Inloggen als federatielid

Week van de Mobiliteit: vijf tips voor treinstappers

Wandelen met treinstappers.
Wandelen met treinstappers.

We moeten het durven toegeven: nog al te vaak is de auto het meest frequente vervoersmiddel naar het startpunt van onze wandelingen. Uiteraard zijn er nog andere opties om je naar het startpunt van een wandeling te begeven zoals de (elektrische) fiets of zelfs de benenwagen. Vaak wordt bijvoorbeeld de bus of trein over het hoofd gezien. Nochtans is het niet alleen een handig, maar ook nog eens een milieuvriendelijk vervoersmiddel. Een leuke manier om wandelen en de trein als vervoersmiddel te combineren is een wandeling tussen twee stations, de zogenaamde treinstapper. Het zijn toffe, milieuvriendelijke en zeker geen alledaagse wandelingen. Om je warm te maken voor dit concept geven we je per provincie alvast een leuke tip voor een treinstapper wandeling.

Tekst: wandel.be - Foto's: Visit West-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen, Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant.

Wat zijn treinstappers?

Ooit al eens gedacht om met de trein op stap te gaan? Dan is dit misschien wel het duwtje in de rug om eens de auto te laten staan om je naar de start van je wandeling te begeven. Het is niet alleen goed voor het milieu, je hebt niet de stress om een parkeerplekje in de buurt te vinden en kan tijdens de treinrit helemaal ontspannen. Uiteraard kan je vanaf een treinstation naar keuze zelf een lusvormige wandelroute uitstippelen en wandelen. Een andere unieke manier om wandelen en de trein te combineren is een ‘treinstapper’. Dit is een wandeling die je lineair van station naar station wandelt en dit hoofdzakelijk over de befaamde Grote Routepaden (GR). Wandelen kan in beide richtingen en de routes variëren van 12 km tot 26 km. Het zijn dus ideale wandelingen voor een onvergetelijke dagtocht. Is deze afstand te hoog gegrepen? Splits de wandeling dan op in verschillende etappes. Hieronder geven we alvast enkele tips voor enkele leuke, toegankelijke treinstappers.

1. Treinstapper Blankenberge-Oostende: uitwaaien aan de Kust

Met de trein naar Oostende! Of naar Blankenberge? Op deze treinstapper tussen Blankenberge en Oostende kan het allebei en wandel je net geen 24 kilometer tussen deze twee iconische Belgische badsteden. We horen je al denken: de kortste weg van Oostende en Blankenberge is toch gewoon langs het strand? Wellicht wel, maar deze treinstapper heeft zoveel meer te bieden. Eens Blankenberge achter jou, volg je de wandeldijk richting Wenduine, waar het uitkijkplatform een prachtig panorama biedt op de zee én de duinengordel rondom. Even later duik je de prachtige Duinbossen tussen Wenduine en De Haan in. Deze bieden beschutting en zijn een oase van rust voor de wandelaar. Een prachtige bezienswaardigheid onderweg is het oude Tramstation van De Haan: de ‘Blekken Statie’ werd ontworpen in 1902 door de Brusselse architect Dhaeyer in Engels-Normandische stijl. Vanuit De Haan gaat het richting Bredene en wenkt Oostende al in de verte. Hier is het Fort Napoleon een stille getuige van beide wereldoorlogen. Neem het veer richting het centrum van Oostende, waar je een bezoekje kan brengen aan de vele bezienswaardigheden of neem de trein huiswaarts.

2. Treinstapper Ronse – Oudenaarde: het beste van de Vlaamse Ardennen

Dat de Vlaamse Ardennen een pittig, maar prachtig wandelgebied zijn, is voor de fervente wandelaar al lang geen geheim meer. De pittoreske dorpjes, schitterende vergezichten en kabbelende beekjes vormen een ideaal landschap waar de wandelaar volledig tot rust komt. Een unieke manier om deze streek te verkennen is met de treinstapper van net 20 kilometer tussen Ronse en Oudenaarde. Je bent nog maar net op pad en in Ronse kan je reeds enkele bezienswaardigheden spotten zoals de Sint-Martinuskerk of de markt met z’n markante obelisk. Hoogtijd om de stad achter je te laten en de natuur in wandelen. Vanuit het dorpje Louise-Marie trek je het Muziekbos in en het gaat pittig bergop richting de Muziekberg. Nog zo’n kuitenbijter die later op de tocht volgt is de Taaienberg, gekend uit de Ronde van Vlaanderen. Vanuit Etikhove gaat het verder richting Ladeuze en Leupegem, om even later Oudenaarde binnen te stappen. Breng er een bezoekje aan de abdij Maagdendale of kies een plekje op een van de vele terrasjes op de Markt.

