Inloggen als federatielid

Waarom je van wandelen gelukkiger wordt

Wandelen kan helpen bij je mentale gezondheid
Wandelen kan helpen bij je mentale gezondheid

Bewegen maakt je gelukkiger, zegt men. Maar is dat ook echt zo? En hoe komt dat? Kan je je hoofd écht leegmaken met een wandeling en de dagelijkse sleur even vergeten? Wij zetten de zes redenen waarom je gelukkiger wordt van regelmatig wandelen op een rijtje.

Door wandel.be

Je maakt 'geluksstofjes' aan

Wanneer je beweeg, komen er in je hersenen allerlei stoffen vrij. Deze stoffen noemen we ook wel gelukshormonen. Endorfine en dopamine zijn de bekendste. Deze hormonen zorgen voor een fijn gevoel en verminderen stress en pijn. De stoffen ontstaan tijdens het bewegen en worden ook in de uren daarna nog aangemaakt. Dat is dubbel plezier! Je gelukzalige gevoel houdt dus nog een tijdje aan na je wandeling of sportactiviteit. Voor een ideale hoeveelheid gelukshormonen moet je ongeveer een half uur in een rustig tempo bewegen. Wandelen is dus de perfecte sport om deze geluksstofjes aan te maken. Waar wacht je nog op?

Wandelen kan helpen bij je mentale gezondheid

Je kan beter slapen

Bewegen is positief voor je nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat mensen die sporten over het algemeen sneller en ook dieper slapen. Door je overdag in te spannen, komt je lichaam ’s nachts beter tot rust. Let er wel op dat je niet vlak voordat je naar bed gaat nog intensief beweegt. Hierdoor kom je juist moeilijker in slaap, omdat je hartslag en lichaamstemperatuur na inspanning nog een tijdje hoger zijn dan normaal.

Je hebt minder stress

Tijdens het bewegen ben je even helemaal gefocust op iets anders dan op je zorgen of negatieve gedachten. Vooral buiten heb je veel afleiding: de route die je wandelt, de natuur, de wind, spreekt vaak al snel tot de verbeelding en laat de gedachten afdwalen. Niet voor niets zeggen veel mensen dat ze sporten om hun hoofd leeg te maken. Na bijvoorbeeld een wandeling kom je met een fris hoofd en een volle batterij weer thuis en kan je er weer helemaal tegenaan.

Je ontmoet (nieuwe) mensen

Sporten of bewegen zorgt ervoor dat je nieuwe mensen ontmoet. En connectie met andere mensen, zeker met mensen waarmee je veel raakvlakken hebt, maakt iedereen blij. Je zou denken: “solo wandelen, dat is een eenzame bezigheid”, maar niets is minder waar. Als je alleen wandelt ben je namelijk veel toegankelijker en gaan andere wandelaars sneller een gesprek met jou beginnen. Of je kan natuurlijk zelf het initiatief nemen om met een andere solo-wandelaar een praatje te maken. Wie weet worden jullie nog wel wandelbuddy’s. Trek je er liever in groep op uit? In groep wandelen heeft het voordeel dat je elkaar kan motiveren om meer te wandelen én het is gezellig. Misschien hou je wel een mooie vriendschap over aan je wandelingen.

Wandelen kan helpen bij je mentale gezondheid

Je vergroot je zelfvertrouwen

Heb je je vooropgestelde wandeluitdaging volbracht? Is het je voor het eerst gelukt om bijvoorbeeld 10 kilometer achter elkaar te stappen? Of kan je dat heuveltje nog een keer extra omhoog? Dan mag je trots zijn op jezelf! Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, kan je steeds nieuwe doelen halen. Dit vergroot je zelfvertrouwen.

Je wordt fitter

Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, word je steeds fitter. Je conditie wordt beter en je hebt meer energie. Dat geeft een goed gevoel toch?

(Bron: fitstap.nl)

Zoek je wandeling in de wandel.be kalender

Andere artikelen