Liechtenstein Trail: op wandelavontuur in de dwergstaat


Ingeklemd tussen zijn majestueuze buurlanden Zwitserland en Oostenrijk ligt het Vorstendom Liechtenstein. Het indrukwekkende hooggebergte, bucolische weiden, wonderlijke wijngaarden, hier en daar een authentieke stad of een fraai kasteel bezorgen fervente wandelaars een hemelse glimlach. Meer nog! Op vier dagen tijd kan je het op drie na kleinste land van Europa volledig rondtrekken langs de Liechtenstein Trail. Speciaal voor wandel.be magazine gaan we op verkenning in de onbekende wandelparel.
Tekst & foto's: Stefaan Bailleur
Vanuit Zürich maken we gebruik van de Swiss Travel Pass tot in grensstad Sargans voor een lange treinrit, die echter nooit verveelt. Van bocht naar bocht kronkelt de spoorbaan zich langs een adembenemend wisselend berglandschap en de smaragdgroene boorden van de Zürichsee. Zwitserland heeft een ongelooflijk treinsysteem, dat extreem betrouwbaar en stipt is, maar bovenal ook zeer nauw aansluit op Liechtenstein. Met de bus gaat het dan verder naar het grensdorp Balzers. Dat je hier talrijke wandelaars tegenkomt, is niet ongewoon: Balzers is immers het startpunt van de Liechtenstein Trail. Deze wandelroute van zo’n 75 kilometer lang brengt je van het zuiden van Liechtenstein in de buurt van de Zwitserse grens naar het noorden vlak bij de Oostenrijkse grens. Onderweg ontdek je de elf schilderachtige dorpen van de dwergstaat. Afhankelijk van je conditie en persoonlijke wensen kan je de route in drie à vijf etappes afleggen.
In herberg Hofbalzers met het bijhorende restaurant Höfle wacht ons een gastvrije ontvangst door de familie Kindl. Het is een van de tientallen Liechtenstein Trail-wandelhotels waar we bagagetransport en een lunchpakket regelden. Nu nog enkel de LIstory-app downloaden. Met de app duik je niet alleen in de geschiedenis en cultuur van het land. De app is ook handig voor routeplanning en navigatie, al is de wandelroute perfect gemarkeerd in beide richtingen. Nu zijn we helemaal klaar voor het Liechtensteinse wandelavontuur.
Aan de landelijke grens met Zwitserland vatten we onbezorgd de tocht aan. De grenspaal wijst naar de oude nederzetting Mäls. Op Funkensonntag – het einde van de vastenperiode – strijden de inwoners van Mäls en hun buren uit Balzers voor het hoogste vreugdevuur. Tegen valavond worden de vreugdevuren aangestoken als een eeuwenoude traditie om de winter vaarwel te zeggen en de lente en vruchtbaarheid in te luiden. De Liechtenstein Trail is niet zomaar een wandeling, de wandelroute is ook een reis door de geschiedenis. Een van de hoogtepunten van de trail is het indrukwekkende Kasteel Gutenberg. Het middeleeuwse kasteel, dat zich hoog boven het dorp Balzers verheft, biedt niet alleen een fascinerende kijk in de geschiedenis van Liechtenstein, maar ook een grandioos uitzicht over de Rijnvallei. Via een oude Romeinse heirweg, die herinnert aan het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie duiken we het verleden in. Via de LIstory-app komen we te weten dat in 1806 een einde kwam aan het Rijk, toen Napoleon de Oostenrijkse keizer Frans II versloeg.
Eenmaal Triesen achter de rug, gaat het bergopwaarts naar de Sint-Mamertakapel. De ideale gelegenheid om even het oogverblindende panorama op buurland Zwitserland, enkele imposante drieduizenders en de lagergelegen Rijnvallei te bewonderen. Wat volgt is een steile klim naar het Walserdorp Triesenberg. De Walser migreerden in de 13e en 14e eeuw vanuit de Zwitserse regio Wallis naar Liechtenstein. In het Walser Museum kom je te weten dat Triesenberg nog steeds sterk verbonden is met de Walser tradities. Diezelfde tradities vinden we terug in de nederzetting Prufatscheg met de typische oude Walserboerderijen en -schuren met houten gevels, die op de wandelroute liggen. Elke boerderij lijkt haar eigen verhaal te vertellen. Als onderdeel van de trail is de Sagenwandelroute bijzonder leuk met de lokale Walser sagen en legenden die zich in de regio afspeelden.
