Inloggen als lid Inloggen als clubbestuurder

Wandelen langs Belgische brouwerijen en abdijen

Wandelen langs brouwerijen en abdijen.
Wandelen langs brouwerijen en abdijen.

Op vrijdag 2 augustus 2024 wordt het gerstenat opnieuw gevierd tijdens de internationale dag van het bier. En dat laten we bij wandel.be niet zomaar voorbijgaan. België is nog steeds hét bierland bij uitstek, de Belgische biercultuur prijkt sinds ettelijke jaren zelfs op de UNESCO lijst van het Immaterieel Cultureel erfgoed. Verspreid over het hele land bevinden zich enkele honderden brouwerij, en velen daarvan zijn vaak een bezoekje waard. Nog fijner is om je bezoek te combineren met een wandeling in de buurt, achteraf geniet je des te meer van een verfrissende ‘glazen boterham’. Bij wandel.be sturen we je alvast op pad in het Belgische bierlandschap en geven we enkele leuke wandeltips mee. Schol!

Tekst: wandel.be - Foto's:

Wandelen in trappistengebied Westvleteren en Westmalle

We steken meteen van wal met de heilige graal onder het bier, de trappisten! Deze bieren worden namelijk gebrouwen binnen de muren van abdijen, door of onder leiding van de monniken. Momenteel worden in Vlaanderen nog twee authentieke trappisten gebrouwen: Westvleteren en Westmalle. In de legendarische Sint-Sixtusabdij in Westvleteren wordt al sinds 1839 bier gemaakt en de omgeving van de abdij kan je verkennen met de – hoe kan het ook anders - 7,7 km lange Sint-Sixtuswandelroute. De route neemt je mee langs bossen, hoppevelden, akkers en weiden dwars door het Sint-Sixtusbos. Onderweg passeer je ook het Dozinghem Military Cemetery, een Britse begraafplaats waar ruim 3.000 WO I gesneuvelden rusten. Het verhaal van de Westmalle trappist begint dan weer in 1794 en tot op vandaag de dag leiden de monniken in de abdij een leven van rust, contemplatie en bier. De bosrijke omgeving in de Antwerpse Kempen is onder meer te voet te verkennen via het toepasselijke trappistenpad: een fijne wandeling van een zevental kilometer door een mooi stukje natuur als het Zandven en het bedevaartsoord Drieboomkensberg.

Wandelen langs brouwerijen en abdijen.

Op stap in het land van Lambiek, Geuze en Kriek

In Vlaanderen valt nog veel meer aan bier te ontdekken dan enkel trappisten. Zo is Vlaams-Brabant, en meer specifiek het Pajottenland en de Zennevallei, het land van de wereldberoemde lambiek en z’n afgeleiden geuze en kriek. Lambiek is een koolzuurarm bier dat tijdens de koudere maanden van het jaar wordt gebrouwen. Het glooiende landschap waar de lambiekbrouwerijen zich thuisvoelen, is trouwens een echt wandelparadijs. Zo kan je bijvoorbeeld op pad op de Wildegistenwandeling in Schepdaal, een wandeling van ruim 13 km door het land van het lambiekbier. Breng onderweg een bezoekje aan één van de brouwerijen of kom even tot rust in het kasteeldomein van Gaasbeek en Groenenberg. Vanuit Halle maak je dan weer de Lambiekstoemperwandeling, genoemd naar het hulpmiddel om een suikerklontje te verbrokkelen in het glas om zo de zure smaak van geuze of lambiek wat zoeter te maken. Nog niet uitgewandeld? Dan is de Lambiekwandeling in Beersel een aanrader. Bereid je voor op een stevige tocht van 16 km door Alsemberg, Dworp en Beersel.

Wandelen langs het kasteel van Gaasbeek in Vlaams-Brabant.