Wandelen in het Muziekbos.

3. Treinstapper Essen – Heide: wandelen dwars door het Grenspark

Liefhebber van de heide? Dan is deze treinstapper zeker iets voor jou! Op de grens van Nederland en België wandel je van het station Essen naar het station Heide over net geen 20 kilometer. Een leuk weetje vooraf: Essen is het meest noordelijk gelegen station van België. Eyecatcher op deze wandeling is het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse heide, één van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. Maak kennis met Steertse duinbossen en heide, waar het gebied in augustus en september prachtig paars kleurt. Verder op het traject wandel je door de Kambusduinen, welke zouden zijn ontstaan tijdens de ijstijd zo’n 70.000 – 15.000 jaar geleden! De tocht vervolgen doe je via onder meer het vengebied Putse Moer en de Withoefse heide. Opgelet, in het natuurreservaat Kalmthoutse Heide zijn geen honden toegelaten. Even verder bereik je het station met de toepasselijke naam ‘Heide’.

Wandelen in grenspark Kalmthoutse Heide.

4. Treinstapper Zichem – Aarschot: langs de Demer

Een mooi deel van Vlaams-Brabant vind je tussen Zichem en Aarschot op de treinstapper van ongeveer 21 km lang. Op deze wandeling vormt de rivier van de Demer de rode draad op een heerlijke wandeling in een stukje grotendeels ongerepte natuur. Vanaf het station van Zichem wordt de GR 5 gevolgd en duik je meteen de moerassige Demerbroeken in, een natuurreservaat van ongeveer 100 ha. Na de passage door Testelt volgt een stukje langs het water en volg je de Demerdijk richting Rillaar. De wandeling gaat verder langs ‘Achter Schoonhoven’, een afwisselend landschap met houtkanten, knotbomen en hooilanden. Voor je het weet lonkt Aarschot, waar je kan kuieren en onder meer het Grenadier Guard Monument bezichtigen, dat herinnert aan de bevrijding van Aarschot op 5 september ’44 door de Engelse troepen. Moe maar voldaan neem je in Aarschot de trein huiswaarts.

5. Treinstapper Landen - Sint-Truiden: een prachtig stukje Haspengouw

Als wandelen tussen de boomgaarden van Haspengouw je ding is, moet je deze treinstapper zeker toevoegen aan je lijstje! In Landen word je al meteen geconfronteerd met het Romeinse verleden van de streek, want dit dorp lag pal op de oude heirbaan Bavay – Tongeren – Keulen. Vind de rust in het natuurgebied De Beemden met kunstmatig aangelegde visvijvers en vervolg je weg richting Velm. In deze streek zijn de vruchtbare fruitgaarden nooit ver weg. Via de Cicindriavallei vol poelen, moeraszones, bronvijvers en holle wegen ontdek je deze prachtige glooiende streek. Vanaf de passage in Bevingen is Sint-Truiden niet meer veraf, maar eerst nog even een streepje cultuur met het Kasteel Rochendaal. De constructie werd gebouwd in 1884 en in ’41 ingepalmd en ingezet in WO II door de Duitsers als Fliegerhorst. Na de oorlog vestigde de Amerikaanse luchtmacht zich er om foto’s te maken van Europa. Uiteindelijk nam Belgische defensie het kasteel over, tot het in 1996 van de hand werd gedaan en in verval geraakte. Sluit je wandeltocht af in het gezellige Sint-Truiden.

Wandelen in Haspengouw.

Volledig overtuigd van de treinstappers?

Ben je helemaal weg van treinstappers en wil je nog meer routes ontdekken? Op de wandel.be shop vind je nog meer fijne ideeën voor een dagtocht van station naar station over GR-paden. Bestel de editie 'Treinstapper 3' van Grote Routepaden via deze link.

Op zoek naar meer wandelinspiratie?

Andere artikelen