl.