Inloggen als federatielid

Wandelgemeente van het Jaar 2024 - Breng je stem uit

Wandelgemeente van het jaar 2024.
Wandelgemeente van het jaar 2024.

Voor het tweede jaar op rij gaat Wandelsport Vlaanderen vzw op zoek naar de Wandelgemeente van het Jaar. Op basis van de ingezonden kandidaturen selecteerde een vakjury alvast een shortlist van vijf Vlaamse gemeenten of steden die een mooi aanbod aan duurzame wandelfaciliteiten, zowel sportief als recreatief, kunnen voorleggen.

Vorig jaar ging de primeur naar Lommel, hieronder maak je alvast kennis met de vijf genomineerden die dit jaar zullen strijden om de felbegeerde titel Wandelgemeente van het Jaar 2024. Lees meer over de verschillende gemeentes/steden, bekijk hun wandelaanbod, ga er eens op verkenning en stem op je favoriete wandelgemeente of -stad.

Stem voor 30 augustus 2024 op één van de 5 kandidaten en help je favoriet naar de top. Op 30 augustus 2024 maken we de top drie bekend en volgt er een tweede stemronde die loopt tot 15 september. Opgelet: per e-mailadres kan je slechts 1x stemmen.

Tekst: wandel.be - Foto's: Ellen Jacobs (coverfoto), Gemeente Sint-Lievens-Houtem, Gemeente De Panne, Gemeente Hooglede, Wim Verschraegen, Gemeente Mol.

Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen)

Sint-Lievens-Houtem nodigt je uit om de stress van het dagelijkse leven achter te laten en te genieten van de rust. Die vind je ongetwijfeld op het uitgebreide netwerk van 110 kilometer aan trage wegen, waar wandelaars zich meteen thuisvoelen. De diverse wandelroutes zijn niet alleen geschikt voor doorwinterde wandelaars, maar ook voor gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen moment midden in de natuurpracht. Sint-Lievens-Houtem is als een doolhof van ontdekkingen, waar zich achter elke bocht een nieuw panorama onthult.

Wandelen in Sint-Lievens-Houtem, genomineerd voor Wandelgemeente van het Jaar.

De Panne (West-Vlaanderen)

In de natuur voelen mensen zich opgewekter. En laat dat nu net dé troef van De Panne zijn. De unieke combinatie van 800 hectare bos, duinen, polders en strand, zorgt voor een fantastische wandelervaring met veel diversiteit. Nergens anders ligt het centrum zo dichtbij een natuurgebied. Net daarom is De Panne met wel 8 unieke natuurgebieden en 19 officiële wandelpaden dé perfect uitvalsbasis voor elke wandelaar. Je wandelt door de pure natuur, maar ontdekt er evengoed een rijke cultuur en een divers aanbod aan erfgoed. Als toeristische gemeente is er bovendien een brede waaier aan horeca, wat het de ideale uitvalsbasis maakt om de streek te verkennen en een langeafstandswandeling te starten.

Hooglede (West-Vlaanderen)

Centraal gelegen in het hart van West-Vlaanderen, op de grens van de Westhoek, de Leiestreek en het Brugse Ommeland ligt het glooiende Hooglede. Prachtige panorama’s, een ruim aanbod aan wandelpaden en – routes langs jong bos en oude akkers laten je genieten van de rust en de natuur die de streek zo kenmerken. De ingetogen Duitse militaire begraafplaats is de stille getuige van een nog niet eens zo ver, bewogen verleden aan de andere kant van het front, in bezet gebied tijdens de Wereldoorlogen. Aangename restaurantjes, toffe cafeetjes en gastvrije vakantiehoeves brengen je verblijf nog meer op smaak. Hooglede-Gits is een dorp met pit, trots, ambiance én stijl.

Hoogstraten (Antwerpen)

In Hoogstraten vind je een authentiek stukje ‘Kempen’ waar het zalig wandelen is. Kant-en-klare themawandelingen en een uitgebreid wandelknooppuntennetwerk wijzen je de weg langs de adembenemende natuur, de verkoelende bossen van Wortel-Kolonie, Unesco Werelderfgoedsites, idyllische trage wegen, pittoreske dorpskernen en zoveel meer. Een ruige natuurwandeling uitgerust met laarzen, verrekijker en paraplu? Liever kort maar krachtig én actief op pad met het hele gezin? Of kies je voor een inspirerende stadswandeling langs imposant erfgoed of indrukwekkende streetart? Hoogstraten heeft het allemaal. Voor iedereen.

Hoogstraten - wandelgemeente van het jaar

Mol (Antwerpen)

Wie in Mol op wandel gaat, ontdekt een enorme natuurpracht, betoverende bossen, schitterende meren en adembenemende uitzichten. Het ruime aanbod aan goed onderhouden en bewegwijzerde wandelpaden met gevarieerde wandelafstanden maakt van Mol een waar wandelparadijs. Vorig jaar nog werd de wandeling rond de Molse Meren – Schansheide door Toerisme Antwerpen uitgeroepen tot wandeling van 2023. Daarnaast breidt Visit Mol het standaardaanbod steeds uit met verschillende themawandelingen en leuke wandelevents. Zo kan iedereen Mol al wandelend ontdekken. Sleept Mol in ’24 opnieuw een wandelprijs in de wacht?

De Molse Meren in Mol zijn een trekpleister in de gemeente, genomineerd voor Wandelgemeente van het Jaar 2024.

Welke wandelgemeente of -stad draagt je voorkeur weg? Stem nu op je favoriet en help hen op weg naar de titel Wandelgemeente van het Jaar 2024.

Wandelgemeente van het Jaar is een concept van Wandelsport Vlaanderen vzw in samenwerking met Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Natuurpunt vzw en Trage Wegen vzw.

Andere artikelen