Wandelen in de Haute-Meuse: verwacht het onverwachte

Een maagdelijke natuur met eeuwenoude bossen, lang uitgesponnen valleien, diep ingesneden majestueuze waterlopen, rotsachtige uitlopers en grote natuurlijke plateaus met kleurrijke velden. Genoeg voer voor een wandelreportage in het verbazingwekkende natuurschoon van de Haute-Meuse, met focus op het stroomopwaartse deel van de Maas tussen het Franse Givet en Maasparel Hastière.
Tekst & foto's: Ignace Destorme
Voor de eerste promenade opteren we voor het verrukkelijke dorpje Waulsort. Onderweg naar de plek waar de wagen wordt geruild voor de stapschoenen, maken meerdere imposante belle-époque-optrekjes duidelijk dat de beau monde hier ooit genoot van de gezonde Ardense lucht. Ruim dertig jaar terug, nadat een vlotte spoorlijn in onbruik raakte, zocht deze uithoek terug zijn isolement op. Maar ondertussen leeft het dorp door zijn unieke karakter en ligging opnieuw op. Onze trip start best origineel. Om de andere oever van de Maas te bereiken, nemen we de sinds 1871 gratis oversteek waar een sympathieke, Vikingachtige veerman een ruime gondel via een onderwaterkabel naar de tegenoverliggende oever trekt. Deze laatste nog overblijvende manuele overzet in Wallonië - lokaal bekend als de Passeur d'Eau - hielp ooit de inwoners van de nabije dorpen Falmagne en Falmignoul naar de overkant, waar de trein op hen wachtte richting Dinant.
Amper uit de boot, trekken we het geaccidenteerde bos in. Op de rand van de rotsen verstopt zich hier kasteelruïne Thierry. Van deze indrukwekkende vesting is nog maar weinig meer over, maar met wat geluk kunnen we door het gebladerte heen de contouren van wat ooit een fort was ontdekken in de resterende stenen. Destijds was dit een van de machtigste forten in de streek, van waaruit leenheren de handel in de Maasvallei controleerden. Vanop de flank hebben we een uniek zicht op de vallei met de indrukwekkende abdij van Waulsort, ooit een onderkomen voor Ierse monniken. Van de benedictijnenabdij resten nu nog enkel de kloostermuren en een abtenpaleis.
Eenmaal de bossen uit doemt tussen de kleurrijke akkers al vlug een dorpje op. Langs het riviertje de Falmagne bereiken we het ingeslapen Falmignoul. Daar worden in de rustieke brasserie Caracole eigen lokale bieren in koperen ketels op houtvuur gebrouwen. Bospaden en veldwegels wisselen elkaar af in de richting van de Lesse. In het groene hart van de Ardennen worden we duidelijk verrast door het onverwachte. Nabij de oever ontvouwt zich plots het unieke zicht op het imposante neogotische kasteel van Walzin, dat bovenop een steile rots torent. Wie ooit genoot van een kanoafvaart op de Lesse, herinnert zich ongetwijfeld dit sprookjeskasteel als ijkpunt.
Een houten brug leidt ons naar de andere kant van de rivier in de richting van Furfooz. Onderweg laten de bospaden niemand onberoerd. Een heilzaam gevoel - alsof we de eersten sinds maanden zijn die het traject bewandelen - overweldigt ons. Het rotsmassief van Les Aiguilles de Chaleux is een volgende imposante topper. Een bescheiden kiezelstrand aan de rivier nodigt ons aan de voet uit om de batterijen op te laden. Straks wachten ons immers opnieuw klimmende boswegen, nadat we via de spoorwegbrug terug de overkant van de Lesse opzoeken. Bewegwijzerde paden helpen ons opnieuw verder richting Maasvallei voor opnieuw een sublieme plek. Een serie van watervalletjes kabbelen er over omgevallen bomen en kleine rotsblokken. De lommerrijke Cascatelles de Waulsort zorgen voor een moment van sereniteit, waar felgroen gekleurde mossen alles in een nog mooier perspectief kaderen. Samen met het kletterende water zorgt dit ervoor dat deze etherische tocht ons nog lang zal bijblijven.
De volgende dag staat de vallei van de Hermeton in het wandeldraaiboek. Dit bijriviertje van de Maas, dat in het gelijknamige gehucht zijn grote broer terugvindt, wordt door fijnproevers terecht gewaardeerd omwille van de absolute rust en het ontbreken van elk menselijk ingrijpen. Aan het begin van het traject vanuit Hermeton-sur-Meuse stappen we voorbij de Moulin d’Hermeton, een vroegere korenwatermolen, die ondertussen uitgebaat wordt als vakantieverblijf. Het ongerepte wandelparadijs langs het grillige riviertje zorgt voor een pittig parcours vol verrassingen en avontuur. Klimmen en dalen zijn er de vaste ingrediënten, gelukkig goed beveiligd door touwen die ons helpen in deze beboste heuvelachtige omgeving. Sporadisch moeten we door het frisse kabbelende water waden. De waterstand is gelukkig van die aard, dat we de voeten nog droog houden. Hier en nu de wandelschoenen even uittrekken is uiteraard ook een optie.
Na twee best uitdagende dagen is het tijd voor een verkenning van de vele charmante dorpjes die Hastière rijk is. De kerk van Hastière-Lavaux, pal aan de Maas, is het startpunt. Vandaag zullen Heer-Agimont, Heer-sur-Meuse, Massembre, Blaimont en Mesnil-Saint-Blaise (een gehucht van Houyet) de revue passeren. In deze rustige schilderachtige uithoekjes, die omwille van hun verscheidenheid aan landschappen erg verschillend zijn, valt wel altijd iets te ontdekken. Bovendien wordt het gebrek aan lokale open horeca ruimschoots gecompenseerd bij een joviale burger, die ongevraagd prompt enkele frisse pilsjes opdiept. Na meerdere kilometers vreedzaam flaneren langs de imponerende Maas ontwaren we de Franse Maasstad Givet, erkend als een van Les Plus Beaux Détours de France en waar Vauban en Lodewijk XIV hun stempel drukten. Eenmaal de wandelpaadjes terug gaan klimmen, spotten we in het weidse decor de hoge witte pluimen van twee koeltorens. De dubbele kerncentrale van Chooz zag er begin de jaren zestig het levenslicht in een meander van de Maas.
De drie wandeldagen zitten er inmiddels op en ervaren we als een heuglijke verrijking. Achter elke hoekje viel immers wel iets te beleven en we rolden frequent van de ene verbazing in de andere. De monumentale Maas met haar beboste heuvellandschapen, erfgoedparels en andere toppers zal nog lang in ons geheugen gegrift staan.
Meer praktische info en wandelmogelijkheden via Explore Meuse of Toerisme Hastière.