De zomer is in het land en ook in dit seizoen gaan we met z’n allen op zoek naar de mooiste wandelplekjes. En als de temperaturen dan toch eens de hoogte inschieten, zoeken we graag wat verkoeling op. België is - in tegenstelling tot pakweg Finland of Zweden - geen land van duizenden meren, maar heeft toch heel wat verrassende plekjes in petto. Aan de meren die België rijk is, vind je vaak prachtige landschappen, die zich uitstekend lenen tot het maken van een mooie wandeling. En misschien ga je wel voor een verfrissende duik achteraf? Helaas zijn sommige meren niet toegankelijk voor zwemmers, maar niet getreurd! In deze wandel.be blog nemen we je mee langs enkele mooie meren en lichten we de wandelmogelijkheden in de buurt uit. Dus: trek je stapschoenen al maar aan en vergeet ook je zwemgerief niet deze keer 😉
Tekst: wandel.be - Foto's: Visit Wallonia - Toerisme Oost-Vlaanderen - Schulensmeer: VMM
We vallen meteen met de deur in huis. Het Donkmeer in Berlare is een van de grootste meren in Vlaanderen, waar 30% van de ruimte rond het water beschermd natuurgebied is. Op en rond het meer is het heerlijk varen, vissen, fietsen én wandelen! Misschien ontdek je wel enkele zeldzame vogels en vissen die zich rond het meer verschuilen. Opgelet: zwemmen in het Donkmeer zelf kan niet, even verderop wel in het provinciaal recreatiedomein Nieuwdonk. Het Donkmeer rondom wandelen kan op de, hoe kan het ook anders, Donkmeer wandelroute (4,6km). De ruime omgeving verkennen doe je met de Turfput wandelroute van ruim tien kilometer, waar je in de voetsporen wandelt van de turfstekers, zonder wie het meer er nooit was geweest.
Ken jij het Schulensmeer al? Dit meer in het Limburgse Lummen bevindt zich in het ruim honderd hectare groot polderlandschap van Schulensbroek. Het meer zelf is 2,8 kilometer lang en 180 meter breed en in deze waterrijke omgeving voelen veel dieren zich thuis. Je ontdekt er tijdens het wandelen ongetwijfeld een schat aan fauna en flora. En aan wandelopties ook geen gebrek. Verschillende bewegwijzerde lussen loodsen je door dit prachtige natuurgebied. Van een rolstoelvriendelijk pad van 2,5 km (met ook een avonturenpad voor kinderen) tot een heuse wandeling van 10 kilometer rond het Schulensmeer, je vindt er ongetwijfeld een tocht op je maat. Opgelet: in het Schulensmeer is zwemmen niet toegelaten.
In de zuidelijke helft van België heb je een iets ruimere keuze aan meren. Zo bevinden zich onder Charleroi de Lacs de L’Eau d’Heure. Deze meren werden begin jaren ’70 kunstmatig aangelegd om het niveau van de Samber te regelen, tegenwoordig is het een fijne plek voor allerlei waterrecreatie en ook zijn er enkele zwemzones voorzien. Een uitstekende manier om de omgeving van de meren te ontdekken is uiteraard met de benenwagen! Verspreid over het gebied heb je de keuze uit een tiental bewegwijzerde wandelingen. De kortste is iets meer dan 2,2 km lang, de langste is ‘La Boucle de l’Eau d’Heure’, goed voor maar liefst 24 kilometer wandelplezier.
Misschien wel een van de mooiste meren van ons land is het Lac de Nisramont. Dit stuwmeer bevindt zich tussen La Roche-en-Ardenne en Houffalize, in het hart van het natuurpark Deux Ourthes. De twee vertakkingen van de Ourthe komen samen in Nisramont en vullen er het stuwmeer met water. Een uitzonderlijke en beslist onvergetelijke natuurwandeling van 15 kilometer leid je langs de oevers van het meer. Let wel op, de wandeling bevat heel wat klimwerk en is zeker niet te onderschatten. Tijdens de tocht overbrug je ruim 800 hoogtemeters, dus neem vooral je klimmersbenen mee 😉 Opgelet: het is verboden te zwemmen in het meer van Nisramont. Toch zin in een verfrissende duik? Dan kan je in Maboge terecht voor een plons in de Ourthe.
Het meer van Robertville (Waimes), wordt omgeven door een bosrijk landschap en leent zich dan ook ideaal voor een wandeling in alle rust. De indrukwekkende stuwdam van 54 meter hoog werd gebouwd tussen 1925 en 1929 en zorgt onder meer voor hydro-elektrische energieopwekking en bescherming tegen overstromingen van de Warche. Het meer is daarnaast het vertrekpunt van heel wat prachtige wandelingen, achteraf kan je gaan voor een frisse duik. Kies voor een rondje langs de oevers van het meer of volg de vijf kilometer lange wandeling naar de Nez Napoleon en het feeërieke Kasteel van Reinhardstein. Op een boogscheut van het meer van Robertville vind je trouwens het meer van Bütgenbach, een plas van 120ha groot en een zandstrand van 150 m lang met zwemzone. Op een tiental kilometer wandel je rond het meer, en ook in de buurt vind je tientallen prachtige wandelopties, meer in de link hieronder.
In de buurt van Eupen vind je zowel het Lac de la Gileppe als het meer van Eupen. Het meer van de Gileppe wordt gekenmerkt door een imposante stuwdam en een 78 meter hoge panoramische toren. Al wandelend kan je de omgeving verkennen met de 8,7 kilometer lange Balade du Grand Lys of kies voor de langere Tour du Lac (13,6 km). Voor de jongste wandelaars is er zelfs een didactisch leerpad. Het Lac d’Eupen bevindt zich dan weer middenin het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Het stuwmeer, gevormd door het samenvloeien van de Vesder en de Getzbach voorziet de omgeving van drinkwater. Het Lac d’Eupen is daarnaast een prima startpunt voor heel wat fijne wandelingen. Een aanrader is deze wandeling van een kleine tien kilometer, een schitterende natuurwandeling in de buurt van het meer.
Afsluiten doen we met een van de kleinste en bovendien het meest zuidelijk gelegen meer van ons land. Toch is er heel wat te zien en beleven op en rond het meer in de Luxemburgse provincie. Je kan er terecht voor heel wat wateractiviteiten, maar ook wandelen is in deze ongerepte natuur een prima idee. Een wandeling rond het meer levert je slechts één kilometer op. Ook voor wat langere wandelingen ben je aan het meer van Neufchâteau aan het juiste adres. Zo vertrekt het Sentier du bois d’Ospau (6,6 km) of de langere Promenade des Vanettes (12 km) vlakbij het meer van Neufchâteau. Of ga iets verder eens op verkenning in het Woud van Anlier, dé locatie voor een heerlijke boswandeling.