Op de cover van het nieuwste wandel.be magazine (sept '24) prijkt Dirk De Wachter. De bekende psychiater en hoogleraar geeft toe niet de grootste sportieveling te zijn, maar vond in wandelen dé ideale manier om in beweging te blijven. Wandelen doet prof. Dr. De Wachter het liefst in stedelijk gebied, waar hij vol verwondering de gebouwen en mensen observeert. De auteur van onder meer Vertroostingen ziet in wandelen heel wat voordelen: het werkt therapeutisch, samen wandelen zorgt voor extra verbinding en in de natuur biedt het ook nog troost.
Tekst: wandel.be - Foto's: Gregory Van Gansen
Dirk De Wachter (1960) is hoogleraar aan de KU Leuven en psychiater en psychotherapeut bij het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven, campus Kortenberg. Hij is expert op het gebied van systeem- en gezinstherapie en is in de Belgische en Nederlandse media een graag geziene gast om zijn visie op de huidige geluksmaatschappij, rouw en het nastreven van zingeving te geven. Als auteur publiceerde De Wachter meerdere bestsellers. Daarnaast is De Wachter ambassadeur van Bewegen op Verwijzing, een initiatief van Vlaams Instituut van Gezond Leven dat mensen die meer willen bewegen, simpel op weg helpt. Met een verwijsbrief van een huisarts of andere zorgverlener kan iemand terecht bij een professioneel Bewegen op Verwijzing-coach om een beweegplan te maken
Wandelaars bestaan op een breed spectrum, van hypersportievelingen die niet terugdeinzen voor de strafste uitdagingen tot stappers die gelukkig worden van een ‘rondje kerktoren’. Over de vraag tot welke categorie Dirk De Wachter behoort, is hij rechtuit: “Ik ben het toonbeeld van non-sportiviteit”, geeft de dr. Prof grif toe. “Alle sporten die tegenwoordig gepromoot worden – en terecht – vind ik niet zo prettig en kan ik ook niet zo goed. Maar ik ben een dokter en ik vind ook dat beweging een belangrijke zaak is.” Waar De Wachter dan wel enthousiast van wordt? Wandelen! “Ik hou van wandelen en dan vooral in de steden. Ik vind het heerlijk om rond te kijken naar de gebouwen en mensen om me heen.” De favoriete wandelbestemming van De Wachter is Parijs, waar hij een jaar als assistent werkte in een groot psychiatrisch ziekenhuis. “Wandelen kost niets. Als assistent werd ik niet betaald en daarom was wandelen dé uitgelezen manier om de schoonheid van de stad te ontdekken. Sindsdien maak ik er zelfs een beetje een sport van om alle straten van Parijs te bewandelen.”
De Wachter ervaarde vanop de eerste rij de fysieke voordelen die wandelen teweeg brengen. In 2022 werd bij hem darmkanker ontdekt. “Sinds ik ziek ben geworden wil ik toch blijven bewegen. Omdat ik niet sportief ben is het wandelen perfect voor mij. Als het wandelen niet zou bestaan, dan zou ik het uitvinden! Het is voor mij onlosmakelijk verbonden aan een goed leven.” Naast de lichamelijke effecten merkt de psychiater ook de positieve mentale gevolgen die wandelen teweeg brengen. “Wandelen werkt zo goed als antidepressiva. Er zijn evidencebased studies die dat effect aantonen van beweging in combinatie met therapie.”
De positieve therapeutische effecten van wandelen kan De Wachter eenvoudig wetenschappelijk verklaren. “Bij beweging komen allerlei endorfines en ingewikkelde structuren in de hersenen vrij die positief werken op het brein.” Daarnaast zag zijn team in Kortenberg een ander voordeel bevestigd tijdens coronatijd. “Onze mensen zijn toen gaan wandelen met de patiënten. Dat was goed voor de beweging, maar ook voor het contact. Soms is het ongemakkelijk en te direct om een gesprek rechtover elkaar te voeren. Naast elkaar wandelen in de natuur of stad geeft een soort connectie die minder dwingend is.” En dat wisten trouwens de Griekse filosofen als Aristoteles al. “De Oude Grieken wandelden door de zuilengangen van Athene en filosofeerden over het leven. Al wandelend dus!”
Het volledige interview met Dirk De Wachter lees je in het nieuwste wandel.be magazine, hét tijdschrift over wandelen, gezondheid en natuur. Meer info over het wandel.be magazine vind je via onderstaande knop.