Inloggen als federatielid

Het belang van bewegen en gezond eten bij diabetes

Wandelen in het bos
Wandelen in het bos

Niet alleen bij volwassen, maar ook bij kinderen komt diabetes steeds vaker voor. Eén op de vier à vijf westerlingen bevindt zich in het voorstadium van diabetes. Veel mensen beseffen niet dat ze diabeet zijn of op weg zijn om het te krijgen. Voeding en levensstijl spelen een doorslaggevende rol in het ontstaan, de preventie, maar vooral ook de behandeling.

Door wandel.be

Soorten diabetes

Er zijn twee types van diabetes: type 1 en type 2. Beide vormen worden gekenmerkt door een verstoorde insulineproductie, maar hebben wel hun eigen symptomen, oorzaken en behandelingen. Insuline is een hormoon dat door de pancreas wordt aangemaakt om glucose uit het bloed te halen en naar de cel te transporteren. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, scheidt de pancreas insuline af. Bij diabetes produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline. Hierdoor kan suiker uit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de verschillende cellen om daar als energiebron te dienen. Daardoor ontstaat een verhoging van het bloedsuikergehalte (hyperglycemie).

Het belang van gezonde voeding

Een van de grootste oorzaken van diabetes type 2 is een verkeerd voedingspatroon: te veel eten, te veel geraffineerde koolhydraten en suikers, te veel dierlijke eiwitten en vetten, te weinig groenten, fruit en vezels, te weinig essentiële vetzuren en te weinig water. Ongeveer vier van de vijf mensen met type 2 diabetes hebben dan ook overgewicht op het moment dat de diagnose wordt gesteld. Gezonde voeding en afvallen is voor deze mensen eerder een noodzaak dan een keuze. Bij diabetes draait het niet alleen om koolhydraten en suikers; ook te veel eten en te veel dierlijk voedsel kunnen nefast zijn.

Naast bewegen is ook gezonde voeding belangrijk

Zoek de juiste balans in wat je eet

Een gezonde voeding is voor diabetici onontbeerlijk, maar over de inhoud van die gezonde voeding bestaat nog steeds heel wat onenigheid. Suiker werd lange tijd als de enige boosdoener beschouwd. En ook al is deze misvatting al lang achterhaald, toch krijgen diabetici nog vaak alleen het advies om enkel hun suikerinname te verminderen. Naast koolhydraten en suikers zijn ook dierlijke eiwitten en vetten de grote boosdoeners. Ze verhogen niet alleen het risico op diabetes type 2, maar ook op andere degeneratieziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat een dieet arm aan koolhydraten en rijk aan dierlijke eiwitten en vetten het risico op diabetes met 37% verhoogt! Een koolhydraatarm dieet rijk aan plantaardige eiwitten en vetten daarentegen verlaagt het risico met 22%.

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden en koolhydraten, vetten en eiwitten te kiezen die de gezondheid wel ten goede komen. Ook minder eten is een belangrijke maatregel, want te veel van iets is nooit goed.

Het belang van bewegen

Naast het voedingspatroon is ook een gebrek aan beweging een belangrijke risicofactor. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat voor elke 100 kcal die per dag door sport verbrand worden het risico op diabetes met gemiddeld 10% daalt. Beweging is niet alleen belangrijk om diabetes te voorkomen, maar ook om de ziekte in elk stadium te controleren en zelfs terug te dringen. Wie niet voldoende beweegt, loopt bovendien meer risico op complicaties van diabetes, vooral hart- en vaatziekten.

Wandelen door de natuur

Spiermassa beschermt tegen diabetes

Het is vooral de spiermassa die beschermt tegen diabetes, want hoe meer spiermassa iemand opbouwt, hoe beter de insulinegevoeligheid zal worden en hoe meer het risico op prediabetes of diabetes verlaagd zal worden.

Bewegen voorkomt hart- en vaatziekten

Een ander groot voordeel van bewegen bij beide types van diabetes is dat het hart- en vaatziekten helpt voorkomen. Hart- en vaatziekten komen onder de hele bevolking voor, maar vooral diabetici lopen een verhoogd risico. Bij oudere diabetespatiënten werd een duidelijk verband gevonden tussen de mate van lichamelijke activiteit en de kans om te sterven aan cardiovasculaire aandoeningen. Hoe actiever men was, hoe kleiner de kans op een beroerte of hartaanval. Om van het sporten een positief effect te krijgen op je hart, wordt er aanbevolen om matig intensief te sporten gedurende 20-45 minuten, en dat twee tot drie keer per week. Mensen met diabetes zouden elke dag 20 tot 30 minuten aan sport moeten doen om er fysieke, mentale en emotionele voordelen uit te halen.

Voor de behandeling van diabetes type 2 wordt nog heel vaak naar medicatie gegrepen om de bloedsuikerspiegel te verlagen of te controleren. Maar laat het daar niet bij, want voeding en beweging hebben een doorslaggevende rol in de behandeling.

Bronnen

  • ‘Diabetes & Metabool Syndroom – Omkeerbaar zonder medicijnen’ – Hilde Maris
  • ‘Diabetes voor Dummies’ – Sarah Jarvis en Alan Rubin

Andere artikelen