Inloggen als federatielid

Wandeltip: Lichtjeswandeling Nieuwpoort (10/11/2024)

Op zoek naar een fijne wandeltip tijdens de donkere dagen? Dan noteer je best zondag 10 november 2024 in je wandelagenda. Op die datum organiseert Stad Nieuwpoort namelijk in samenwerking met Wandelclub Nieuwpoort de Lichtjeswandeling, een evenement waarbij letterlijk en figuurlijk licht wordt gebracht in de donkere periode van het jaar. Verwacht je onder meer aan verrassende verlichte hoekjes in het stadscentrum van Nieuwpoort en een indrukwekkend lichtkunstwerk dat jij al wandelend mee vorm geeft. Met wandeltochten van 5, 8 en 13 kilometer is er voor iedere deelnemer een gepaste afstand voorzien. Breng jij mee licht in Nieuwpoort? Lees dan snel verder!

Foto's: Toerisme Nieuwpoort.

Wandelen in sfeervol Nieuwpoort

Op de vooravond van Wapenstilstand, op zondag 10 november 2024, organiseert Stad Nieuwpoort samen met Wandelclub Nieuwpoort een heuse wandeldag waarbij zowel de organisators als de deelnemende wandelaars letterlijk en figuurlijk licht brengen. Tijdens een wandeling van 5, 8 of 13 kilometer maak je kennis met gezellig verlichte hoekjes in de stad en ontdek je aan de hand van sfeervolle passages het mooie Nieuwpoortse stadscentrum. Alle afstanden gaan van start in Zaal Iseland, gelegen aan de Vismijn, en eindigen aan het Bezoekerscentrum Westfront.

Ook in Nieuwpoort is de link naar de woelige periode van de Eerste Wereldoorlog nooit ver weg. De dag voor Wapenstilstand wordt dan ook op subtiele wijze stilgestaan bij de gruwel van WOI. Als afsluiter van de sfeervolle wandeltocht brengen de wandelaars eigenhandig licht in het duister. Aan het IJzergedenkteken bij het sluizencomplex krijgen alle deelnemers namelijk een lichtje in de handen om de laatste honderd meter van het parcours af te leggen. Deze lichtjes komen uiteindelijk samen in de binnencirkel van het Albert I Monument en zullen samen één indrukwekkend lichtkunstwerk vormen. Als afsluiter van je wandeling kan je bovendien het vernieuwde Westfront bezoekerscentrum bezoeken en bewonder je zo het zelfgemaakte lichtkunstwerk van boven op het monument.

Gevarieerd parcours in en rond historisch centrum

Deelnemers kunnen kiezen tussen drie afstanden, waarbij de laatste kilometers van iedere tocht worden aangekleed tot de Lichtjeswandeling. Wie de vijf kilometer wandelt, mag zich verwachten aan een wandeltocht in het historische centrum van de stad, met onder meer een passage langs de Stadshalle en Oude Veurnevaart. Via het IJzergedenkteken beëindig je de lus aan het Bezoekerscentrum Westfront. Ook wandelaars van de 8 km en 13 km wandelen dus het grootste deel van de vijf kilometer. Vooraleer je de effectieve Lichtjeswandeling aanvat op de acht kilometer lange wandeling, maak je eerst een ommetje langs onder meer het koningin Astrid Park en Leopold II park. Wandel je 13 kilometer, dan gaat het onder meer eerst door het Maritiem Park richting de Zeedijk, om zo rechtsomkeer te maken richting Nieuwpoort-Stad en de Lichtjeswandeling.

Praktische informatie & inschrijven

Datum: zondag 10 november 2024

Startlocatie: Zaal Iseland (1e verdieping) Vismijn, Kaaiplein 2, 8620 Nieuwpoort

Afstanden: 5km, 8km, 13km

Starturen:

13 km. - vrije start tussen 15.30 u. en 16.30 u.

8 km. - vrije start tussen 16.30 u. en 17.30 u.

5 km. - vrije start tussen 17.30 u. en 19 u.

Ticketprijs: Volwassenen betalen € 8,50, kinderen tot 12 jaar wandelen aan €5,50. Koop je tickets vooraf via onderstaande knop.

Andere artikelen