Inloggen als federatielid

Week van het gezin – wandeltips voor gezinnen met kinderen

Wandeltips voor gezinnen met kinderen.
Wandeltips voor gezinnen met kinderen.

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin en in dat kader organiseert Sport Vlaanderen van maandag 13 mei tot en met zondag 19 mei 2024 de tweede editie van de Week van het Gezin. De campagne zet in op meer bewegen en sporten in familieverband, zowel in een sportclub, in de thuisomgeving als tijdens een sportieve uitstap. Ook bij wandel.be geven we deze campagne graag een duwtje in de rug. Daarom verzamelden we in deze blog enkele leuke wandeluitstapjes voor het hele gezin. Per provincie sommen we enkele tips op.

Tekst: wandel.be / Bron: Sport Vlaanderen / Foto's: Toerisme Vlaams-Brabant (Lander Loeckx), Toerisme West-Vlaanderen (Jan D'Hondt, Marc Wallican, Lien Deblaere), Toerisme Oost-Vlaanderen (Damon De Backer), Toerisme Antwerpen

Bewegen en sporten in familieverband

Waarom is voldoende sport en beweging nu zo cruciaal? Ten eerste is er het gezondheidsaspect. Om gezond te zijn, beweeg je best minstens 150 minuten per week matig tot intensief. Daarnaast is sport en beweging ook essentieel voor de brede motorische ontwikkeling van kinderen. Ouders kunnen in dit geval een rolmodel zijn voor hun kind, want zien bewegen, doet bewegen. En niet te onderschatten is ook de rol van verbondenheid die sport en beweging creëert. Samen sporten in een club of federatie is dé ideale tijdsbesteding voor families en een win/win voor iedereen!

Wandelen met kinderen in Vlaams-Brabant

Dat een wandeling met het ganse gezin niet saai hoeft te zijn bewijzen deze wandeltips in Vlaams-Brabant. Ken je de ‘Kinderen Baas’-wandelingen op het wandelnetwerk de Merode al? Deze uitstapjes zijn telkens enkele kilometers lang en op iedere wandeling staan enkele speelse uitdagingen centraal. Zo kunnen kinderen zich meten met de dieren in het bos. Wie springt het verst of loopt het hardst? Ook de multimove-elementen onderweg zorgen ongetwijfeld voor heel wat plezier. Ontdek de wandelingen rond het Meetshovenbos (Aarschot), de Weefberg (Scherpenheuvel-Zichem) of het Webbekoms Broek (Diest). Ook het avonturenpad in de Getevallei mag niet ontbreken op je lijstje.

Wil je je kinderen laten kennismaken met de natuur? Niets beter dan een fijn Blotevoetenpad in bijvoorbeeld Landen of de Plantentuin van Meise. Luisteren naar verhalen tijdens je wandeling? Ontdek de legende van de Gempe met de luisterwandeling in Sint-Joris-Winge.

Wandelen met kinderen in West-Vlaanderen

Aan kidsproof wandelingen geen gebrek in West-Vlaanderen. Zo ontwikkelde de provincie enkele educatieve audiowandelingen onder de naam ‘luisterbossen’. Deze audiowandeling is ideaal voor gezinnen met kinderen van 6 tot 10 jaar. Tijdens deze wandeling laat Sono de vleermuis je voelen, ruiken, luisteren... Kinderen ontdekken er de natuur met al hun zintuigen! Nood aan nog meer avontuur? Expeditie Bulskampveld bestaat uit 5 expedities of avontuurlijke wandellusjes in en rond de bossen van het Bulskampveld (Beernem). De expeditie is er voor klein en groot: je overwint er onder meer een hindernissenparcours, speelt leuke spelletjes of lost raadsels op.

In de zoektocht van het bezoekerscentrum De Blankaart neemt de eekhoorn Pluimpje je gezin op sleeptouw. Ontmoet de vriendjes van Pluimpje en voer leuke opdrachten uit of speel spannende spelletjes! Op heel wat plekken in West-Vlaanderen kan je trouwens ook op zoektocht samen met het vrolijke hoofdpersonage Blob, waarmee je dolle avonturen beleeft op de mooiste plekjes van de Leiestreek. Onderweg leert je kroost trouwens ook spelenderwijs over planten en dieren. Een must-do voor ieder gezin! Een volledig overzicht aan kinderzoektochten in West-Vlaanderen vind je hier.

