Inloggen als federatielid

Met deze tips kies je de juiste wandelrugzak

Op wandel.be geven we je tips voor de aankoop van een wandelrugzak.
Op wandel.be geven we je tips voor de aankoop van een wandelrugzak.

Ben je toe aan een nieuwe wandelrugzak, maar weet je niet goed waar te beginnen in je zoektocht? We begrijpen het volledig, want de keuze aan rugzakken voor wandelaars is groot en hangt af van heel wat persoonlijke factoren. Daarom denk je terecht goed na vooraleer je een wandelrugzak aanschaft. Bij wandel.be helpen we je met de tips van deuter alvast op weg.

Tekst: wandel.be / deuter - Foto's: deuter

De voordelen van een wandelrugzak

Vaak wordt het dragen van een rugzak letterlijk aanzien als een echte last om de schouders. Meestal onterecht, want een wandelrugzak heeft wel degelijk heel wat voordelen te bieden. Het spreekt voor zich dat een rugzak je toelaat om heel wat spullen handig op te bergen en mee te nemen op wandelavontuur. Kledij, snacks, telefoon of drinkfles? Het zijn maar enkele van de vele items die je dankzij de verschillende compartimenten in je rugzak ordelijk kan wegbergen en snel kan naar grijpen wanneer je deze nodig hebt. Wist je trouwens dat het dragen van een rugzak je houding kan verbeteren? Wanneer je het gewicht namelijk gelijkmatig over de schouders, heupen en rug verdeelt, verminder je zo de kans op het ontwikkelen van rug- of nekklachten.

Hoe kies ik precies een rugzak?

Op zich heb je niet veel nodig om te wandelen, maar toch is het fijn als je rugzak genoeg ruimte voorziet voor onder meer een flesje water, wat proviand, een wandelgids of reservekledij. Als je meerdere dagen stapt, heb je misschien wel nood aan een grotere rugzak. Ook zijn de hoeveelheid voor- en zijvakken, de toegankelijkheid van je rugzak en de mate van ventilatie handige punten om mee te nemen tijdens je zoektocht. Een rugzak moet uiteraard ook goed aanvoelen wanneer je die draagt, daarom is de ruglengte cruciaal. We bespreken het allemaal hieronder.

Meet de lengte van je rug

Bij het kiezen van een wandelrugzak is de ruglengte een belangrijke factor. Een rugzak moet namelijk goed passen, zodat de last gelijkmatig over de rug wordt verdeeld en zo je comfort tijdens de wandeling garandeert. Rugzakken kunnen vaak variabel worden ingesteld, maar toch let je bij de aanschaf van een rugzak best op de juiste ruglengte. Pas daarom steeds goed de rugzak, alleen zo weet je of de ruglengte van de rugzak goed is voor jou. Wist je trouwens dat je eenvoudig zelf de lengte van je rug kan bepalen wanneer je een nieuwe rugzak kiest? Dat kan hier.

Soms volstaat een standaard rugzak niet. Daarom ontwikkelde deuter een gamma aparte rugzakken voor dames en heren. De SL rugzakken zijn bijvoorbeeld afgestemd op de anatomie van een vrouwenlichaam. Deze rugzakken hebben een kortere rug, smallere schouderbanden en conisch gevormde heupvinnen. Ben je juist wat langer? Bij de EL rugzakken (Extra Long) zijn de ruglengtes met 6 tot 9 centimeter verlengd, waardoor ze perfect zijn voor mensen tussen de 1.85 en 2 meter. Uiteraard is het belangrijk om een rugzak steeds goed te passen voordat je ermee op pad gaat.

Wat neem je allemaal mee? Bepaal de inhoud.

Naargelang de aard van je wandeling (dagtocht of meerdaags avontuur) zal je dus kiezen hoeveel liter inhoud je rugzak moet bevatten. Denk dus vooraf goed na welke spullen je allemaal mee wil nemen op je wandeling. Doorgaans heeft een wandelrugzak een inhoud tussen de 10 en 35 liter. Bij deuter is de lichtgewicht Speed Lite 13 de kleinste (en ook lichtste!) rugzak: enorm handig als je niet veel spullen meeneemt. Nood aan meer opbergruimte? Ga dan bijvoorbeeld voor een grotere Futura of AC Lite. Niet helemaal zeker van je keuze? Zorg ervoor dat je steeds de rugzak test met een realistisch geladen gewicht. Zo kom je tijdens je wandeling niet voor zware verrassingen te staan.

Kies bijkomende features zoals ventilatie

Juiste ruglengte, check! Perfecte inhoud, dubbel check! Je bent alvast goed op weg bij het kiezen van de perfecte rugzak. Nog een ander belangrijk aspect in je keuze zijn de banden en gespen. De meeste rugzakken hebben zo, naast comfortabele schouderbanden, ook een handige borstband, die de rugzak perfect op z’n plaats houdt. Ook bevatten de meeste rugzakken een heupband. Kies je voor een rugzak met een stevige heupband, dan draag je het gewicht voor het grootste deel op je heupen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het specifieke rugsysteem van een wandelrugzak. Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt, een rugzak kan al snel een vervelende ‘zweetrug’ teweegbrengen. Bij deuter kan je onder meer rekenen op het Aircomfort-systeem, een rugsysteem met mesh-rugpand, zo is zweet voortaan verleden tijd.

Accessoires maken je rugzak compleet

Wie wandelt, neemt best steeds wat drinken mee. Je kan gerust een flesje water in je rugzak kwijt, maar wat dacht je van een handig waterreservoir ? Zo heb je steeds je water binnen handbereik en hoef je niet te stoppen tijdens het wandelen. Daarnaast kunnen de meeste dagrugzakken wel tegen een buitje, maar zijn ze niet waterdicht. Heel wat rugzakken in het gamma van deuter, zoals de Futura, hebben ook een geïntegreerde regenhoes. Heeft jouw rugzak geen regenhoes? Geen paniek, deuter heeft ook losse regenhoezen in de collectie.

Ga gerust op pad

Hopelijk kan je met deze informatie de perfecte wandelrugzak kiezen die perfect aansluit op je sportieve plannen. Dan rest er nog maar één ding: kies de juiste rugzak, ga op pad en geniet! 😉 Meer informatie over de rugzakken van deuter vind je via onderstaande knop.

Meer tips over de perfecte wandeluitrusting?

Andere artikelen