Inloggen als federatielid

Wandeltip: Jubileumeditie Prutsketochten in Anzegem

Blog Prutsketochten Anzegem, Textieltrekkers Vichte.
Blog Prutsketochten Anzegem, Textieltrekkers Vichte.

Wandelclub De Textieltrekkers Vichte bestaat 40 jaar en zet dit jubileum op zondag 8 september 2024 extra in de verf tijdens de 30ste editie van de Prutsketochten in Anzegem. Nog geen wandelplannen gemaakt voor dit weekend? Je noteert deze datum best in je agenda, want met afstanden van 4 tot maar liefst 60 kilometer is er voor iedere wandelaar een geknipte tocht in een prachtig gevarieerd wandellandschap. Ook een wandeluitje met het gezin is op 8 september een prima idee, want voor de afstanden van 4, 6, 9 en 12 km is er voor de kids een leuke zoektocht voorzien. Vier jij mee met het 40-jarige bestaan van De Textieltrekkers?

Wandelen in het Land van Streuvels en de Vlaamse Ardennen

Startlocatie is het Gemeentepunt in Anzegem. Afhankelijk van welke afstand je kiest, is het wandeldecor van dienst onder meer het glooiende Land van Streuvels en de Scheldevallei. Wie de langere afstanden van 42 of 60 kilometer wandelt, trekt bovendien de Vlaamse Ardennen in. Leuk weetje: in Ingooigem – deelgemeente van Anzegem - bouwde de bekende Vlaamse schrijver Stijn Streuvels zijn woning ‘Het Lijsternest’. Het was Streuvels’ dochter Dina, ook wel ‘Prutske’ genoemd, die haar naam gaf aan de Prutsketochten, die ondertussen toe zijn aan de 30ste editie.

Prutsketochten in Anzegem.

Bezienswaardigheden onderweg

Of je nu kiest voor de kortste tocht van vier kilometer of de langste van 60, al wandelend ontdek je ongetwijfeld heel wat moois. Voor de kortste afstanden van 4 of 6 kilometer is een landelijke wandeltocht vanuit het Gemeentepunt Anzegem voorzien. Misschien wel een tikkeltje extra motivatie om voor een langere afstand te kiezen, want wie negen kilometer of meer wandelt, passeert door de brouwerij t‘ Verzet. Je proeft er gratis één van de huisgebrouwen biertjes. De tocht van 12 kilometer trakteert op een mooie passage achter het kasteel Hemsrode en passeert onder meer langs de ‘Barze’ (ca. 1642), vroeger een stopplaats voor reizigers en hun paarden. Spot jij de paardenring die nog steeds in de voorgevel te zien is? Wie de 18 kilometer of meer wandelt, keert terug langs de private Spitaalbossen. Speciaal voor de 30ste Prutsketochten werd er toelating gegeven voor een unieke passage.

Ontdek Tiegem en omstreken met de 24 of 36 km

Stap je de 24 kilometer? Dan ontdek je via een wijde boog Tiegem en omgeving. Een van de hoogtepunten is het mooie Sint-Arnolduspark, aangelegd eind 19de eeuw. Toen ontstond er bij de eeuwenoude bron, waarvan het water geneeskrachtige eigenschappen zou hebben, een bedevaartsoord. Tegenwoordig is het Sint-Arnolduspark vooral een mooi recreatieoord in een natuurlijk kader. Wie kiest voor de wandeling van 36 kilometer, krijgt nog een zeer mooie doortocht door de Scheldevallei voorgeschoteld. Via de aardewegen langs de afgesneden Scheldearmen kan je genieten van het mooie decor van water en de bijhorende flora en fauna. Langs binnenwegen en rustige paadjes gaat het onder meer naar Kaster, het gemeentepark van Anzegem en Hemsrode om zo naar de brouwerij ’t Verzet te wandelen.

Stevige uitdaging: 42 en 60 km

De langste afstanden van 42 en 60 kilometer gaan richting de Vlaamse Ardennen. Beide tochten wandelen langs de Vierschaar, in het hart van het Kluisbos. Via een passage over de Oude Kwaremont gaat het richting natuurgebied Paddenbroek. De 60 kilometer lange wandeling neemt er bovendien nog enkele flinke hindernissen bij. Na een doortocht in het Feelbos gaat het richting Beiaard- en Fonteinbos. De terugkeer vanuit dit verste punt is voorzien over de iconische Paterberg, die wordt beklommen via ‘voetweg 61’ en afgedaald over de kasseien. Vooraleer de finish in Anzegem lonkt, bewonder je onder meer de watermolen van Walskerke: de oudste (15de eeuw!) en enige nog draaiende molen in West-Vlaanderen.

Praktische informatie

Wat? 30ste Prutsketochten, zondag 8 september 2024, club De Textieltrekkers Vichte

Start en aankomst: Gemeentepunt, Heirbaan 73, 8570 Anzegem

Afstanden: 4, 6, 9, 12, 18, 24, 36, 42 en 60 km

Inschrijfgeld: € 1,50 voor leden van Wandelsport Vlaanderen vzw, € 3 voor niet-leden. Kinderen tot 12 jaar wandelen gratis. Voorinschrijving noodzakelijk voor de tochten van 36, 42 en 60 km, inschrijven hiervoor is mogelijk tot 30 augustus.

Verzorgde rustposten onderweg met voldoende spijs en drank. Vertrek mogelijk van 6h tot 15h (afhankelijk van de verschillende afstanden). Voor alle praktische informatie over de 30ste Prutsketochten, klik door op onderstaande link:

Andere artikelen