Inloggen als federatielid

Veilig wandelen in het donker - waar moet je op letten?

Wandelen en aandacht voor verkeersveiligheid gaan hand in hand. Bij wandelen tijdens de donkerste periode van het jaar moet iedere weggebruiker extra oplettend zijn. Wandel.be helpt je graag op weg met enkele tips om die gevaren zo goed mogelijk uit te sluiten en veilig te wandelen in het donker.

Tekst: wandel.be, foto's: © Jo.phogotraphix & Regatta Great Outdoors

Bij veilig wandelen ligt de focus op drie hoofdthema's:

  • Ik val op,
  • Ik let op
  • Ik stap waar het moet

Kies voor kleur en reflectie

Vooral in het donkere winterseizoen is het thema Ik val op heel belangrijk. Het is essentieel dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Als wandelaar blijf je een zwakke weggebruiker. Zorg er dus zelf goed voor dat je opvalt en een reflecterend hesje en/of reflecterende accessoires draagt. Zelfs overdag ben je in slecht weer ook beter zichtbaar als je felgekleurde kleding draagt. Hou er rekening mee dat in de regen het zicht voor automobilisten een stuk minder kan zijn dan voor jou als wandelaar. Bovendien zien we ’s nachts of in het donker slechts 5% van wat we overdag zien. Het gezichtsvermogen vermindert en het reactievermogen vertraagt bij het ouder worden en/of bij vermoeidheid van de chauffeur. Onderzoek leert dat wanneer het donker is, automobilisten je met donkere kledij pas vanop 20 meter in hun koplampen opmerken. Je bent dus – zelfs voor oplettende chauffeurs – zo goed als onzichtbaar. Een wandelaar met kleurrijke kledij wordt vanop 50 meter opgemerkt. Draag je bovendien reflecterend materiaal, dan word je al opgemerkt op 150 meter. Kiezen voor kleur en reflectie kan dus levensreddend zijn.

Kies voor kwaliteit

Het bekendste en het makkelijkste om je zichtbaarheid te verbeteren in het verkeer is een fluohesje dragen. De hesjes werken zeer effectief, want ze combineren fluorescerend en reflecterend materiaal. Toch is niet elke wandelaar overtuigd om het wat onhandige en soms weinig flatterende hesje te dragen. Er bestaan gelukkig nog heel wat andere mogelijkheden om op te vallen in het verkeer. Denk maar aan de vele gadgets en accessoires die op de markt zijn: reflecterende sleutelhangers, arm- en beenbanden, stickers, tape, petjes,… Je kan uiteraard ook bewust je wandeluitrusting gaan kiezen. Heel wat jassen, softshells, rugzakken, maar ook broeken en schoenen hebben vaak ingewerkte reflecterende elementen. Let bij de aankoop van reflecterend materiaal wel op de kwaliteit van het product. Gekleurde reflectoren weerkaatsen het licht bijvoorbeeld een stuk minder dan zilvergrijze reflectoren. De gekleurde filmlaag slikt namelijk een deel van het licht op. Kies voor goed reflecterend materiaal dat voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm.

Veilig wandelen in groep

Bij duister weer, felle regen of mist (zonder goede zichtbaarheid tot op 200 meter) moet een groep wandelaars volgens de wegcode verplicht verlicht zijn. De wetgever heeft de term 'groep' echter niet duidelijk afgebakend, maar je kiest vanzelfsprekend voor optimale veiligheid. Extra zichtbaarheid kan nooit kwaad! Als er – in deze volgorde – geen voetpad, vervolgens geen verhoogde berm, gewone berm, parkeerzone of fietspad is, dan moet een groep wandelaars met begeleiding rechts op de rijbaan stappen. Daarbij moet dan het witte licht links vooraan te vinden zijn, het rode licht links achteraan. Is de groep wandelaars lang, dan is het bovendien verplicht om op de flanken bijkomende witte lichten te voorzien die in alle richtingen zichtbaar zijn.

Op zoek naar kledij die opvalt in het donker?

In de wandel.be shop vind je heel wat leuke kledij met ingewerkte reflecterende en lichtgevende elementen.

Andere artikelen