Inloggen als federatielid

Wandelen in Vlaamse stiltegebieden: ontdek de stilste wandelregio’s

Een van de belangrijkste redenen om te wandelen? Even ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en in alle rust genieten van de stilte. Voor veel wandelaars zal het herkenbaar in de oren klinken. We moeten het durven toegeven: iedereen heeft soms nood aan een rustmomentje. En laat dat nu net de insteek zijn van de jaarlijkse dag van de stilte, die steeds eind oktober wordt georganiseerd door Waerbeke vzw. Wanneer we de wintertijd ingaan, staan we extra stil bij het belang van vertragen en verstillen tijdens het leven. En bij wandel.be doen we dat het liefst al wandelend. Op het ritme van je voetstappen kan je op heel wat rustige plekken terecht voor een deugddoende wandeling die je ongetwijfeld nieuwe energie geeft. De uitgelezen plek voor wandelingen in alle rust en stilte zijn dan ook de elf stiltegebieden die Vlaanderen rijk is. Wat ze zijn en waar je het best kan wandelen ontdek je in deze wandel.be blog.

Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme OVL, Toerisme Antwerpen, Visit Limburg (Gerhagen: Kim Mandiau), Erika Vermeulen.

Wat zijn stiltegebieden?

Ondanks de omvangrijke bebouwde ruimte vind je in Vlaanderen nog heel wat plekjes waar het heerlijk genieten is van de stilte om je heen. En die willen we het liefst behouden. Wist je dat er in Vlaanderen momenteel elf officieel erkende stiltegebieden zijn? In deze stukjes ruimte met het kwaliteitslabel ‘Stiltegebied’ is het, ondanks wat de naam doet vermoeden, echter nooit volledig stil. Wel uniek aan een stiltegebied is het aangename geheel van geluiden, weg van mechanisch geruis als dat van verkeer of bedrijvigheid. Een stiltegebied is van landelijk karakter en kenmerkt zich door een harmonieus samenspel van natuurlijke geluiden, van zowel fauna als flora. Maar ook geluiden van bewoners, bezoekers, landbouw, natuur- of bosbeheer maken deel uit van het stiltegebied. Goed nieuws: je mag er ook gaan wandelen. Meer nog: het zijn dé uitgelezen plekken voor een ontspannende wandeltocht waar je je helemaal één voelt met de omgeving. Hieronder geven we je vijf wandeltips mee.

Het meest recente stiltegebied: Rozebeke (Zwalm)

Het ‘nieuwste’ stiltegebied van Vlaanderen bevindt zich in Rozebeke, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Zwalm. In het gebied van om en bij 230 ha groot lijkt de bewoonde wereld even heel ver weg. In de schilderachtige Zwalmstreek lijkt de tijd stil te staan en laat dat nu net dé troef zijn van een stiltegebied. Hier kan de omgeving nog beleefd worden zoals dat honderden jaren geleden het geval was. Verken Rozebeke eens met een van de vele prachtige wandeltochten in de omgeving van Zwalm of met deze specifieke route van Toerisme Zwalm. Je ontdekt er met een ommetje van een 6-tal kilometer de trage wegen in het erkende stiltegebied van Rozebeke. Bezienswaardigheden onderweg zijn onder meer de pittoreske Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk, de Pastorij van Rozebeke en de restanten van de 18de-eeuwe koutermolen.

Wandelen in het stiltegebied van Rozebeke, Zwalm.

Uniek stiltegebied: De Liereman in Oud-Turnhout

Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden van België en is met zijn bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen zelfs een unieke plek in Europa. Dit gebied bevindt zich in de Kempen, meer bepaald ten oosten van Oud-Turnhout. Naast een beschermd natuurgebied is De Liereman dus ook een erkend stiltegebied. Hier spot je diersoorten als steltloper de wulp, de nachtzwaluw of de rugstreeppad. Al wandelend genieten van de stilte doe je bijvoorbeeld op deze 10 kilometer lange ‘Stille wandeling’, een rustgevende tocht langs vlonderpaden en kijkhutten. Kinderen ravotten dan weer naar hartenlust op het Stoeberpad.

Wandelen in stiltegebieden.

Allereerste stiltegebied: Gerhagen

Het natuurgebied Gerhagen staat bekend als de groene long van Tessenderlo en situeert zich in het meest westelijke puntje van Limburg. Leuk weetje: dit is één van de vier officieel erkende stiltegebieden van Limburg én werd bovendien als allereerste stiltegebied van Vlaanderen bestempeld. Binnen Poort Gerhagen ontdek je maar liefst 1000 hectare aan weilanden, vennen, bossen en heide vol met een prachtige biodiversiteit aan fauna en flora. Het gebied Gerhagen maakt deel uit van het wandelnetwerk De Merode. Op zoek naar een kant-en-klare wandeling? Dan kan je bijvoorbeeld terecht op deze zes kilometer lange tocht om het gebied te verkennen. Je komt er gegarandeerd volledig tot rust, beloofd!

Wandelen in stiltegebied Gerhagen in Tessenderlo.

Wandelen in het pittoreske Gestel

In het Antwerpse Gestel (Berlaar) kunnen rustzoekers terecht in het officieel erkende stiltegebied in en rondom het gehucht. Het piepkleine dorpje werd in 1965 deel van gemeente Berlaar en staat vooral bekend om het charmante kerkje. Tot het stiltegebied behoort het dorpje zelf, maar evengoed de dijken van de Grote Nete. De rust die je er vindt is quasi uniek in Vlaanderen. Ga dus zelf eens op pad in het pittoreske Gestel, langs de Grote Nete en bewonder het kasteel ‘Hof van Rameyen’ vlakbij. In de buurt kan je bovendien wandelen op het bijna 10 kilometer lange Gestelpad.

Wandelen in stiltegebied Gestel, Berlaar.

De natuurlijke pracht van de Voerstreek in gebied Altenbroek

Nog zo’n parel van een stiltegebied vind je in Voeren. Pal op de grens tussen België en Nederland vind je onder meer het natuurgebied Altenbroek, deel van het ruimere stiltegebied tussen Mheer, Noorbeek en ’s-Gravenvoeren. Het reservaat Altenbroek dankt z’n naam aan het privé kasteeldomein midden in het gebied. Hier mag je je verwachten aan glooiende heuvels, holle wegen, kabbelende beekjes en prachtige boomgaarden. Het levert een schat aan biodiversiteit op met onder meer reeën, dassen, vossen en everzwijnen. Ook de een van de grootste kevers van Europa, het vliegend hert vind je hier terug. Een stukje van het gebied verken je op de 20 km lange Bergwandeling. Of plan zelf je wandeling het gebied met de wandelknooppunten planner.

Elf unieke stiltegebieden in Vlaanderen

Nog meer wandelen in stiltegebieden? Naast de vijf stiltegebieden hierboven werden nog zes andere reeds officieel erkend. We sommen ze even voor je op: Schelde-oevers in Bornem, Kempenbroek (Bocholt, Bree, Kinrooi), Zwarteput (Bilzen, Lanaken en Zutendaal), Kalmthoutse Heide, Wortel-Kolonie (Hoogstraten) en het Oost-Vlaamse gedeelte van Dender-Mark. Ook enkele van de tochten uit de wandel.be kalender bevatten passages in stiltegebieden. Klik snel door voor het volledige overzicht aan wandelingen hieronder.

Wandelen in stiltegebieden?

Andere artikelen