Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

In de voetsporen van de Tour de France - Waar vind je de mooiste wandelgebieden langs het parcours?

Wandelen in Frankrijk
Wandelen in Frankrijk

Ben jij keer op keer ook zo verbaasd door de natuurpracht die voorbijflitst tijdens de Tour de France? Wij bij wandel.be alleszins wel. Het leek ons hét uitgelezen moment om te bekijken welke gebieden de wielrenners passeren en de wandelmogelijkheden in de regio’s in the picture te zetten. In een reeks van drie blogs, verdeeld over drie weken koers, vatten we telkens de wandelmogelijkheden per etappe samen. Zo ontdek je steeds waar het heerlijk wandelen is in de buurt van het Tour de France-parcours. Zie je dus een prachtig landschap, een statig kasteel of een verfrissend meer voorbijflitsen tijdens de Tour de France-uitzending en wil je weten wat de wandelmogelijkheden zijn? Lees dan zeker deze blog.

foto's: © Archivio foto Provincia Forlì Cesena

Dwars door het Nationaal Park Foreste Casentinesi

Etappe 1: Firenze – Rimini

Het startschot van de 111de Tour de France wordt dit jaar gegeven in het betoverende Firenze. Van daaruit rijden de renners dwars door het Nationaal Park Foreste Casentinesi richting de finish in Rimini, aan de oostkust van Italië. Italië is erg populair bij toeristen omwille van de heerlijke keuken en de rijke cultuur, maar ook voor wandelaars mag dit land niet ontbreken op de bucketlist. Zeker het Nationaal Park Foreste Casentinesi, waar de renners passeren, is met zijn uitgestrekte bossen een ideale bestemming voor wandelaars. Het is zelfs één van de grootste bossen van Europa. Het oude beukenbos van Sasso Fratino (onderdeel van het park) is trouwens erkend als UNESCO-werelderfgoed. Je vindt er een brede waaier aan fauna en flora en als spetterende kers op de taart kan je er prachtige watervallen en idyllische meren bewonderen. Zo is er de prachtige Acquacheta-waterval, waarlangs bovendien vele wandelroutes passeren. Het Nationaal Park heeft wel 650 kilometer aan wandelpaden en ook heel wat kant-en-klare wandelroutes.

Wandelen in Nationaal Park Foreste Casentinesi

Op verkenning in de heuvels van Bologna

Etappe 2: Cesenatico – Bologna

In de tweede rit vertrekken de renners in Cesenatico richting Bologna. Het venijn van de rit zit hem hier in de staart. Daar beklimmen ze twee keer de Colle della Guardia, met op de top het heiligdom San Luca, dat het Byzantijns icoon van de Maagd Maria huisvest. Het is een van de symbolen van de stad Bologna. Deze piek ligt vier kilometer ten zuidwesten van de stad. Voor wandelaars die houden van cultuur is dit een ideale regio om een wandeling te maken. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit Bologna de 4 km lange overdekte Portico di San Luca volgen tot aan het heiligdom. Let op, dit is een serieuze klim, maar het uitzicht op de top (en onderweg) is de inspanning meer dan waard. Daarnaast zijn er aan de zuidkant van Bologna nog veel meer wandelmogelijkheden. De uitlopers van de Apennijnen vormen daar een prachtig decor voor wandelaars, waar vele wandelpaden je meenemen langs prachtige vergezichten op de rode daken van de stad Bologna. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Crenna – Monte Belvedere wandelroute? van 30,7 km, waar je langs het Pollini-moeras en langs de rivier de Ticino wandelt? Ben je een echte langeafstandswandelaar? Dan kan je misschien gaan voor de Via degli Dei. Een langeafstandsroute die vertrekt in Bologna en helemaal tot in Firenze loopt, dwars door de Apennijnen.

Wandelroutes in Bologna

Wijnen & wandelen rondom Piacenza

Etappe 3: Piacenza - Turijn

De derde rit vertrekt in Piacenza en steekt de grens over naar Lombardije richting Alessandria, waar we dan weer in de regio Piëmonte belanden om vervolgens te finishen in Turijn. Piacenza, nog relatief onbekend bij vele toeristen, is een prachtige stad, omringd door groene heuvels en uitgestrekte wijngaarden. Voor natuurliefhebbers bieden de omliggende heuvels en valleien tal van wandelpaden. De wijnroutes rondom Piacenza zijn een ware trekpleister voor wandelaars. De routes in de streek voeren je door pittoreske wijngaarden en bieden de gelegenheid om lokale wijnen te proeven in een van de vele charmante wijnhuizen.

