Ondertussen hebben de renners alvast de eerste zeven dagen koers in de Ronde van Frankrijk achter de kiezen. Vanuit Italië ging het al snel over de hoge pieken van de Alpen, maar daarna kregen de renners ook wat vlakkere etappes voorgeschoteld. Gelukkig maar, want in de volgende zeven koersdagen ligt er alweer heel wat lastigs te wachten. Zo komt het Centraal Massief in zicht en trekken de renners de Pyreneeën in. Opnieuw vatten we telkens de mogelijkheden om te wandelen in de buurt van het parcours per etappe samen, en die zijn de moeite! Ga mee op wandelverkenning langs het parcours van de Tour de France, van Semeur en Auxois – startplek van etappe acht – tot Plateau de Beille, aankomst van etappe vijftien.
Tekst: wandel.be - Foto's: A.Doire - BFCT (Etappe 8), S.Meurisse / Ariège Pyrénées Tourisme (Etappe 15).
Etappe 8: Semeur en Auxois - Colombey les Deux Églises
Voor de achtste etappe gaan we opnieuw even naar de Côte d’Or. De renners vertrekken in Semeur en Auxois en fietsen dwars door het Parc national de forêts richting Colombey les Deux Églises in het departement Haute-Marne in de regio Grand Est.
Het Parc national de forêts is zeker een bezoekje waard als je houdt van wandelen in het groen. Het bestaat voornamelijk uit oud loofbos. 80% van het bos bestond al tijdens de Franse Revolutie. Wist je dat er wel 50 miljoen bomen in dit Nationaal Park staan? Daarnaast vind je er schilderachtige dorpen, eeuwenoude abdijen en veel riviertjes. Vooral tijdens de herfst, als de natuur goudgeel kleurt is dit gebied echt wondermooi. Je zal je er niet snel vervelen, want er zijn 200 km aan wandelpaden. In deze (Franstalige) wandelgids vind je heel wat leuke routes door de regio.
Etappe 9: Troyes – Troyes
In de negende etappe van de Tour verkennen de renners de regio rondom Troyes. Een pittoresk stadje met vele vakwerkhuisjes & smalle straatjes, waar de renners zowel vertrekken als finishen. Ze rijden door het Parc naturel régional de la Fôret d’Orient. Een uitgestrekt natuurgebied waar water, land en bos harmonieus samenvloeien. Er zijn drie immense meren die samen wel 5.000 ha wateroppervlak hebben. Niet alleen voor watersporters is het er fijn vertoeven, ook wandelaars worden er overspoeld met fijne wandelingen. De landschappen in het park nemen vele gedaantes aan: van uitgestrekte graanvelden, wijnhellingen met charmante dorpjes tot groene valleien. Het park is verdeeld in drie grote gebieden: de Champagne Humide in het centrum van het park, de Champagne Crayeuse, een plateau waar voornamelijk graan wordt verbouwd en de Barrois met zijn vele vlaktes en hellingen. Ben jij klaar om dit wandelparadijs in te duiken?
Etappe 10: Orléans – Saint-Amand-Montrond
Vandaag staat er een vlakke rit op de planning. De renners vertrekken in de universiteitsstad Orléans en rijden door het bos van Solonge in rechte lijn naar Saint-Amand-Montrond. Orléans is een wondermooie stad die ook wel eens een Ville d’Art et d’Histoire wordt genoemd. Het is één van de oudste steden van Frankrijk die bekend is door de heldin Jeanne d’Arc. Ook zijn er rondom de stad wondermooie wandelingen te vinden. Orléans is altijd nauw verbonden geweest met de Loire, de langste rivier van Frankrijk. Wist je dat de Loire-vallei op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat? Wil je deze streek te voet ontdekken? Dan kan je gaan voor de GR3 (1311 km), dit is de allereerste GR route, die de oevers van de Loire volgt en waarbij je indrukwekkende steden zoals Orléans, Tours en Guérande passeert.
Etappe 11: Evaux-les-Bains – Le Lioran
Na een vlakke rit op dinsdag duikt het peloton op woensdag opnieuw de heuvels in. Startplaats van dienst is Evaux-les-Bains, een kuuroord waar je misschien op adem kan komen na een deugddoende wandeling? Volgens de overlevering zouden de troepen van Julius Caesar rond 50 voor Christus zelfs al gezorgd hebben voor de exploitatie van de warmwaterbronnen hier. Het Centraal Massief is het bergachtig decor van etappe elf en de finishplek is Le Lioran, een skioord in de Auvergne. En wie Auvergne zegt, denkt meteen aan… vulkanen! Zo is het parc naturel régional des Volcans d’Auvergne een heerlijk wandelgebied van maar liefst 400.000 hectare groot. Het park herbergt trouwens de grootste verzameling aan vulkanen in Europa. Het gigantische natuurpark wordt gekenmerkt door schitterende vergezichten, talloze vulkanen, stille natuur én honderden kilometers aan wandelpaden, zowel voor de doorwinterde hiker als dagjestoerist. Alleen al in Le Lioran vind je ontelbare wandelmogelijkheden. Het volledige aanbod aan wandelmogelijkheden vind je via onderstaande knop.
