Inloggen als federatielid

In de voetsporen van de Tour de France - week 3

De Ronde van Frankrijk is helaas al aan de laatste week toe, maar niet getreurd! Bij wandel.be hebben we alweer heel wat wandelinspiratie verzameld langs het parcours van de Ronde van Frankrijk. Zo gaan we vogels spotten rond Narbonne, de geur van heerlijke lavendel opsnuiven in de Provence, en wandelen we dwars door de ruige natuur in het Parc National des Ecrins en de Mercantour. Afsluiten doen we in stijl, aan het helderblauwe water van de Côte d'Azur. C'est parti!

Vogels spotten in het Parc de la Narbonnaise en Méditerranée

Etappe 16: Gruissan – Nîmes

Na een welverdiende rustdag trekt het peloton zich in de badplaats Gruissan op gang voor de slotweek van de Ronde van Frankrijk. Gruissan ligt vlakbij het prachtige Narbonne, waar je ten zuiden van deze stad het Parc naturel régional de la Narbonnaise en Méditerranée vindt. Ingeklemd tussen de Middellandse zee en het binnenland wordt dit natuurpark in Languedoc-Roussillon gekenmerkt door een uniek landschap van lagunes. Net als het bekendere Camargue is dit park een migratie- en overwinteringsplek voor allerlei vogels. En naar verluidt kan je er maar liefst 300 soorten vogels spotten. Het diverse, 80.000 ha grote park kan je verkennen met ruim 200 kilometer aan wandelpaden langs zoutvlaktes, wijngaarden, stranden en bossen. Ook rond finishplek Nîmes zijn er trouwens heel wat wandelmogelijkheden te vinden. Een stadswandeling langs onder meer de arena van Nîmes is een must-do. Liever weg van de drukte? Ten noorden van de stad bevinden zich heel wat prachtige wandelpaden in het park rond de rivier Gardon. Je kan er onder meer de bekende Pont du Gard bewonderen.

Wandelen langs het parcours van de Tour de France.

Wandelen langs Provençaalse lavendelvelden

Etappe 17: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Superdévoluy

Voor rit zeventien gaan de renners van start in Saint-Paul-Trois-Châteaux, vlakbij de machtige Rhône. Die laat het peloton echter achter zich. Het gaat oostwaarts dwars door het parc naturel régional des Baronnies Provençales. Het is een prachtig park voor de natuurliefhebber, met een zacht klimaat en een feest voor de zintuigen. In het heuvelachtig terrein is het tussen de typische lavendelvelden heerlijk wandelen. Op deze pagina vind je een overzicht met de wandelmogelijkheden in het parc naturel régional des Baronnies Provençales. Fijn weetje, de legendarische Mont Ventoux ligt op een steenworp van dit park maar laten de renners deze editie aan zich voorbijgaan. In het natuurpark rond de Ventoux kan je machtig wandelen tussen kloven en rivieren, ravijnen en natuurlijk langs de mythische bergtop zelf. In het sinds 1990 erkende bioreservaat spot je een indrukwekkende diversiteit aan fauna en flora. Aan het eind van de etappe volgt een finish in het skioord Dévoluy, in de Hautes-Alpes. In de buurt van Dévoluy vind je maar liefst 200 kilometer aan gemarkeerde paden, de helft in Natura 2000-gebieden.

Wandelen langs het parcours van de Tour de France.

Ongerepte schoonheid in het Parc National des Ecrins

Etappe 18: Gap – Barcelonnette

Op dag 18 wacht de renners een pittige heuvelrit van Gap (Hautes-Alpes) richting Barcelonette (Alpes-de-Haute-Provence). Onderweg flirten ze met het prachtige Parc National des Ecrins, misschien wel een van de mooiste en meest ongerepte gebieden in Frankrijk. Maar wie gaat wandelen in dit park, is best voorbereid. Want met liefst 150 toppen boven de 3,000 meter en ruim 10.000 ha aan gletsjers ligt er heel wat klimwerk voor de boeg. Het hoogste punt bevindt zich trouwens op de Barre des Ecrins, maar liefst 4.100 meter hoog! Met z’n uitgestrekte natuur en adembenemende panorama’s is het park een droom voor (geoefende) wandelaars. Een schat aan wandelmogelijkheden vind je via deze link. Wie het liever wat minder uitdagend heeft en na de wandeling een frisse duik wil nemen, kan onder meer terecht rond het meer van Serre-Ponçon, trouwens het grootste kunstmatig aangelegde meer van Frankrijk. Rond het meer is het verfrissend wandelen en heerlijk genieten van de omgeving.

