Inloggen als federatielid

Voortaan 480 kilometer wandelplezier op wandelnetwerk Demer en Dijle

Wandelaars die al stappend Vlaams-Brabant willen ontdekken, krijgen nu nog meer mogelijkheden. Recent breidde Toerisme Vlaams-Brabant namelijk het wandelnetwerk Demer en Dijle uit met 130 kilometer extra digitale trajecten in de gemeenten Begijnendijk, Tremelo, Keerbergen en Rotselaar. Ook het bestaande, bewegwijzerde wandelnetwerk werd onder handen genomen, voorzien van extra trajecten en twee nieuwe kaarten. Op het wandelnetwerk Demer en Dijle worden wandelaars voortaan verwend met maar liefst 480 kilometer aan wandelmogelijkheden.

Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme Vlaams Brabant - Lander Loeckx

Demer en Dijle

Wandelen op het uitgebreide netwerk van Demer en Dijle is genieten van de Vlaams-Brabantse omgeving die vorm wordt gegeven door deze twee rivieren. Wist je trouwens dat het gebied van de Demer en Dijle tot het stroomgebied van de Schelde behoort? Dit eerder vlakke stuk Vlaams-Brabant kenmerkt zich als een divers landschap met moerassen, bossen, graslanden en landbouw. In deze streek stromen de ontelbare grachten en beken als een levensader door de vele natuurgebieden. Toerisme Vlaams-Brabant breidde dit wandelgebied nu ook uit in de vallei van de Laak over de Balenberg, richting de vlakke Zuiderkempen, waar het in de toekomst zal aansluiten op het digitale wandelnetwerk van de provincie Antwerpen.

Digitaal wandelnetwerk als leidraad

Wandelaars gebruiken al lang niet meer alleen kaart en kompas om hun wandeling vorm te geven. Meer en meer wordt er ook gebruik gemaakt van nieuwe, innovatieve methoden en ook bij Toerisme Vlaams-Brabant wordt volop ingezet op digitalisering van het wandelaanbod. Enkele jaren geleden ging de provincie al van start met de ontwikkeling van digitale wandelnetwerken. Dit wandelnetwerk is – zoals de naam het zegt – enkel digitaal beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval in de gemeenten Begijnendijk, Keerbergen en Tremelo. De knooppunten van een digitaal netwerk zijn virtueel en dus niet aangeduid via palen of bordjes in het landschap. De wandelknooppunt-app toont je alle knooppunten en zorgt via kaart en gesproken instructies dat je steeds op het rechte pad blijft.

Grote voordeel van deze digitale wandelnetwerken is dat er ten eerste heel wat middelen als palen en borden uit het natuur- en straatbeeld verdwijnen. Digitaal wandelen is tegelijkertijd ook meer flexibel. Het ontbreken van bewegwijzering op het terrein zorgt ervoor dat bij een verandering ook de informatie digitaal kan worden veranderd. Op die manier ontvangt de wandelaar steeds actuele informatie. Net als Vlaams-Brabant kiezen meer en meer andere provincies ook voor de virtuele, niet-bewegwijzerde knooppunten. Het volledige wandelnetwerk is te raadplegen via de online wandelrouteplanner of via de Wandelknooppunt-app.

Ook een uitgebreid bewegwijzerd aanbod

Naast het digitale wandelnetwerk blijft nog steeds een ruim bewegwijzerd aanbod bestaan op het wandelnetwerk Demer en Dijle. Ook de bestaande wandellussen, bewegwijzerd met thematische bordjes, blijven behouden en worden verbeterd. Zo zijn er in het wandelgebied Demer en Dijle, naast de fysieke knooppunten, nog steeds 50 kilometer aan bewegwijzerde wandelingen te vinden. Deze zijn als het ware de uithangborden en mooiste routes van het digitale wandelnetwerk. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Dijlevalleiwandeling in Haacht of de Demer-en Dijlewandeling in en rond Rotselaar?

Ga jij binnenkort ook op pad in het land van Demer en Dijle? Zoek je wandeling via Toerisme-Vlaams Brabant of maak een wandeling via de knooppunten app.

Andere artikelen