Inloggen als federatielid

Wandelen op Tenerife

Wandelen in Spanje, Tenerife
Wandelen in Spanje, Tenerife

Al eens gedacht aan Tenerife voor jouw volgende wandelvakantie? Het grootste eiland van de Canarische Eilanden, op amper vier uur vliegen van Brussel, biedt fantastische wandelmogelijkheden. Het eiland telt meer dan 1.500 kilometer aan wandelpaden die slingeren door 43 betoverende natuurgebieden. Tenerife is gevormd op vulkanisch gesteente. Je wandelt steevast op maanlandschappen die fel contrasteren met weelderige groene valleien en bergen. Van het regenwoud in Anaga, tot de maanlandschappen in El Teide en de wandeling rond El Chinyero, de vulkaan die in 1909 uitbarstte en waar je nu op een boeiende manier de lavastromen kan verkennen. Journalist en wandelliefhebster Merel ging er op verkenning en geeft graag enkele wandeltips.

Door Merel Baetens, foto’s: © VisitTenerifeNL

Anaga Natuurpark

Ongerepte natuur verrast

Vlakbij hoofdstad Santa Cruz, vind je het Anaga Natuurpark. Wij wandelen er een stevige route die ons bleef verbazen: van tropisch laurierbos tot vulkanisch landschap met zicht op de oceaan.

De route begint in tropische sfeer met een lichte klim in het altijd groene laurierbos. Daar kunnen we onze ogen niet geloven. Is dit echt Tenerife? Ja hoor, onze gids Carlos vertelt over het tropische microklimaat in het bos, want het ligt praktisch in de wolken.

Wanneer even later de helderblauwe Atlantische Oceaan tussen de bomen verschijnt, kan je niet anders dan blij worden. We laten het laurierbos achter ons en beginnen af te dalen richting het dorpje El Dranqillo. Het is ongelooflijk hoe snel omgeving en klimaat op dat moment veranderen! Omringd door oude vulkanische kraterpijpen wordt het steeds droger, inclusief andere bijzondere bomen en planten.

We dalen verder af, waar machtige kliffen ons nog van het water onderscheiden. Even omringen we ons volledig door rotsen en is er weinig groen te bespeuren. Dat is opnieuw een totaal andere beleving. In dat drogere gebied spotten we heel wat hagedissen, die huizen tussen de hete stenen.

Tot slot vervolgen we het pad richting de vuurtoren van het dorpje Roque Bermejo. Daar tanken we voldoende water bij voor de pittige klim terug naar boven. De laatste loodjes zijn echt wel het zwaarst, maar het uitzicht boven is opnieuw adembenemend. We staan er volledig omringd door oude vulkanen! Interessant is het inzicht in de ontstaansgeschiedenis van Tenerife dat we hier krijgen, want het eiland werd gevormd door onderzeese uitbarstingen op deze plek. Nadien dalen we rustig af terug naar Chamorga. Moe maar ontzettend voldaan, laten we de ongerepte natuur van Anaga achter ons.

Praktisch

  • Duur: 5-6 uur
  • Afstand: 13 km
  • Moeilijkheidsgraad: hoog
  • Bewegwijzering: Volg de pijlen richting El Dranqillo, Roque Bermejo en terug naar Chamorga (PR TF 6). De wandelpaden zijn duidelijk gemarkeerd met wit/gele strepen.
  • Adres startpunt: ‘Startpunt Anaga Coastal Hiking Tour’ op de TF-123 in Chamorga.

Nationaal Park El Teide

Tussen de vulkanen

De hoogste vulkaan van de Canarische eilanden én de hoogste berg van Spanje, ‘El Teide’ heeft zelfs z’n eigen nationaal park. Het is een absolute must voor iedereen die Tenerife bezoekt. Onze verwachtingen waren hoog en werden moeiteloos overtroffen door dit natuurwonder.

Zes uur ‘s avonds, aan een helderblauwe hemel glinsteren de laatste zonnestralen voor de avond valt. We zijn net aangekomen bij het startpunt van de wandeling. Al snel begrijpen we waarom ons dit moment van de dag werd aangeraden. We stappen omhoog tussen de vulkanen en ontdekken ontelbaar veel verschillende kleurtinten in wat ons eerst een desolaat landschap leek. De Canarische dennenbomen komen meteen prachtig tot hun recht in de avondzon. Hun naalden worden groener en ons energieniveau stijgt.

De klim naar boven is lang en traag, maar dat is niet erg. We staan regelmatig even stil. Vooral om te luisteren naar Myriam, zowat de meest gepassioneerde gids die we ooit ontmoetten. Ze vertelt ons over de verschillende soorten lavastromen en hoe die het landschap gemaakt hebben tot wat we vandaag zien. De weg naar boven is bovendien een aangenaam wandelpad. Het vulkanisch puin voelt fijn onder onze voeten.

