Met de lente en de zomer in aantocht verhoogt ook de activiteit op landelijke wegen. Zowel tractorbestuurders als sportievelingen maken dan intensiever gebruik van de doorgaans verkeersluwere routes. Om het risico op ongevallen te verminderen en het bewustzijn te verhogen, lanceert de Boerenbond opnieuw een sensibiliseringscampagne ‘Samen op de weg’. Deze is specifiek gericht naar bestuurders van landbouwvoertuigen en kwetsbare weggebruikers die vaak in contact komen met het landbouwverkeer, namelijk voetgangers en fietsers. Uithangborden van de campagne zijn profwielrenner Yves Lampaert en z’n broer Jens, zelf landbouwer. Samen geven ze tips die niet alleen voor fietsers van tel zijn, maar evengoed voor alle sporters die van de openbare weg gebruik maken en in contact komen met landbouwvoertuigen.
Tekst: wandel.be / Foto’s: Boerenbond
Met de woorden ‘I’m just a farmer’s son from Belgium’, werd Yves Lampaert wereldberoemd. Hij sprak ze uit nadat hij zich tijdens de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk in ’22 naar de gele trui fietste. De profwielrenner komt namelijk uit een landbouwfamilie. Zo doet z’n broer Jens aan akkerbouw en teelt hij onder andere courgettes, bloemkool, prei en aardappelen. Hij is meestal op het veld te vinden, maar moet ook vaak de weg op om richting de akker te rijden. Het delen van de weg tussen landbouwers en fietsers, maar ook sporters in het algemeen is dan ook een ‘hot topic’ aan de tafel van familie Lampaert. Met jaarlijks duizenden trainingskilometers op de openbare weg en een broer als landbouwer kent Yves misschien wel als geen ander de gevaren en uitdagingen rond het delen van de weg tussen sporters en landbouwers. Samen met z’n broer geeft hij enkele tips die niet alleen voor fietsers, maar evengoed voor wandelaars de veiligheid in het verkeer verhogen.
Boer Jens is vaak op het veld te vinden, maar moet ook geregeld de weg op met z’n landbouwmachines. “Tijdens een rit van veld naar veld kom ik geregeld wel eens fietsers of wandelaars tegen, vaak op relatief smalle landelijke wegjes. Wanneer dat gebeurt, probeer ik altijd plaats te maken. Maar het houdt ook een goede wisselwerking in: de houding van de ene weggebruiker moet de houding van de andere versterken. Als we allebei een beetje ruimte geven, lukt het perfect. Dat is zowel het geval voor voetgangers als voor fietsers.” Het best kan je je inleven in de plaats van de ander, geeft Jens nog mee. “Ik vind dat een wandelaar of fietser zich ook eens in de plaats van de boer moet stellen. Rem of stop desnoods tot de machine gepasseerd is en rijd dan weer verder.” Dat kan Yves alleen maar beamen. “Ik steek ook vaak m’n hand op naar hoffelijke chauffeurs. Dat wederzijds respect vind ik heel belangrijk.”
Yves en z’n broer Jens geven ook enkele concrete tips mee die de verkeersveiligheid op de openbare weg moeten verhogen. Beginnen doen we met misschien wel met de basis: respecteer ten allen tijde de wegcode en wees je bewust waar je best wandelt op de openbare weg. In deze blogpost lees je alles over waar je op de weg per situatie het best wandelt.
Meer informatie over deze campagne van de Boerenbond lees je via onderstaande knop.