Wandelen langs het parcours van de Tour de France.

Op stap in de machtige Mercantour

Etappe 19: Embrun – Isola 2000

In etappe 19 wacht de renners een helse bergrit. Het startschot wordt gegeven in Embrun, vlakbij het Lac Serre-Ponçon, dat al eerder langs de route lag. Via de Col du Vars gaat het richting de Col de la Bonette, nota bene de hoogst geasfalteerde weg in Europa (2802 meter). Deze piek bevindt zich middenin het Parc national du Mercantour, een ruig natuurpark en een paradijs voor wandelaars met een hart voor de bergen. Het is één van de elf nationale parken op Frans grondgebied en is een beschermd gebied van maar liefst 68.500 hectare. Het park ontdekken kan met de maar liefst 600 kilometer aan wandelpaden. Er zijn zoveel prachtige plekken te bewonderen zoals de Vallée des Merveilles, gekenmerkt door ruim 30.000 rotstekeningen. Een andere must is bijvoorbeeld het meer van Allos, op ruim 2.200 meter boven de zeespiegel het grootste meer op dergelijke hoogte van Europa. Een hike rond het meer mag dan ook niet ontbreken op je bucketlist. Finishen doen de renners vlakbij de grens van Italië, in het populaire skioord Isola 2000. Zowel voor beginnende als ervaren hikers zijn er heel wat wandelmogelijkheden. Je vindt ze via onderstaande link.

Wandelen langs het parcours van de Tour de France.

Wandelplezier in het hinterland van Nice

Etappe 20: Nice – Col de la Couillole

Op de voorlaatste dag van de Tour de France proeven de renners al eens van Nice, waar de winnaar wordt gekroond na de afsluitende tijdrit. Maar voor het zover is, moet er eerst nog een stevige bergetappe overwonnen worden. Vanuit Nice, aan de Côte d’Azur, trekken de renners opnieuw de Mercantour in voor enkele pittige beklimmingen. Voor stevige wandelingen vlakbij Nice ben je in het regionaal natuurpark Préalpes d’Azur (Alpes-Maritimes) aan het juiste adres. Het is een schitterend park, ingeklemd tussen de Côte d’Azur en de Alpen waar je een enorme diversiteit aan flora kan ontdekken, maar met ook geschiedkundige waarde. Zo loopt de Route Napoléon, de weg die de Franse keizer aflegde toen hij terugkeerde van ballingschap in Elba, dwars door het de Préalpes. Het is een waar wandelparadijs met niet te onderschatten hoogteverschillen, want het hoogste punt bevindt zich om en bij de 1,800 meter. Het park in meerdere dagen verkennen kan op ‘La Maralpine’, een prachtige tocht van ongeveer 75 kilometer van Saint-Auban naar Grasse.

Wandelen langs het parcours van de Tour de France.

Vorstelijk genieten van de prachtige Côte d’Azur

Etappe 21: Monaco – Nice

Op zondag 21 juli valt het doek over de Ronde van Frankrijk met een 33,7 kilometer lange tijdrit van Monaco naar Nice. Een ontspannend laatste ritje wordt het allerminst want de renners krijgen nog wat klimwerk in het hinterland voorgeschoteld. Vanuit Monaco klimmen de renners naar Eze, om zo de afdaling in te zetten richting de finish in Nice. Wandelaars kunnen uiteraard letterlijk in de voetsporen van de Tour de France wandelen en de tijdrit te voet afleggen. Voor wie het liever wat rustiger heeft, kan kiezen voor een stadswandeling in het mondaine Vorstendom Monaco. Vergaap je er aan het Casino van Monte Carlo, het Prinselijke paleis of de vele luxejachten in de haven. Eze verkennen? Dat kan via de ‘Chemin de Nietzsche’. Vanaf het strand van Eze wandel je via een niet te onderschatten pad richting het middeleeuwse dorp. Net als vele schrijvers ging ook de Duitse filosoof vaak op pad aan de Côte d’Azur, waar hij meermaals verbleef. Op dit steile pad zou hij naar verluidt een deel van het boek ‘Also sprach Zrathustra’ geschreven hebben. Sluit net als de renners de ‘wandelronde’ van Frankrijk af op de prachtige boulevard in Nice, de Promenade des Anglais.

Wandelen langs het parcours van de Tour de France.

Andere artikelen