Inloggen als federatielid

Trainingstips voor langeafstandswandelingen

Sportieve uitdagingen zijn hipper dan ooit. Zo kiezen meer en meer mensen voor het wandelen van lange afstanden, tochten van 100 kilometer en meer zijn daarbij geen uitzondering meer. Een mooi bewijs daarvan is de ondertussen iconische ‘Dodentocht’ in Bornem. Wat in 1970 begon als een tocht met 65 deelnemers groeide uit tot één van de grootste wandelevenementen in België. Ook voor de 55ste editie, die dit jaar plaatsvindt van 9 tot 10 augustus, is de belangstelling van zowel binnen- als buitenlandse wandelaars bijzonder groot. In een mum van tijd waren de 13.000 tickets uitverkocht aan sportievelingen die zich komende zomer aan een wandeltocht van maar liefst 100 kilometer wagen.

Velen laten zich echter overhalen en schrijven zich in voor dé uitdaging van hun leven, maar vaak ontbreekt het aan ervaring en/of kennis om goed voorbereid aan de start te komen. Zonder een plan van aanpak en stevige trainingen vooraf, wordt het zo goed als onmogelijk om een ultrawalk van 100 km of meer tot een goed einde te brengen. Bij wandel.be helpen we je daarom graag bij je voorbereiding op een lange wandelchallenge en geven we je enkele handige tips mee. Vergeet aan het eind van deze blog ook niet onze trainingsgids aan te vragen, deze bevat praktische wandelschema’s en tips om een wandeltocht van 80 – 100 km tot een goed einde te brengen.

Tekst: wandel.be - Foto's: Jo.photographix

Begin je voorbereiding op tijd, bouw rustig op

Rome is niet op één dag gebouwd. Net zoals jij niet meteen een lange tocht van 100 kilometer zal wandelen. Begin dus ruim op tijd (voor een tocht van 80 – 100 km reken je idealiter 24 weken) met je specifieke voorbereiding. Het belang van de trainingskilometers gestaag op te bouwen kan nauwelijks overschat worden. Je lichaam heeft immers tijd nodig om het steeds grotere trainingsvolume te verwerken. Ook om blessures te vermijden is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen (of wandelen in dit geval) en geleidelijk aan de trainingen op te bouwen.

Zorg ook voor een goed evenwicht tussen training en herstel. Idealiter ga je drie keer per week trainen, maar ook het inlassen van rustperiodes is een must voor elke sporter. Je spieren moeten kunnen herstellen van de inspanningen, maar tegelijk moeten ze ook kunnen profiteren van het effect van vorige trainingen. Kies daarom best voor een rustdag tussen twee trainingen en plan een drietal wandeltochten per week.

Motivatietips voor lange wandelingen: zorg voor variatie

Trainen voor een ultrawalker is een proces van maanden, waarbij het einddoel vaak nog veraf lijkt. Werk daarom met tussendoelen die je om de 4-5 weken inplant om gemotiveerd te blijven. Neem nadien wat relatieve rust, blik terug op de vooruitgang die je hebt gemaakt en bouw daarna verder op.

Ook al wandel je zó graag, na verloop van tijd kunnen trainingen nogal eentonig worden. Zorg er dus voor dat je aan elke training plezier beleeft. Zo is trainen aan een afwisselend wandeltempo een ideale manier om de sleur te doorbreken én om je conditie een boost te geven. Of geniet van de natuur, train in gezelschap of luister (op een veilige manier!) naar je favoriete muziek of podcast. Kies voor wandelingen in een afwisselend / heuvelachtig landschap en ga eens op ontdekking wat verder van huis.

Iedere wandelaar is anders: luister naar je lichaam

Iedereen is anders, en maar goed ook. Zo zullen wandelaars met een sportieve voorgeschiedenis misschien wel sneller progressie maken dan wandelaars met minder ervaring. Daarom dienen trainingsschema’s vooral als een goede leidraad. Best plan je dus zelf je trainingen in je kalender, afhankelijk van tijd en mogelijkheden. Stem je wandeltempo ook af op wat voor jou goed aanvoelt, en wat je lichaam aankan. En vooral: durf naar je lichaam te luisteren. Iets dat nog vaak over het hoofd wordt gezien, maar o zo belangrijk is. Voel je je wat vermoeid of ben je ziek? Panikeer dan vooral niet en gun jezelf de nodige rust. Door koppig verder te trainen doe je immers meer kwaad dan goed.

Zorg voor een comfortabele wandeloutfit

Niet alleen je conditie is van belang, ook een goede wandeloutfit is onmisbaar om je trainingen comfortabel af te werken. Zo is honderd kilometer wandelen in een jeansbroek geen goed idee. En misschien wel het belangrijkste in je volledige wandeloutfit: investeer in comfortabele wandelschoenen, geschikt voor het terrein waarop je traint en aangepast aan je voeten. Een goede wandelschoen komt trouwens het best tot zijn recht met kwalitatieve wandelsokken. Via onderstaande knop geven we je alvast meer tips & tricks rond wandelkledij. Belangrijk aandachtspunt bij lange wandeltochten: wellicht zal je ook in het donker wandelen. Voorzie daarom ook zeker opvallende kledij en goede verlichting, die je bij voorkeur uittest tijdens je trainingen.

Vraag je Ultra Walker trainingsgids aan

Tijd om zelf aan de slag te gaan! Alle voorgaande tips en nog zoveel meer vind je terug in de praktische ‘Ultra Walker’ trainingsgids. Dit handboek is een handige leidraad als voorbereiding op wandeltochten van 80 – 100 kilometer. Vraag je exemplaar alvast aan via onderstaande knop. Bij wandel.be wensen we je dan ook alle succes toe met je wandeluitdagingen! 😉

Meer trainingstips?

Andere artikelen