Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Sterke voeten voor wandelaars: handige tips en oefeningen

Tips voor gezonde en sterke voeten lees je op wandel.be
Tips voor gezonde en sterke voeten lees je op wandel.be

Het belang van sterke en gezonde voeten werd aangehaald in dit wandel.be artikel. Zo kan een verkeerde belasting of beweging in de complexe functie die onze voeten uitvoert, tot verschillende klachten leiden. Maar je kan er gelukkig ook iets aan doen. In dit artikel geeft de beroepsvereniging voor podologen (RBPA) enkele handige tips & tricks voor gezonde en sterke voeten. Ontdek ze snel hieronder.

Tekst: wandel.be - Foto's: RBPA - Johan Suetens Fotografie

Sterke voeten

Zwakke of instabiele voeten kunnen voor heel wat leed zorgen, maar gelukkig is er ook goed nieuws. Uiteraard zijn niet alle klachten toe te wijzen aan zwakkere voeten, maar volgens Van Dijck (beleidsmedewerker bij de beroepsvereniging voor podologen) kunnen getrainde, sterke voeten al heel wat blessures voorkomen en/of genezen. “Vaak wordt gedacht dat spierversterkende oefeningen enkel nodig zijn voor topsporters, maar werkelijk iedereen heeft er baat bij om zo blessures te voorkomen of te herstellen van een kwaal. Oefeningen kunnen iedereen helpen om je voeten te trainen en zo de diepere spierlagen van de voeten of onderbeenspieren sterker én stabieler te maken.”

Belang van oefeningen

Er zijn al enkele eenvoudige tips voor sterkere voeten die je in je dagelijkse patroon kan integreren. Niet alleen spierversterkende oefeningen, ook stretchoefeningen leveren heel wat voordelen op.

  • Ga zo eens zitten: leg een theedoek op de grond en probeer die te grijpen met je tenen. Lukt dit vlot? Voer de oefening dan eens uit met een zwaardere badhanddoek.
  • Tijdens het tandenpoetsen kan je bijvoorbeeld enkele tellen op je tenen gaan staan. Of sta op één been, terwijl je het andere been opheft: voor veel mensen is dit al een uitdaging.
  • Besteed na een stevige wandeling ook voldoende aandacht aan enkele korte rek- en stretchoefeningen van kuit, hamstrings en quadriceps om stijfheid te voorkomen.

Wandelen op blote voeten

Misschien wel de eenvoudigste tip van allemaal: stap eens uit je schoenen en durf thuis geregeld op blote voeten te lopen. Nog niet helemaal overtuigd? Podoloog Van Dijck somt de talrijke voordelen op. “Het contact tussen de huid en de grond verbetert de proprioceptie en zorgt voor een betere verbinding tussen voeten en hersenen. Daarnaast moeten je voetspieren harder werken en worden ze dus sterker. De druk vanuit de grond zorgt trouwens voor hardere en dus sterkere botstructuren. Finaal heeft wandelen op blote voeten een gunstig effect op je bloedcirculatie en je zenuwstelsel. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat direct contact tussen de huid en de grond zorgt voor een gelukkiger gevoel en minder stress.”

Wandelen op blote voeten.

Extra tips voor gelukkige voeten

Hou zeker ook rekening met onderstaande tips om je voeten gezond en gelukkig te houden.

  • Investeer in kwalitatieve wandelschoenen.
  • Wissel tijdig je sokken, wandelwol kan wonderen verrichten.
  • Check je voeten geregeld, soms voel je bepaalde kwalen niet.
  • Maak werk van een goede voethygiëne en -verzorging.
  • Geef je voeten voldoende lucht en ontspanning, zeker na meerdaagse wandelingen.

Wanneer naar de podoloog?

Een podoloog analyseert vooral het stap- en looppatroon en zal afhankelijk daarvan advies uitbrengen. Dit kan gaan over oefentherapie, schoenadvies of indien onvoldoende kan een zooltherapie opgestart worden. Ervaar je spier-of gewrichtsklachten in de onderbenen? Dan is een bezoek aan de podoloog aangewezen. Voor voetverzorging kan je steeds bij de pedicure terecht.

Andere artikelen