Abdijen bij de vleet in het Vlaamse landschap

Ook heel wat bieren ontlenen tegenwoordig hun naam nog steeds aan de abdij waar het bier oorspronkelijk werd gebrouwen. Een voorbeeld hiervan is Averbode, waar je vlakbij de abdij een heerlijk wandelgebied vol bos en heide vindt. Een goede indruk van de omgeving krijg je op de Norbertijnenwandeling, een tocht van net geen tien kilometer lang, waar je onder meer de heerlijke geur van naaldbomen en Amerikaanse eik kan opsnuiven op en rond de Weefberg. Aan de Abdij van Affligem kan je dan weer op pad op de Roofridderswandeling, een korte maar heerlijke wandeling langs Brabantse Kouters en door de Koudenbergbeekvallei. In de buurt van de abdij van Grimbergen is de Grimbergse Kapellenwandeling een fijne wandeltip. Vlakbij de Nederlandse grens ligt in Hamont-Achel de Abdij van Achel of in de volksmond ‘Achelse Kluis’. Met de Warmbeekvallei vind je er een heerlijk wandelgebied vol onverharde paden en prachtige bosgebieden. Nog in Limburg is de Abdij van Herkenrode het verkennen waard, je kan er onder meer al wandelend genieten van de mooie landschappen van de Wijers.

Wandelen langs brouwerijen en abdijen.

Stadswandelingen langs historische brouwerijen

Ook in heel wat Vlaamse steden vind je brouwerijen, van de grootste multinationals tot de kleinste microbrouwerijen. En een van de beste manieren om een stad te ontdekken is nog steeds te voet! Zo is Leuven een echte bierstad, die onlosmakelijk verbonden is met Stella Artois. De Oude Markt in Leuven wordt trouwens ook wel eens ‘de langste toog van Europa’ genoemd. De mooiste stadswandelingen in Leuven vind je hier. In het hart van de historische stad Brugge vind je onder meer de stadsbrouwerij De Halve Maan. Wat dacht je van een fikse stadswandeling en een bezoek of proeverij achteraf? Ook Oudenaarde is een echte bierstad, zo dankt het Oudenaards bruin bier z’n reputatie aan de kwaliteit van het ijzer- en calciumrijke grondwater uit de Vlaamse Ardennen. De stad ontdekken kan met deze wandelroute.

Wandelen langs brouwerijen en abdijen.

De heilige drievuldigheid aan Waalse trappisten

Ken jij de drie trappisten in de zuidelijke landshelft van België? Juist ja, Chimay, Orval en Rochefort! Het verhaal van Chimay begint in de Abdij van Scourmont, waar er in de ongerepte streek enkele wandelpareltjes te vinden zijn. Zo kan je onder meer langs het meer van Virelles terecht voor rustgevende wandelingen. Vanaf de abdij van Orval kan op stap met enkele wandelingen waarbij je constant flirt met de Belgisch-Franse grens en op ontdekking gaat in de Gaume, zoals in het Bois de la Vierge. Wandelen in de buurt van de abdij van Rochefort kan onder meer in de spectaculaire natuur van het Parc National Lesse et Lomme. Wie op zoek is naar een stevige uitdaging kan de drie trappistenabdijen zelfs al wandelend met elkaar verbinden op het GR-pad van de Trappistenabdijen. De route is maar liefst 272 km lang en werd ook nog eens opgedeeld in twee stukken: Chimay-Rochefort (156 km) en Rochefort-Orval (116km).

Wandelen langs brouwerijen en abdijen.

Puur natuur wandelen

Ook in Wallonië is er in het bierlandschap meer dan trappist alleen. Vanuit heel wat brouwerijen kan je fantastische wandelingen maken. Zo bevindt de brouwerij van La Chouffe (Achouffe) zich in een ongerept wandelgebied waar de ‘Feeënvallei’ op de bucketlist van iedere wandelaar zou moeten staan. In de romantische vallei van de Martin-Moulin is het adembenemend mooi wandelen. Ook in Herve zijn er aan wandelmogelijkheden geen gebrek. Vanaf de abdij van Val-Dieu starten heel wat kortere wandelingen die je naar hartenlust kan combineren. Een overzicht vind je hier. Ten noordwesten van Dinant vind je de Abdij van Maredsous, waar het in de vallei van de Molignée barst van de wandelmogelijkheden, gaande van 4,5 km tot maar liefst 12km. In de vallei van de Molignée valt de Abdij van Maredsous meteen op. Ook op het hoogste punt van België wordt er bier gebrouwen, rond de Peak Brouwerij werden maar liefst acht wandelingen ontworpen, in het natuurreservaat van de prachtige Hoge Venen.

Wandelen langs brouwerijen en abdijen.

Ga op stap met de wandel.be kalender

Andere artikelen