Inloggen als federatielid

Meerdaal Nature Trail: wandelen door het grootste loofbos van Vlaanderen

Voor de vierde Flanders Trails-organisatie van 2024 trekken we richting Vlaams-Brabant. De trailwalker kan er volop genieten (en afzien) op een bosrijk parcours met de nodige hoogtemeters. Wandel jij mee tijdens de 3de editie van de Meerdaal Nature Trail op zondag 19 mei 2024? Decor is het prachtige Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen, gesitueerd aan de oostelijke zijde van het Nationaal Park Brabantse Wouden, een machtig landschap dat zich via de Dijlevallei en het Zoniënwoud tot aan het Hallerbos in het westen uitstrekt. Afstanden variëren van 15 - 25 - 35 km tot een heuse wandeluitdaging van 50 kilometer.

Tekst: wandel.be - Foto's: © Jo.photographix

Meerdaalwoud als blikvanger

Deze 'Nature Trail' heeft zijn naam niet zomaar gekregen. Al meteen na de start duiken de wandelaars het Heverleebos in met zijn Arboretum van meer dan 400 uitheemse bomen. Afhankelijk van de gekozen afstand maak je daarna een fantastische lus in het 265ha grote Mollendaalbos, van oudsher een van de fraaiste delen van het Meerdaalwoud en minder drukbezocht dan Heverleebos. Het Margrietenpad brengt de eerste hoogtemeters en je loopt verder via Onthaalpoort De Torenvalk. Breng tussendoor gerust een gratis bezoekje aan de expo in de houten uitkijktoren, middenin het machtige Meerdaalwoud.

Fauna en flora onderweg

Wist je dat de gevarieerde bodemsamenstelling voor een enorme afwisseling in fauna en flora in het Meerdaalwoud zorgt? Droge heide, dennenbossen en adelaarsvarens vind je naast wintereiken, (haag)beuken, elzen en essen. Ook salomonszegel, gevlekte aronskelk en meiklokjes vervolledigen het floralijstje. Ruim 1000 eiken (met een omtrek van meer dan 2,5m) sieren het bos, waarvan de oudste meer dan 300 jaar zijn. Er zijn ook heel wat lorken en beuken van meer dan 40m hoog. Bij schemering heb je trouwens kans om een sprong reeën te spotten.

Flirten met de taalgrens

De Tomberg (102,5m) vormt het hoogste punt van het Meerdaalwoud. Tot eind 1600 werd hier woudrecht gesproken: de rechtbank zetelde in een speciaal daartoe opgetrokken gebouwtje. Voor je het weet, steek je tijdens de Meerdaal Nature Trail ook de taalgrens over. Langs de 4 km lange muur van Savenel in Néthen, aan de zuidkant van het Meerdaalwoud, volgt een stevige beklimming richting Onthaalpoort De Speelberg in Sint-Joris-Weert, een garantie voor pure bosbeleving. Via een holle weg van het Kouterbos daal je af naar rustpost de Zoete Waters, waar de langeafstandswandelaars nog langs het riviertje de Vaalbeek trekken. Na een kort maar nijdig klimmetje beland je opnieuw in Heverleebos.

Praktische informatie

De derde editie van de Meerdaal Nature Trail vindt dit jaar plaats op zondag 19 mei 2024. Deelnemers genieten van een uitgebreid deelnamepakket, bij iedere afstand worden voldoende rustposten voorzien met bevoorrading en sanitair. Uiteraard mag een sfeervol ‘après-walk café’ niet ontbreken. Deelnemen aan de Meerdaal Nature Trail kan enkel via voorinschrijving. Leden van Wandelsport Vlaanderen vzw stappen aan voordelig tarief. Klik op onderstaande knop voor meer info over de Meerdaal Nature Trail.

Voorbereiden op de Meerdaal Nature Trail?

Dat doe je met de handige trainingsgidsen van Wandelsport Vlaanderen vzw.

Andere artikelen