Wandelen rondom Piacenza

Hoge pieken in de Franse Alpen

Etappe 4: Pinerolo – Valloire

In etappe vier zeggen we ‘Ciao Italia’ & ‘Bonjour La France’. De wielrenners vertrekken in Pinerolo om via Claviere de grens naar Frankrijk over te steken. Daar wacht hen de beklimming van de Col de Montgenèvre en de Col du Galibier. Ook voor wandelaars zijn de Alpen een letterlijke topper onder de wandelgebieden in Frankrijk. De beste periode om erheen te gaan is tussen juni en september, maar ook in de winter zijn er winterwandelmogelijkheden. In Montgenèvre zijn er makkelijke wandelingen, maar ook uitdagende routes. Er zijn zelfs enkele themawandelingen voor gezinnen met kinderen. Ook de Col du Galibier is een paradijs voor wandelaars. De vele idyllische meren in de regio zijn zeker de moeite waard om een wandeling errond uit te stippelen. In Valloire, de finishplaats valt er ook heel wat te beleven voor wandelaars.

wandelen col du galibier

Ongerepte natuur in het Parc naturel régional de Chartreuse

Etappe 5: Saint-Jean-de-Maurienne - Saint-Vulbas

De vijfde etappe begint in Saint-Jean-de-Maurienne, dat al twee maal als startplaats diende in de Tour. Deze gemeente ligt aan de voet van de Alpen. Echter rijden de renners weg van de bergen en finishen ze in Saint-Vulbas, aan de Rhône. Onderweg passeren ze het Parc naturel régional de Chartreuse, een bergmassief in de Franse Voor-Alpen met een gevarieerd landschap. Bossen, bergen, open weides, steile kalkwanden, vreemde erosievormen… Laat je verbazen door de ongereptheid van de natuur in dit park. Om het de wandelaar gemakkelijk te maken, zijn er heel wat bewegwijzerde wandelpaden. Naast natuurpracht kan je er ook erfgoed terugvinden, zoals de kloosters van de Grande Chartreuse. Twee populaire wandelroutes in de regio zijn bijvoorbeeld de Dent de Crolles en de beklimming van de Chamechaude.

wandelen parc naturel régional de chartreuse

Op verkenning in Bourgondië

Etappe 6: Mâcon - Dijon

De renners zijn ondertussen al bijna een week onderweg. Op de zesde koersdag staat er een vlak parcours op de agenda door Bourgondië. De renners vertrekken in Mâcon, een stadje aan de Saône in de regio Saône-et-Loire. In deze regio vind je wel 667 km aan wandelpaden. Finishen doen de renners in Dijon, een stad in de streek Côte-d’Or. In deze streek kan je verdwalen tussen de wijngaarden, charmante dorpjes, glooiende heuvels, bossen en uitgestrekte velden. Bourgondië is eigenlijk al eeuwenlang een trekpleister voor wandelaars. Al sinds de middeleeuwen trekken pelgrims door de regio op weg naar Santiago de Compostela. Op dit handige kaartje vind je leuke wandelroutes in heel Bourgondië.

valotte

Wandelen door het Réserve Naturelle de la Combe Lavaux – Jean Roland

Etappe 7: Nuits-Saint-Georges - Gevrey-Chambertin

De échte Tour de France-liefhebbers kunnen de zevende etappe volledig te voet afleggen, want deze tijdrit is maar 25 kilometer lang 😉 De renners fietsen individueel van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin. Voor wie liever de wilde natuur intrekt, zijn er in de buurt van deze etappe nog heel wat wandelopties, want we zitten nog steeds in het mooie Bourgondië. In de buurt van Gevrey-Chambertin vind je bijvoorbeeld het Réserve Naturelle de la Combe Lavaux – Jean Roland. Een 500 ha groot natuurreservaat met kalkstenen kliffen en opvallende contrasten in vegetatie.

wandelen in Bourgondië

De eerste zeven dagen van de Tour de France zitten er alvast op. We konden alvast heel wat wandelmogelijkheden ontdekken langs het parcours, maar ook in week twee van de Ronde van Frankrijk ligt er heel wat wandelmoois langs het parcours. Ontdek het in de tweede van drie blogs op wandel.be

Andere artikelen