Inloggen als federatielid

Nieuwe Belgische pelgrimsweg ‘Via Tenera’ officieel geopend

De nieuwe Via Tenera wandelroute naar Santiago de Compostela dankt zijn naam aan de rivier Dender.
De nieuwe Via Tenera wandelroute naar Santiago de Compostela dankt zijn naam aan de rivier Dender.

Fijn nieuws voor wandelaars die via België de tocht richting Santiago de Compostela ondernemen, want onlangs werd de nieuwe pelgrimsweg ‘Via Tenera’ officieel voorgesteld aan het grote publiek. Deze gloednieuwe wandelroute loopt vanuit Antwerpen tot in het Franse Hordain, waar de Via Tenera aansluit op het traject Doornik – Saint-Quentin – Parijs.

Tekst: wandel.be - Foto's: Toerisme Scheldeland, Toerisme Oost-Vlaanderen (David Samyn & Sandra Koning), Jean-Marie Lison.

Te voet naar Compostela als heilige graal

Voor veel wandelaars staat een pelgrimstocht hoog op de bucketlist. En terecht, want het is misschien wel een van de grootste uitdagingen die je als wandelaar kan ondernemen. Of het nu gaat om een tocht met religieus motief of een puur sportieve uitdaging, op een pelgrimstocht leer je jezelf ongetwijfeld beter kennen. De mogelijke bestemmingen en wandelroutes om zo’n tocht te ondernemen zijn quasi eindeloos. Van Scherpenheuvel, Fatima, Lourdes tot zelfs Rome, er is voor iedere wandelaars wat wils. Maar voor velen blijft de tocht naar het Spaanse Santiago de Compostela de heilige graal. Deze iconische camino de Santiago blijft tot de verbeelding spreken door z’n geschiedenis, rijke cultuur, prachtige natuur en religieuze aspect.

De Eglise Saint-Martin in Ath ligt op de Via Tenera, wandelroute richting Santiago de Compostela.

Wandelen naar Santiago de Compostela vanuit België

Volgens het gekende gezegde leiden alle wegen dan wel naar Rome, ook richting Compostela krijgt de wandelaar heel wat opties voorgeschoteld. Wandelaars die via België op weg gaan naar Santiago de Compostela hebben momenteel de keuze uit een zevental routes, waaronder de Via Scaldea, Via Brabantica of de Via Yprensis. Deze Via’s maken deel uit van het Europese pelgrimswegennetwerk naar Compostela en verbinden wandelroutes uit Nederland met die van Frankrijk. Recent werd dus de Via Tenera voorgesteld. Deze sluit aan op de Nederlandse Jakobswegen Thuredrecht en Amsvorde; starten kan dus zowel in Breda als Bergen op Zoom.

De naam Via Tenera verwijst naar de rivier Dender (het Keltische woord ‘Tanare’ betekent zoveel als ‘woelig, bruisend water’) en zet het rijke pelgrimsverleden van de steden aan de Dender in de kijker. Verwijzingen naar pelgrims die van Dendermonde via Ath naar Frankrijk trekken, gaan immers al terug tot in de middeleeuwen.

De Dender is de rode draad op de Via Tenera wandelroute naar Santiago de Compostela.

De Via Tenera in een notendop

Tijd voor een kort woordje uitleg over de route. Tot in Antwerpen loopt de Via Tenera samen met de Via Brabantica, die met een passage door steden als Lier, Mechelen, Brussel, Nijvel net wat drukker is. De Via Tenera daarentegen is een pak rustiger. Eens je Antwerpen via de Sint-Annatunnel verlaat, gaat het door de polders van Kruibeke richting Rupelmonde. Al snel volgen Temse, Dendermonde en Aalst. Via Ninove gaat het over de iconische Kapelmuur naar Geraardsbergen. Heel wat natuurgebieden passeren de revue en in Lessines steek je de taalgrens over en gaat de route verder richting Ath en Beloeil. Even later doemt Frankrijk op en wandel je over rustige kasseiwegen, bekend van Paris-Roubaix, tot in Valenciennes. Niet veel verder bereik je Hordain, eindpunt van de Via Tenera. Hier kan je verder op weg richting Compostela via Doornik en Saint-Quentin, waar je langs Parijs kan stappen (Chemin Estelle) of de keuze maakt voor Reims (Via Francigena).

De Graventoren in Rupelmonde is een bezienswaardigheid langs de Via Tenera wandelroute naar Compostela.

Praktische informatie over de Via Tenera

Start je in Breda? Reken dan op ongeveer 11-14 stapdagen voor de 293 kilometer lange wandelroute tot in Hordain. Vanuit Bergen op Zoom is het zo’n 266 kilometer stappen. Daarnaast zijn er op de hoofdweg ook varianten opgenomen, waardoor de afstand soms iets langer kan uitvallen. In Hordain sluit de Via Tenera aan op de pelgrimsweg Doornik – Saint-Quentin – Parijs.

De route is goed bewegwijzerd, maar vooraf plannen is een must. Bekijk het traject van de Via Tenera hier. Graag een handig boekje op zak tijdens je tocht? De volledige wandelbrochure, die naast de nodige kaarten ook handige weetjes bevat, is te koop op de webshop van het Vlaams Compostelagenootschap:

Jezelf optimaal voorbereiden voor langeafstandstochten?

Vraag snel je ultra walker trainingsgids aan!

Meer wandelinspiratie?

Andere artikelen