Inloggen als federatielid

Elfbergentocht: pittige Flanders Trails over West-Vlaamse getuigenheuvels

De Elfbergentocht is een Flanders Trails wandeling.
De Elfbergentocht is een Flanders Trails wandeling.

Voor de voorlaatste Flanders Trails uitdaging van 2024 moeten fervente wandelaars in het West-Vlaamse Heuvelland zijn. Op zaterdag 7 september worden tijdens de Elfbergentocht - Flanders Summits enkele unieke omlopen voorgeschoteld met als letterlijke hoogtepunten de verschillende ‘bergen’ die het Heuvelland rijk is. Sportieve wandelaars die op zoek zijn naar een echte challenge kunnen zich uitleven op een tocht vol geschiedenis, legendes en natuurpracht. Zowel beginnende als ervaren langeafstandswandelaars worden uitgedaagd langs, op en over de verschillende West-Vlaamse getuigenheuvels met een afstand van 35, 42 of de ultieme uitdaging van maar liefst 55 kilometer.

Foto's: Jo. photographix

Het startschot van de Elfbergentocht – Flanders Summits wordt gegeven in Westouter, één van de acht dorpen van het Heuvelland. Deze West-Vlaamse streek staat gelijk aan idyllische vergezichten, stille dorpen met nog stillere dodenakkers, heuvels die er bergen heten en verdwenen grenspalen. Wie er van een sportieve uitdaging houdt, komt er steeds aan zijn/haar trekken. Wandelaars kunnen zich tijdens de Elfbergentocht, de wandeltopper van het Heuvelland, verwachten aan prachtige panorama’s, heerlijke onverharde paden, glooiende wijngaarden en verrassend pittige hellingen.

Langs de Schreve en Vlaamse ‘bergen’

De Heuvellandse getuigenheuvels krijgen de hoofdrol in een onvergetelijke Elfbergentocht vol geschiedenis en natuurpracht. Als extraatje volgt zelfs een uitstapje naar het buitenland! Net niet en toch even wel over de ‘Schreve’, de grens met Frankrijk. En natuurlijk geen Elfbergentocht zonder de ‘bergen’ die de streek z’n glooiende karakter geven. Verwacht je niet aan ruige bergtoppen of groene alpenweides, maar aan korte, stevige kuitenbijters die in de kleren kruipen. Al naargelang de afstand worden de volgende hellingen voor de voeten gegooid: Catsberg (146m), Kokereelberg (112m), Vidaigneberg (138m), Boeschepeberg (139m), Col de Berthen (109m), Zwarte berg (152m), Baneberg (140m), Rodeberg (138m), Scherpenberg (125m), Kemmelberg (156m) en de Monteberg (115m). Iedere berg heeft z’n eigen verhaal, steiltegraad, charme en historiek.

Genieten en afzien in alle stilte

Dat je tijdens de Elfbergentocht vaak enkel je eigen ademhaling zal horen, is geen toeval. Zo dring je bij de afdaling van de Rodeberg diep door tot in het hart van het bos. Het is er heerlijk genieten van de stilte. Net als in de Douvevallei, waar een schitterend uitzicht op de Noord-Franse stad Bailleul je opwacht. Langs holle wegen gaat het verder richting onder meer de Catsberg en de cisterciënzerabdij van de paters trappisten, waar het nog ongerepte landschap voor fantastische vergezichten zorgt.

Natuur en literatuur

In het bos van de Zwarteberg ontdek je de natuur op haar best en ook in het Parc Yourcenar is het aangenaam vertoeven. In het midden van het park kunnen schrijvers in een imposante villa hun ding komen doen. De villa is vernoemd naar de Frans-Belgische schrijfster Marguerite Yourcenar: als eerste vrouw werd zij toegelaten tot de Académie Française, de prestigieuze erelijst van de beste Franse auteurs. Langs kronkelende bospaden, zanderige landwegeltjes en deels verharde wegen langs beekjes en bronnen zet je je tocht verder tot wanneer Westouter opnieuw opduikt en je zintuigen even rust verdienen na een trail die je niet onbewogen laat.

Praktische informatie

Deelnemen aan de Elfbergentocht Flanders Summits kan enkel via voorinschrijving. Inschrijven op de dag zelf is niet mogelijk. Sportievelingen kiezen tussen drie afstanden: 55, 42 of 35 kilometer. De trails vertrekken telkens vanuit het charmante Westhoek-dorp Westouter, aan de Eventsite in de Meersstraat. In het deelnamepakket is onder meer een ruime bevoorrading (minstens 3 posten per afstand) opgenomen, een unieke omloop, een fijn aandenken en een ontspannend après-walk café.

De Elfbergentocht optimaal voorbereiden?

Dat doe je met de handige trainingsschema's van Wandelsport Vlaanderen vzw.

Andere artikelen