Etappe 12: Aurillac – Villeneuve-sur-Lot
In etappe twaalf laat het peloton het departement van de Cantal achter zich en gaat het in zuidwestelijke richting de Lot-et-Garonne. Tijd voor een toeristisch ommetje hebben de renners niet, maar toch is er heel wat te zien langs de route. Zo is er het befaamde ‘Rocamadour’, een unieke heilige stad gebouwd pal tussen de rotsen. Het is trouwens na Lourdes het meest bezochte bedevaartsoord van Frankrijk. Wandelaars nemen er best hun klimmersbenen mee, want de weg naar het heiligdom is er eentje voor echte berggeiten. In de omgeving is er trouwens meer dan enkel het bedevaartsoord. Rocamadour bevindt zich namelijk in het Parc naturel des Causses du Quercy, een omvangrijk natuurpark vol met grotten, dolmen en een opmerkelijke biodiversiteit. Sinds 2017 heeft het bovendien de status verworven als Unesco Geopark. En uiteraard is het immense gebied ook een waar wandelparadijs. Dagtochten of stevige meerdaagses, de opties zijn eindeloos. Ook de GR65 (Via Podiensis) richting Santiago de Compostela doorkruist de schoonheid van het Parc des Causses du Quercy.
Etappe 13: Agen – Pau
Op dag dertien gaat het vanuit Agen (Lot-et-Garonne) langs glooiende wegen opnieuw zuidwaarts tot in Pau. Na Bordeaux en Parijs is deze stad het vaakst opgenomen als etappeplaats in de Tour de France en daar is een goede reden voor. Pau is namelijk de toegangspoort tot de Pyreneeën! Pau, vroeger een mondain kuuroord, leent zich uitstekend tot een fikse wandeling langs de hoogtepunten van de stad. Niet te missen is de boulevard des Pyrénées, waar het panorama op de bergtoppen werkelijk adembenemend is. Ook even buiten Pau is het magnifiek wandelen met zicht op de hoge pieken van de Pyreneeën. Zo heb je in Barcus op de Ahargo heuvel een prachtige ‘Belvedère’ op de wijde omgeving. Ook rondom Oloron-Sainte-Marie zijn er volop mogelijkheden voor al wie zich nog niet klaar voelt voor een echte trektocht in de ruige bergen.
Etappe 14: Pau – Pla d’Adet
Daar zijn de bergen! In rit 14 wacht de renners een loodzware bergrit dwars door de Pyreneeën met onder meer de beklimming van de mythische Col du Tourmalet. Ook wandelaars smeren hun kuiten best in voor een tocht in de Pyreneeën. De meest gekende top in de Pyreneeën is wellicht de Pic du Midi. Op een hoogte van ruim 2,800 meter heb je een prachtig panorama over de pieken rondom. En goed nieuws voor wandelfanaten, want de top is via verschillende routes te voet te bereiken. Opgelet: de tocht is enkel weggelegd voor geoefende wandelaars! Een mogelijke route is via de historische Chemin des Muletiers of vanop de Col du Tourmalet. Liever iets toegankelijker? Dan mag een wandeling rond de verschillende meren ten zuiden van de Pic du Midi niet ontbreken op je lijstje. Ga eens op verkenning langs het Lac de Cap-de-Long, Lac d’Aubert en Lac d’Orédon. In de buurt van Gavarnie vind je het majestueuze Cirque de Gavarnie, een machtig groot keteldal en deel van de site Pyrénées-Mont Perdu, door UNESCO erkend als Werelderfgoed. Geniet er van de adembenemende zichten en bewonder de waterval, met 422 meter trouwens de hoogste van Europa!
Etappe 15: Loudenvielle – Plateau de Beille
In etappe 15 is het opnieuw klimmen geblazen voor de renners, dit keer dwars door het Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises. Voor fervente wandelaars een prachtig gebied om te voet te ontdekken. Het gebied, dat maar liefst 40% van de Ariège beslaat, kreeg een officieel label in 2009 en staat garant voor 2500 km² puur natuur. Misschien wel een van de mooiste wandelingen is de uitdagende beklimming van de 2838 meter hoge Mont Valier, in het hart van het park. In het natuurpark kan je zelfs hoger wandelen dan 3,000 meter! Het kan richting de Col du Montcalm, vlakbij de Spaanse grens. Een iets toegankelijkere wandeling is die naar het Meer van Appy, met schitterende panorama’s onderweg. Maar vergeet ook hier je klimmersbenen niet, want op een tocht van negen kilometer overbrug je maar liefst 760 hoogtemeters. Nog niet uitgewandeld? Een niet te missen hike is die naar de cascade d’Ars, één van de mooiste watervallen in de Pyreneeën. Met een hoogte van 246 meter word je ongetwijfeld omvergeblazen door deze natuurlijke schoonheid.