Inloggen als federatielid

Vernieuwde stadswandelingen in Torhout en Tielt

Stadswandeling Torhout en Tielt voorgesteld.
Stadswandeling Torhout en Tielt voorgesteld.

Fervente stadswandelaars hebben er enkele nieuwe wandelopties bij. In het West-Vlaamse Torhout en Tielt werden recent nieuwe stadswandelingen ingehuldigd. De twee steden in het Brugse Ommeland zijn misschien niet de grootste, toch hebben ze enkele fijne troeven achter de hand, die voortaan te ontdekken zijn op een fijne wandelroute met bijhorende wandelbrochure. Bij wandel.be stellen we je ze kort voor en bespreken we de belangrijkste bezienswaardigheden onderweg. Ook geven we je een extra tip voor een leuke stadswandeling in Lo.

Tekst: wandel.be - Foto's: Visit West-Vlaanderen

WOII-geschiedenis en UNESCO Werelderfgoed in Tielt

Beginnen doen we met de nieuwe stadswandelroute in Tielt. Deze start aan het stadhuis, waar je meteen ook een infobord terugvindt. Wist je trouwens dat de geschiedenis van het stadshuis van Tielt teruggaat tot 1245? Toen gaf namelijk de gravin van Vlaanderen, Margaretha van Constantinopel, de toelating voor de bouw van een passantenhuis voor arme pelgrims en zieken. Het is maar één van de vele wist-je-datjes die je op de stadswandelroute van Tielt ontdekt. Wandelaars krijgen een parcours van 5,7 kilometer voorgeschoteld, dit keer niet bewegwijzerd met klassieke bordjes maar met maar liefst 97 klinknagels! Deze gidsen je langs historische bezienswaardigheden, imposante herenhuizen en zelfs UNESCO werelderfgoed. Zo duikt al vroeg op de wandeling een Shermantank uit WOII op. Deze werd in Tielt ingehuldigd in 1979, in aanwezigheid van generaal Maczek, onder wiens leiding de soldaten uit de Eerste Poolse Pantserdivisie de stad Tielt in ’44 bevrijdden. We lichtten al eerder een tipje van de sluier op, maar in Tielt is zelfs UNESCO Werelderfgoed te vinden! Op de Markt van Tielt werd namelijk in 1275 de Lakenhalle gebouwd met z’n Hallentoren. Deze toren met belfort is door UNESCO erkend als Werelderfgoed. Nog geregeld weerklinkt de zeldzame Du Méry-beiaard uit de klokkentoren. Ga het vooral zelf eens ontdekken op de vernieuwde wandelroute van Tielt-Centrum.

Torhout: langs street-art en groene plekken

Ook in Torhout werd onlangs een gloednieuwe wandelroute ingehuldigd. De wandeling is met 3,6 kilometer iets minder lang, maar daarom niet minder interessant. Net als de stadswandeling in Tielt is deze in Torhout ook aangegeven met metalen klinknagels. Wie ze graag telt, het zijn er 80 😉 Op de wandeling ontdek je erfgoedsites, fijne groene plekken én verrassende street-art. Startplek van dienst is het Ravenhofpark, een rustige plek in het centrum, waar je meteen ook een bord terugvindt met praktische informatie over de wandeling. Het vroegere domein van het omwalde kasteel Ravenhof werd omgetoverd tot een publiek park, waar je onder meer een bezoekje kan brengen aan het Torhouts Aardewerk Museum. Een niet te missen hoogtepunt onderweg zijn de verschillende street-art kunstwerken in Torhout, ontdek de verschillende werken van de hand van Engelse kunstenaar Ben Slow of Belgisch talent Jaune. Je dorst lessen kan in enkele van de fijne horecazaken onderweg of doe je tegoed aan gratis drinkwater uit een van de stadspompen.

Extra tip: Erfgoedwandeling Lo

Voor wie maar niet genoeg krijgt van stadswandelingen geven we je nog een bijkomende tip. Ga eens op pad in het historische stadje Lo, ontstaan langs een Romeinse weg richting zee. In de middeleeuwen floreerde Lo, met dank aan de Sint-Pietersabdij. De monniken zijn er niet meer aanwezig, maar toch is hun invloed nog steeds merkbaar. De korte stadswandeling van 2,6 km brengt je langs militaire, economische en religieuze bezienswaardigheden. Een van de blikvangers van Lo is de Westpoort, de enige van vier oorspronkelijke toegangspoorten tot de stad die bewaard bleef uit de middeleeuwen. Deze bakstenen poort werd vermoedelijk gebouwd rond 1400, de torenspitsen en de kantelen werden tijdens een restauratie in de 19de eeuw toegevoegd. Naast de toegangspoort vind je de ‘Caesarsboom’, die verwijst naar de vermoedelijke aanwezigheid van Julius Caesar in Lo. Volgens de legende bond Caesar zelfs in 55 v.C. op weg naar Engeland zijn paard aan deze boom en deed hij er een dutje. De boom is uiteraard niet zo oud, maar ga er toch maar eens een kijkje nemen.

Stadswandeling in Lo-Reninge.

Praktische informatie

De viertalige brochures zijn beschikbaar met gedetailleerde kaart, informatieve tekst en foto’s en verkrijgbaar bij Visit Tielt / vrijetijdshuis Torhout / dienst Toerisme Lo of bestel de kaarten online via shop.visitwestvlaanderen.be.

Ga op stap met de wandel.be kalender

Andere artikelen