Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Vijf wandelaars over hun favoriete wandelmoment van 2024

Het wandeljaar 2024 zit er bijna op en misschien maken velen onder jullie al wandelplannen voor 2025. Bij wandel.be hopen we dat 2024 een schitterend wandeljaar was vol wandelplezier, bijzondere ontmoetingen en nieuwe wandelontdekkingen. Of het nu gaat om een meerdaagse uitdagende tocht in de bergen of een ontspannend wandeltochtje dichtbij, bij wandel.be weten we dat er achter iedere hoek een portie wandelgeluk schuilgaat. Daarom polste de redactie van wandel.be bij vijf fervente wandelaars naar hun favoriete wandelmoment, wandelgebied of wandelroute van 2024.

Tekst: wandel.be - Foto's: Heike Loose, Liesbeth Renders, Robbie De Clercq, Tineke Schamp, Stijn Michiels.

De kracht van de natuur langs de Belgische kust

Ondanks heel wat mooie wandelervaringen ver weg, kiest Heike voor een wandelmoment aan de Belgische kust.

"Dit jaar heb ik een aantal mooie reizen gemaakt met bijhorende wandelingen. Vietnam met zijn iconische rijstvelden, Mauritius met zijn prachtige stranden en flora, Oostenrijk met zijn machtige bergtoppen, dichter bij huis in de Vlaamse Ardennen, … Maar voor mijn favoriete wandeling van 2024 moet ik het niet zo ver zoeken. Vorige winter ben ik met een goede vriendin en mijn hondje naar het strand van Zeebrugge getrokken. Het was een grauwe dag met ongelooflijk veel wind en wat regen, waardoor er bijna niemand was. De wind sloeg de lucht uit je longen en gierde langs je oren. Hierdoor kregen het strand en de zee een nieuwe dimensie. Heerlijk om zo door de wind te ploegen en het landschap tot leven te zien komen. Na een paar uur zijn we uitgewaaid met vuurrode wangen en een hond vol zandkorrels terug naar huis gekeerd. Soms moet je het niet ver zoeken om je op een andere wereld te wanen." – Heike Loose

De magie van het Stiltepad in Gerhagen

Ook voor het hele gezin was er in 2024 heel wat moois te wandelen. Liesbeth tipt ons een gezinsvriendelijke wandeling in Gerhagen (Limburg).

“In het prachtige natuurgebied Gerhagen ontdek je niet alleen adembenemende bossen, maar ook een unieke ervaring van rust en stilte. Start je avontuur in het Bosmuseum, waar je via een boeiende tentoonstelling en een geluidscabine leert hoe stilte en geluid je lichaam en geest beïnvloeden. Een aanrader voor jong en oud, vooral dankzij de vele vogelsoorten die je er kunt bewonderen. Daarna wandel je over het Stiltepad, een plek waar de natuur echt tot leven komt. Met een gratis stiltekaart en stilterugzak, verkrijgbaar in het museum, geniet je optimaal van de serene omgeving. Luister naar tsjilpende vogels, het geritsel van takken en de rustgevende ruis van bomen. De wandelroutes variëren van 3,5 tot 6 km, perfect voor elk niveau. Na de wandeling kunnen kinderen zich uitleven in de buitenspeeltuin of genieten van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Gerhagen maakt deel uit van de Merodebossen en vormt een van de grootste bosgebieden in Vlaanderen. Met zijn unieke kwaliteitslabel als ‘Erkend Stiltegebied’ is dit een uitstap die je niet mag missen!”

Ontdek de wandelavonturen van Liesbeth en haar gezin via de Facebook-groep 'Wandelen met kinderen' of de Instagrampagina @wandelen.met.kinderen.

Steeds op zoek naar het perfecte plaatje

Wandelaar Robbie wandelt steevast met z’n fototoestel in de hand, op zoek naar een ideale portie natuur en cultuur om in beeld te brengen.

"Ik combineer wandelen graag met een andere hobby: fotografie. De perfecte wandeling voor mij bestaat uit een mix van natuur en cultuur en daarvoor is de wandel.be kalender de ideale inspiratiebron. Zo was de Lakebosschentocht van 10 november, ingericht door Wandelclub Ruddervoorde, in dat opzicht ideaal. De vele kapelletjes onderweg en het Rood Kasteel zorgden voor een portie cultuur. Daarnaast waren er ook voldoende onverharde passages, die dankzij de herfstkleuren en de vele paddenstoelen ongetwijfeld ook de natuurliefhebbers konden bekoren. Niets mooier dan paddenstoelen te zien verschijnen, omringd door donkerbruine of knalrode bladeren van de bomen! Ook in het Bulskampveld (Beernem) is het in het najaar genieten van de herfstkleuren en in het Molsbroek-Buylaers (Lokeren) is het voorjaar de ideale tijd om honderden vogels te spotten. Voor cultuurliefhebbers zijn de vele stadswandelingen of de CM Urban Walks een aanrader. Tijdens deze wandelingen bezoek je de rand en het centrum van een stad (in 2024 Mechelen, Oostende, Beringen, Aalst en Brussel) en bezoek je gebouwen die niet altijd toegankelijk zijn. Daarna kan je de stad verder verkennen en er eventueel een daguitstap van maken, of nog beter, een lang weekend." – Robbie De Clercq