Wandelen met kinderen in Oost-Vlaanderen

Variatie troef in Oost-Vlaanderen. Het is er voor kinderen heerlijk boswandelen en ravotten in onder meer het Leen of de Lembeekse bossen. In het Drongengoedbos neemt het Kabouterpad je kroost mee langs kabouterhuisjes en luisteren ze naar leuke verhaaltjes. Nog meer kabouters vind je trouwens op het Tikipad in Dendermonde, een avonturenpad geschikt voor de allerkleinsten. In het Lozerbos (Kruisem) vind je ook een educatief wandelpad waar je samen met je kroost kennis maakt met het bos en bosbeheer. Download de app ‘Forest Fun’ en ga op pad! Of trek op wandelexpeditie, deel van Expeditie Bulskampveld, in het Domein Menas (Sint-Maria-Aalter).

Op zoek naar een originele kinderwandeling met dieren? Wat dacht je van een alpaca wandeling in Bambrugge? Ook in het Oost-Vlaamse gedeelte van de Leiestreek kan je met het gezin op zoektocht met Blob en zijn vriendjes. Fans van luisterzoektochten kunnen dan weer terecht in domein Puyenbroeck (Wachtebeke). Met de interactieve podcastwandeling ‘Het monster van Puyenbroeck’ beleef je een spannend avontuur vol leuke opdrachten. Een minikamp bouwen in het speelbos of kijken als een vleermuis aan de ijskelder? Het zijn maar enkele van de leuke opdrachten tijdens een wandeling vol plezier voor het volledige gezin.

Wandelen met kinderen in Antwerpen

Ook in Antwerpen valt er heel wat te beleven voor gezinnen. Zo kunnen avontuurlijke kinderen bijvoorbeeld genieten van het Stoerparcours. Tijdens een 4 kilometer lange boswandeling worden kids uitgedaagd met enkele opdrachten en kunnen ze zich uitleven op de speeltuigen tussen de bomen. Liever op safari in Geel met Lieven Scheire? Een kindvriendelijke natuur-educatieve wandeling in de Belse bossen licht via videofragmenten het natuurschoon uit en vertelt samen met Peter Berx bijzondere dingen over de lokale beestjes en insecten.

Een betoverend avontuur beleven je kinderen in Retie. Volg het Hekselienpad via een boekje of app, volbreng tal van leuke opdrachten en overwin verschillende hindernissen. Een tip voor groot én klein! Op het Totterpad in Meerhout maak je kennis met Bernard de bever. Loop over een boomstambrug, kruip in een vogelnest en leg het ‘totterparcours’ af. Tijdens de Trollenwandeling in De Schorre, Boom kijken je kinderen ongetwijfeld de ogen uit. Gedurende een wandeling van ongeveer 3 kilometer maak je kennis met zeven gigantische trollen en ontdek je telkens een magisch verhaal.

Wandelen met kinderen in Limburg

Ook in Limburg is er een heel breed aanbod om op stap te gaan met je pagadders. Ga je wandelen in Haspengouw? Ga dan eens op stap met Bas Das. Dit boekje werd samengesteld aan de hand van de Greenspots (landschapswandelingen) in Haspengouw. Iedere wandeling kreeg een thema zoals ridders & kastelen of in het spoor van fruit. Fan van safari’s? Dan is de Wijers dé place to be. In ‘het land van 1001 vijvers’ ga je met het hele gezin op pad met een spotterskaart, op zoek naar de verschillende dieren die in het gebied wonen.

Klaar voor een onvergetelijke ervaring? Ga dan eens op stap met een ezel in Borgloon! Nog meer avonturen voor jonge dierenliefhebbers beleef je met de Beestige Boel-wandelkaart in Kattevennen (Genk). Blijf er nog even plakken en maak kennis met de planeten van het zonnestelsel tijdens het Planetenpad. Of ga eens op schattenzoektocht in het ‘Verloren Kabouterdorp’ Lommel. Maak je op voor een avontuurlijke tocht door het sprookjesachtige decor van de Heuvelse Heide. Genieten van een bezoek aan het Nationaal Park van de Hoge Kempen wordt voor de kids onvergetelijk met de Heksenwandeling in As.

Andere artikelen