Maar wat we niet hadden verwacht, was een ontmoeting met een groep lama’s en alpaca’s! Deze vrolijke dieren hebben hun thuis gevonden in de groene weiden van Triesenberg. Ze zijn niet alleen een leuke attractie voor kinderen, maar ook een aangename pauze voor volwassenen tijdens de wandeling. Anna-Lena Beck en Marc Schädler van Lama- & Alpakahof Triesenberg verzorgen de dieren al enkele jaren. Daarnaast organiseren ze ook lama- en alpacawandelingen in de bosrijke streek. Om de wandeling mooi af te ronden kan je genieten van een buitenbarbecue of raclette-avond en daarna de nacht doorbrengen in een yurt.
Het laatste deel van de tweede etappe start via een zeer steile afdaling door het bos naar de ruïnes van kasteel Schalun, gelegen op een rotspunt boven het centrum van Vaduz. Zodra het pad vlakker wordt, opent de Quadretschaweg zich en bereik je via de Schlossweg een van de meest iconische plekken in Liechtenstein: kasteel Vaduz. Hoewel het kasteel van de prinselijke familie niet toegankelijk is voor het publiek, biedt het een prachtig uitzicht op Vaduz en de omliggende regio. Wil je een kijkje nemen in het leven van de prinselijke familie, dan kan je terecht in de oude prinselijke cinemazaal. Terwijl we door de Städtle – het centrum van Vaduz – wandelen, genieten we van een charmante mix tussen moderne architectuur en traditionele stijl. Absolute aanrader is een bezoek aan het Kunstmuseum Liechtenstein of het Postmuseum, waar je meer leert over de geschiedenis van het land en de kunst van de regio. Zelf zijn we meer gefascineerd door de wijngaarden die de stad Vaduz omsluiten. Een van de meest gewaardeerde wijnhuizen in het land is Hofkellerei des Fürsten, het wijnhuis van de prinselijke familie. Hun pinot noir en chardonnay zijn bijzonder lekker.
Onze laatste etappe begint in Schaan, de grootste stad van Liechtenstein. Gelegen aan de voet van het majestueuze Rätikongebergte kan je het al raden. Klimmend over bospaden bereiken we Planken, de kleinste gemeente van Liechtenstein. Uitkijkend over de vallei en de bergketen van de Drie Zusters worden we door passanten hartelijk begroet met “Hoi”. Tussen Nendeln en Ruggell blijven we wat op onze wandelhonger zitten. Gelukkig eindigen we in het natuurreservaat Ruggeler Riet. In het voorjaar sieren paars heidegras en Siberische iris dit waterrijke moerasgebied. Nog een laatste maal wacht ons een steile klim naar de kasteelruïnes van Schellenberg en Hinterschellenberg. De Oostenrijkse grens met een schitterend zicht op de Oostenrijkse grensstad Feldkirch en het einde van ons Liechtensteins wandelavontuur wenkt.
Of toch bijna! In Malbun, het idyllische berg- en vakantiedorp gelegen op 1600 meter boven de zeespiegel, kan je de trail verlengen met 7 km. Vanaf het dalstation nemen we de stoeltjeslift naar de Sareiserjoch. Het wordt opnieuw genieten van een fantastisch panorama op het Malbundal en het Rätikongebergte. Al is het ook opletten geblazen: hier ligt immers nog sneeuw. Wijselijk volgen we een smalle grindweg langs de toegankelijkere Panoramaweg. In de lente staan de weiden hier vol bloeiende kleurrijke voorjaarsbloemen. Ter hoogte van Alp Pradamee wacht een korte afdaling naar het gezellige centrum van Malbun. Meteen een goede plek om op het terras van Hotel Turna te genieten van een lekkere maaltijd.
Dit artikel verscheen in het wandel.be magazine, editie maart 2025. Als lid van Wandelsport Vlaanderen vzw ontvang je gratis dit driemaandelijks magazine. Meer weten over het wandel.be magazine? Klik op onderstaande knop.