Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Mechelen wordt eerste ‘Wetlandstad’ van de Benelux – hier maak je de mooiste wandelingen

Mechelen als eerste stad in de Benelux erkend als Ramsar-wetlandstad.
Mechelen als eerste stad in de Benelux erkend als Ramsar-wetlandstad.

Stad Mechelen heeft een primeur te pakken. Als eerste stad in de Benelux heeft het de prestigieuze titel van Ramsar-wetlandstad gekregen. Deze erkenning wordt uitgereikt aan steden die zich actief inzetten voor het herstel en de bescherming van wetlands of natte natuurgebieden. Als pionier in het beschermen en op de kaart zetten van wetlands is de titel voor Mechelen oververdiend. En langs de vele wetlands in en rond Mechelen is het ook fantastisch wandelen. Bij wandel.be geven we in dit artikel dan ook enkele tips.

Tekst: wandel.be – Foto’s: Visit Mechelen (Aikon Productions), Wim Dirckx, Toerisme Provincie Antwerpen.

Ramsar-wetlandstad: wat is het?

Toegegeven: de kans is vrij groot dat je nog nooit over Ramsar-wetlands hebt gehoord. Daarom is een korte toelichting op zijn plaats. De Ramsar-conventie, opgericht in 1971 en ondertussen door ruim 170 landen ondertekend, heeft als doel wetlands (dat zijn natte natuurgebieden) wereldwijd te beschermen en te promoten. Want het belang van wetlands is niet te onderschatten. In de toenemende verstedelijking vervullen wetlands rond de stad verschillende functies. Zo fungeren wetlands als een soort van opslagbekken bij overvloedige regenval, maar werken ze ook als een natuurlijke thermostaat bij extreme hitte. Natuurgebieden vlakbij de steden zorgen namelijk voor verkoeling. Bovendien trekken deze wetlands heel wat waardevolle fauna en flora aan. Kortom, wetlands zijn een zegen voor de natuur.

Wandelen in het Mechels Broek, wetlands.

Wetlands in Mechelen: pionierswerk

In de omgeving van Mechelen bevinden zich maar liefst 320 hectare wetlands. Ze zijn van nature aanwezig in onder meer de valleien van de Barebeek, Vrouwvliet en de Zenne. Het mag dan ook niet verbazen dat de inspanningen van Stad Mechelen als ware pioniers wereldwijd worden erkend. In samenwerking met Natuurpunt zet Stad Mechelen zich in om natte natuur en water in en rond de stad te herstellen. Het Ramsar-label is dus een meer dan terechte erkenning! En uiteraard zijn we bij wandel.be ook geïnteresseerd in de wandelmogelijkheden om deze wetlands rond Mechelen te verkennen. Gezien de natte natuur neem je best stevig schoeisel of laarzen mee, maar de gebieden zijn zeker de moeite waard om te voet te verkennen. We geven je hieronder dan ook enkele wandeltips mee.

Wandelen in en rond Mechelen langs de wetlands.

Wandelen in het Mechels Broek

Deel van het Mechels Rivierengebied is het Mechels Broek een cruciaal wetland in de streek. Je vindt er een overvloed aan biodiversiteit én het is een belangrijke broedplaats voor trekvogels. Het vroegere overstromingsgebied van de Dijle is met ruim 100 ha aan natte graslanden de rust- en eetplek voor heel wat watervogels. Niet voor niets wordt het Mechels Broek wel eens een ‘internationale luchthaven voor vogels’ genoemd. Voor vogels is het de ideale stopplaats, voor heel wat andere soorten zoals alpenwatersalamanders, groene kikkers of gallowayrunderen is het een permanente thuisbasis. Vanuit hartje Mechelen, in de schaduw van de Sint-Romboutstoren, ontdek je met deze elf kilometer lange wandelroute het Mechels Broek. Je wandelt er langs de kronkelende Dijle, observeert vogels in een van de vogelkijkhutten en ontdekt uiteraard de uitgestrekte landschappen en waterplassen van het Mechels Broek. Voorzie stevig schoeisel (of zelfs laarzen), want het kan hier wel eens drassig liggen, zeker bij overvloedige regenval. Daarom is de wandeling helaas ook niet toegankelijk voor wieltjes.

Wandelen in het Mechels Broek.

Wandelen in de Barebeekvallei

Even verderop zijn er wandelmogelijkheden voor wie geen natte voeten wil of wie op zoek is naar een wieltjestoegankelijke tocht. De Barebeekvallei is een vochtig landschap van weilanden en akkers, vlakbij het Mechels Broek en naast de Dijle. Bekende gasten zijn hier onder meer de ooievaars van Dierentuin Planckendael, die hier een overvloed aan voedsel vinden. Bijna alle paden in de Barebeekvallei zijn trouwens verhard, zodat je hier met een gerust hart (en zonder natte voeten) op pad kan gaan. Ontdek de Barebeekvallei op deze groene wandeling van 4,60 km of deze langere tocht van 9,20 km. Beide wandelingen starten aan het Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied (Natuurpunt) in Muizen. Het is de ideale start voor natuurwandelingen in de Beneden-Dijlevallei en je kan er onder meer terecht voor allerlei info en brochures. Via onderstaande knop lees je er op de website van Natuurpunt alles over.

En nog veel meer wandelen langs wetlands

In het rivierenlandschap is er nog zoveel wandelmoois te ontdekken. Zo is ook Den Battelaer een belangrijk wetland in de buurt van Mechelen. In dit oud overstromingsgebied tussen het Kanaal Leuven-Dijle en de Zenne spot je heel wat dieren en planten zoals de blauwborst of de krakeend. Bovendien kom je al wandelend op de dijken helemaal tot rust. Je ontdekt het wandelgebied Den Battelaer via deze link. Even verderop vind je in Het Zennegat nog zo’n wandelparadijs. Hier vloeien De Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle samen in de Dijle, die verderop samen met de Nete uitmondt in de Rupel. Het is er prachtig wandelen tussen het unieke rivierenlandschap, in de groene rand van Mechelen.

Wandelen rond Mechelen met de wandel.be kalender

Nog meer wandelen in en rond Mechelen? Neem dan zeker een kijkje in de wandel.be kalender. In deze handige wandelkalender vind je ruim 1.200 georganiseerde wandeltochten door plaatselijke wandelclubs. Ook in en rond Mechelen worden wandelingen georganiseerd, neem dus snel een kijkje via onderstaande knop.

Meer wandelen rond Mechelen?

Andere artikelen