Op ontdekking tussen de sprookjesachtige rotsformaties in Mullerthal

Stijn kiest voor een populair wandelgebied net over de Belgische grens: het prachtige Mullerthal in Luxemburg.

"De Mullerthal B2-wandelroute is een betoverende tocht door het hart van Luxemburg, ook wel bekend als ‘Klein Zwitserland’. Deze lusvormige route van ongeveer 5 kilometer begint en eindigt in Berdorf en sluit aan op de Mullerthal route 2 trail. De wandeling combineert ruige rotsformaties, dichte bossen en panoramische uitzichten, wat het een onvergetelijke ervaring maakt voor natuurliefhebbers. Je start de wandelroute op de Ruetsbësch voetgangersbrug, een hangbrug die tussen de rotsformaties zigzagt. Langs de route kom je een doolhof aan kliffen tegen waar je door kan wandelen. De smalle paden voeren je door spleten en langs overhangende kliffen, waaronder het rotsachtig labyrint Siweschlëff, wat “zeven kloven’ betekent. Deze doorgangen bieden niet alleen een adembenemend uitzicht, maar ook een vleugje mysterie. Verderop ontdek je de indrukwekkende rotsen zoals de Huel Lee, een oude zandsteengrot die ooit werd gebruikt als steengroeve."

"De B2-route is goed bewegwijzerd en geschikt voor wandelaars met een gemiddelde conditie. Hoewel de route enkele steile stukken kent, word je beloond met rustgevende natuur en serene uitzichten over de vallei van de Zwarte Ernz. Onderweg zijn er diverse picknickplekken waar je kunt pauzeren en genieten van de rustige omgeving. De Mullerthal B2-wandelroute is voor mij de perfecte balans tussen avontuur en ontspanning en laat je de ongerepte schoonheid van Luxemburg als wandelgebied op z’n best ervaren. Daarom is dit mijn wandelhoogtepunt van 2024!" – Stijn Michiels (Volg de wandelavonturen van Stijn via zijn Instagram-pagina @explorewithstijn)

‘In de bergen wordt gerekend in uren, niet in kilometers’

Tineke werd door slechte weersomstandigheden genoodzaakt haar tocht stop te zetten, maar ging toch voor een schitterende wandelervaring in de Italiaanse Dolomieten.

"In september 2024 vertrokken mijn man en ik naar de Dolomieten (Italië) om de Alta Via 1 te wandelen. Deze 120 km lange route loopt doorheen één van de meest indrukwekkende berglandschappen van Europa. Ons plan was om de route in zes dagen af te leggen. De route startte aan Lago di Braies. Onderweg dienden we een uitdagend stukje met kabels te overbruggen. We wandelden met zicht op dramatische pieken, imposante rotspartijen, heldere meren en groene alpenweiden. De variatie in terrein en het verschil in hoogtemeters maakten deze route uitdagend. Overnachten deden we in berghutten waar we telkens werden verwend met een driegangenmenu. In de eerste berghut werden we gewaarschuwd voor sneeuwval in de komende dagen. Tijdens de tweede etappe genoten we van een prachtige afdaling naar het meertje van Lagazuoi. Die avond sliepen we op een hoogte van 2575m in Rifugio Nuvolau, de oudste berghut in die regio en met het mooiste 360 graden uitzicht. We kwamen echter aan en vertrokken opnieuw in de regen en dichte mist. Na een zonnige derde etappe zagen we dat er 60 cm sneeuw werd voorspeld. We besloten, na lang wikken en wegen, de volgende dag de route te verlaten. Achteraf gezien een verstandige beslissing. We gaan sowieso terug om de andere helft van de route te doen." – Tineke Schamp (Volg haar wandelavonturen via @tke.walks.the.talk)

Deel ook jou favoriete wandelmoment van 2024

Bij wandel.be komen we graag te weten wat jou favoriete wandelmoment van 2024 was. Waar beleefde jij het ultieme wandelgeluk of wat was voor jou dé wandelontdekking van het jaar? Laat het ons weten via onze socials @wandel.be of stuur ons een mailtje via communicatie@wandelsport.be.

Andere artikelen