Eens boven zijn de kleurenformaties indrukwekkend: van bruin naar zwart tot zelfs roodachtig met een helderblauwe hemel als achtergrond. Het lijkt wel een buitenaards panorama. We bevinden ons dan ook op meer dan 2000 meter hoogte. Van daaruit zijn de Teide en al zijn omringde vulkanen zonder twijfel één van de meest impressionante uitzichten die we ooit zagen.

Door de aanzienlijke hoogte, verandert de begroeiing rondom ons. We ruilen de dennenbomen in voor een zeldzame plant. De ‘Retama del Teide’ of ‘Witte Teidebloem’ groeit enkel hoger dan 2000 meter in het nationaal park en op de bergtoppen van naburig eiland La Palma. Super uniek! Dat merken we vooral aan Myriams blijdschap telkens we er één tegenkomen.

Even later is het tijd om het vulkanisch uitzicht achter ons te laten. We dalen terug af richting startpunt. De laatste zonnestralen schijnen tussen de bomen en de sfeer is bijzonder vreedzaam. Zoals Myriam mooi verwoordde, ‘hier voel je de energie van de aarde’. Daar word je stil van.

Praktisch

  • Duur: 2,5 uur
  • Afstand: 5 km
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Bewegwijzering: volg de borden met nummer 13 (route 13 – Sámara)
  • Adres startpunt: Mirador de Sámara, 38688 Guía de Isora, Santa Cruz de Tenerife, Spanje

El Chinyero

Een vulkaanuitbarsting komt tot leven

Zegt de naam Chinyero jou iets? Ons ook niet. Toch gebeurde hier de laatste vulkaanuitbarsting op Tenerife. We wandelen rond de vulkaan en worden verwonderd door zijn kracht en grootsheid.

Het was in november 1909 dat El Chinyero voor het laatst uitbarstte. Tien dagen lang trilde het eiland en vloeide lava naar beneden. Hoe ziet het landschap er meer dan 100 jaar later uit? Bij vertrek kunnen we ons daar nog maar weinig bij voorstellen. We beginnen in het dennenboombos, waar we leren over de Canarische dennenbomen die vuurbestendig zijn. Echt waar! Door hun extreem dikke schors vat de kern geen vuur en groeien er amper twee maanden na een brand al opnieuw naalden aan. De buitenkant van de stam is wel zwart, wat een buitengewoon zicht oplevert.

Eens uit het bos, snappen we meteen wat de impact van een vulkaan kan zijn. Metershoge steenachtige resten van de lavastromen doemen voor ons op. Het is impressionant hoe een vulkaan het landschap kan vormgeven. Bovendien is bij deze uitbarsting zelfs het verhaal erachter noemenswaardig. Toen meer dan 100 jaar geleden het vuur naderde, waren de buurtbewoners bang en hielden ze sterk vast aan hun geloof. Ze organiseerden zelfs een processie. Enkele dagen later hielden de lavastromen op, nét voor het kerkje van het dorp Las Manchas. Misschien was de natuur uitgeput, maar de dorpsbewoners wisten wel beter. Zij waren getuige van een religieus mirakel…

We wandelen een hele tijd tussen de oude lavastromen. Dat blijft indrukwekkend. We kunnen ons haast niet voorstellen hoe zo’n grote massa op korte tijd uit de vulkaan is gekomen. Daarna vervolgen we onze weg via gezellige bospaadjes, met bijzondere planten en bloemen erlangs. Gofio is ons het meest bijgebleven. Canarische eilandbewoners roosteren de gemalen zaden van deze plant tot een soort superfood boordevol vezels.

Uiteindelijk komen we op het misschien wel meest spectaculaire deel van de route. We wandelen langs een woestijn van zwarte steentjes en zijn nu vlakbij El Chinyero. We staan even stil. Zo’n zwart landschap hebben we nog nooit gezien. We kunnen ons steeds beter voorstellen hoe krachtig een vulkaanuitbarsting is. En hoe veerkrachtig de natuur is, want middenin het verbrijzelde zwarte landschap staan er gewoon weer dennenbomen. Ze stralen eens zo hard in die dorre achtergrond. De cirkel van het leven, hoe sterk is dat. Met die gedachte lopen we terug het dennenbos in en eindigen we de route.

Praktisch

  • Duur: 2,5 uur
  • Afstand: 5,7 km
  • Moeilijkheidsgraad: laag
  • Bewegwijzering: Volg de ‘Circular Chinyero’ pijlen (PR TF 43). De wandelpaden zijn duidelijk gemarkeerd met wit-gele strepen.
  • Adres startpunt: kilometerpunt 15 op de TF-38 weg richting Santiago del Teide

Zelf wandelen op Tenerife

Wandelen op Tenerife is een bijzondere ervaring, De afwisselende landschappen maken de wandelroutes op Tenerife zeer interessant, voor zowel de beginnende als ervaren wandelaar. Wil je het maanlandschap van El Teide, de hoogste berg van Spanje ontdekken? Of zin tot een uitdagende wandelroute naar de Masca kloof.

Reis van 21 tem 28 september 2024 mee tijdens onze wandel.be wandelreis naar Tenerife.

Andere artikelen